Škola s dvomi deťmi

blueeyespsycho
23. nov 2022

Som stratená -_- Matka pomaly 2 detí a chcem študovať a niečo dosiahnuť. Vždy som chcela byť doktorka pomáhať ľuďom. Už na základnej škole som sa venovala biológíí a chémií viac ako ostatný ale čo z toho keď pri výbere na SŠ mi mama zahlásila nič sa nekoná nemáme peniaze pôjdeš do mestskej SŠ...Moje sny sa rozplynuli v 9 ročníku na základnej škole. Vyštudovala som pár km od domu digitálnu grafiku, fotografiu s maturitu a čo s tým ďalej ? V meste máme 5 fotografov, dosť malé mesto takže konkurencia je veľká, nieže by ma to nebavilo vždy som to mala rada a venovala sa tomu. Po škole som išla do roboty, vždy som bola sama od seba závislá od nikoho iného a tam som stretla môjho muža a už ako to chodí pracovala som a prišiel prvý syn ale môj sen ma stále ťahá dopredu ako keby mi niekto našepkával choď choď...Malého som dala v 2a4mesiace do škôlky a ja pracujem v poisťovni. Vôbec ma to nebaví ale zistila som, že zo školy zase nič nebude pretože ledva zarobím na seba dieťa a naše potreby, nuž doba je ťažká. Muž pracuje ako vie ja tiež a čo sa stalo ? Prišlo to ako blesk z jasného neba "bum" ďalšie tehotenstvo. A ja som štúdium úplne vzdala. Takže dalšie 3 roky doma s dieťaťom. Nie, ďalšie dieťa neľutujem 🙂 Čo mi ostáva ? Robiť ako kôň a šetriť na školu ... Vybrala som si dentálnu hygienu síce nebudem doktorka ale nejako ma to láka. Moja švagriná je zubárka. Má krásnu veľkú ambulanciu a veľkú klientelu, no je proste najlepšia v meste a ja môžem robiť u nej takže zabijem 2 muchy jednou ranou, budem mať klientelu aj ambulanciu ale problém je škola. Na štúdium dh treba zdravotnú školu, najlepšie v odbore zubná asistentka, s inou sa tam strašne ťažko dostáva. Zdravotná v odbore zubná asistentka je 80km v BB a teraz otázka. Ako budem zvládať 2 deti, robotu a školu 80km ? Každé ráno tam, každé poobedie domov. A potom po 4 rokoch, pomedzi to musím aspoň rok robiť v zubnej ambulancii a ďalšie 3roky na VŠ v Prešove, takže mám 25 rokov a školu skončím ako 33 ročná. Má to nejaký zmysel ? Alebo len ísť na obyčajnú zdravotnícku školu nadstavba 2 roky a potom ísť na tú VŠ... ak ma zoberú aj to je otázka. Alebo sa úplne vzdať svojho sna a byť 100percentná pracujúca matka v robote, ktorá ma vôbec nebaví a nenapĺňa ? 🙂 Konečne som sa mohla niekomu vyžalovať, moja rodina hlavne moja mama ma nepodporuje, jasné že ma vysmiala čo už ja s dieťaťom chcem ísť do školy asi som sa zbláznila a ešte na takú kde sa treba len učiť a venovať sa tomu. Mám si vraj vybrať ľahkú len aby som mala titul. A čo mám z titulu ? Poznám plno ľudí s titulom a majú horšiu robotu ako ja ... 😖

evica17
23. nov 2022

@blueeyespsycho ja osobne by som teraz popri RD a materskej šetrila na školu a potom na ňu šla. Dá sa aj externé ?

ajka0207
23. nov 2022

@blueeyespsycho dôležité je či máš podporu manžela, inak sa všetko zvládnuť dá, hlavne ak ťa to baví.

kuriatkocervene
23. nov 2022

@blueeyespsycho určite choď za svojimi snami, neostávaj v práci ktorá ťa nebaví... veď v práci stráviš väčšinu svojho života.
No musíš si to poriadne premyslieť, škola nie je ľahká vec a vyžaduje dosť tvojho času... pri bábätku si nájsť čas a energiu na učenie bude veľmi ťažké... na tvojom mieste by som aspoň rok počkala, zatiaľ sa môžeš vo voľnom čase pripravovať na štúdium a čítať si knihy ktoré používajú v škole.
Zrejme chceš ísť študovať denne, takže nebudeš mať asi príjem, aj toto treba zvážiť, či vás manžel dokáže v tomto prípade uživiť... i keď rodičak ti dajú, škola bude stáť tiež peniaze ...
Každopádne držím palce 🙂

mogaa
23. nov 2022

@blueeyespsycho podľa mňa si vyber školu čo je bližšie k tvojmu bydlisku a externé štúdium, lebo 2 deti + denne cesta do školy 80km tam a 80km späť je dlhdobobo nereálne...dá sa to ale na úkor celej rodiny(financie)+ nebudeš mať čas na deti....pri 2deťoch pozeraj externé štúdium ...čo takto učiteľka v MŠ, vychovávateľka v DD alebo školskej družine? lebo jedna vec je niečo chcieť študovať a druhá, študovať to pri 2deťoch....gro ľudí robí niečo čo ich nebaví, za mňa ani tá dentálna hygiena nie je terno.....gro ľudí chodí na dentálnu hygienu poobede po práci(ty budeš riešiť čo s deťmi) + stačí nezhoda so švagrinou a máš po klientele....najhoršie je robiť s rodinou - to ti povie každý.....

blueeyespsycho
autor
23. nov 2022

@mogaa no najbližšia je len obyčajná zdravotná asistenka ani nie sestra a to je večerné pomaturitné na 2 roky takže ešte to som zvažovala a ptm tú VŠ to už aj deti budú vačšie, tá sa dá externe to je na tom najlepšie. Ja viem že s rodinou sa robí ťažko ale to je najmenej máme tu aj iných zubárov kde by som sa uplatnila alebo vo vlastnom. Proste vždy ma lákalo to zdravotníctvo a tomu by som sa chcela už venovať do staroby : ) :
)

blueeyespsycho
autor
23. nov 2022

@evica17 dá sa aj ecterné no tá VŠ ale stredná v BB to presne neviem asi to je denné štúdium len

blueeyespsycho
autor
23. nov 2022

@ajka0207 on ma podporuje to je najhlavnejšie 🙂

mariet24
23. nov 2022

@blueeyespsycho si mladučká a máš pred sebou celý život, ja mám síce školy, ale budúci rok budem mať 33 a idem si robiť ďaľšiu (2roky) a tiež mám dve deti, muž pracuje na smeny a robí si VS, obaja máme priemerné platy ale ideme si za tým, kedy keď nie teraz ... Nenechaj sa odradiť nikým a ničím, ak máš podporu manžela zvládneš vsetko

barbora19911
23. nov 2022

@blueeyespsycho Preboha dievča keď som toto čítala tak som si myslela že máš okolo 39 rokov ....25 ??? Veď to je nič veď si ešte dievča 😅😅😅 ja mám 24 a nepredajú mi ani alkohol nikde bez občianky ..podľa mňa si sa opustila a cítiš sa staro 😅😅😅😅😅😅😅

kataleya
23. nov 2022

@barbora19911 presne aj ja som si takto pomyslela že má asi 40 ak nie viac.

barbora19911
23. nov 2022

@kataleya však možnože mala deti veľmi veľmi skoro tak sa tak cíti ...ale nič to nemení na tom že aj tak je ešte dievča ktoré má veľa moznosti ..samozrejme keď ma oporu ..musí sa hlavne prebudiť k životu

evica17
23. nov 2022

@blueeyespsycho a keby denne ,ale individuálne štúdium si dohondes ? A mal by ti kto strážiť deti popri Tom ako by si chodila do školy .
Ale je pravda, 80 km hore dole je riadne veľa, to neviem ako by si dávala, ja som dochádzla 60 km na výšku,vlakom za 1,5 hodiny, a z domu až do školy to trvalo až 2 hodiny a niekedy viac,podľa MHD a teda veľa času som nemala na nič iné.

evica17
23. nov 2022

@blueeyespsycho ale vieš čo,choď do toho, tri roky sú najmenej,rýchlo utečú a potom ešte externé a zvyšok života hádam budeš robiť či ťa baví,lebo bez školy robiť poistivacku,to je aj o ničom,a hlavne ak ťa to nebaví.

kaktusik007
23. nov 2022

ja mam uz par rokov po 40tke, a zvazujem teraz ist na vysku a uplne zmenit smer - laka ma specialna pedagogika, resp ucitelstvo matematiky.... kedze nemam ziadnu vs, a kedze matematika ucitelsrvo sa neda studovat externe, bude to trvat minimalne 8 rokov.... Cize v 50 budem absolvent.
lenze - mam pred sebou minimalne este 20 rokov pracovneho zivota - a naozaj nechcem robit to co robim teraz..

takze z mojho pohladu - si mladucka a smelo do toho!!!!! po 30 sa meni mozog, skus co najviac dovtedy stihnut.

a este nemozem nespomenut - vytocil ma pristup tvojej matky. Dat dieta ktore sniva o studiu v podstate mediciny na odbornu skolu - cele zle. Nech jem iba chleba - ba co viac, prave vtedy - by som dietatu takto cestu za vzdelanim nezahatala. Tiez si syn vybral teraz skolu kde ma iba doprava stoji 60 eur - ale ok, uskromnim sa inde. Pytala som sa ho na dovody, obhajil si to - rovnako ako by si sk to isto obhajila aj ty. Hlava mi to neberie, nedovolit dietatu studovat podla vyberu - ide to proti samotnej prirodzenosti dopriat dietatu a podporovat ho

dagmarovita
23. nov 2022

Je to o peniazoch, ak mas mozes si robit vzdelanie.

amelie2017
23. nov 2022

V 33 rokoch budes stale mlady clovek. Doteraz si odpracovala mozno 5/10 rokov. Stale budes mat vyse 30 rokov prace pred sebou. Chces ju stravit niekde, kde sa ti nepaci? Vyse 30 rokov robit nieco, co nechces? Len kvoli par rokom obety? Ja by som do toho rozhodne isla. (Zijem v zahranici, mam VS ale nemozem robit, co som vystudovala, lebo neviem jazyk na urovni C1. Popri 2 detoch, praci na plny uvazok, praci, ktora ma bavi, sa ho ucim a dufam, ze mozno v 40 tke konecne budem robit to, o com som cele detstvo snivala).

babulkomale
24. nov 2022

@blueeyespsycho velmi ta podporujem a drzim palce, to si mladucka a ked skoncis, este ta cakaju desiatky rokov prace, urcite to nie je neskoro. Ked ti ma kto pomoct, chod do toho. Neprajnikov si nevsimaj.