Pekny vecer.
Mam sestru, ktora ide tento rok stvrtykrat na prijimacky na medicinu. Prvykrat sa nedostala, tak to bolo este take - vela ludi sa nedostane na prvykrat, sla na rok na osetrovatelstvo. Sla dalsi rok, nevzali ju, odisla na ucitelstvo. Znova sa ucila, nevzali ju tretikrat, sla opat na iny odbor a teraz ide stvrtykrat. No.. a ked ju vidim, ako sa uci. Cochvila prijimacky, ona opat chaosi, stresuje, ze nestiha, bifli sa tie otazky naspamat, snazi sa co najviac toho prejst na poslednu chvilku - pochopitelne. Avsak, aj ked je to jej vec, bojim sa o nu a jej buducnost. Mysite, ze ako sestra by som jej mala troska „dohovorit” a otvorit oci, ak sa jej to ani teraz nepodari? Pretoze ona je schopna ist aj piatykrat a osobne si nemyslim, ze takto to ma zmysel… A ked by ju vzali, mozno by sa trapila velmi na skole a neskoncila ju. Neviem, ale bojim sa o nu. Znie to akoby jej neverim. Skor sa ale bojim o jej psychicke zdravie. Ako by ste sa zachovali vy? Povedali by ste jej, ze to nema zmysel a nech uz chyti zivot do svojich ruk alebo by ste to neriesili a nechali ju, nech si robi, co uzna za vhodne?
Neviem, keď to skúša 4x tak by už mala mať systém.Mozno na to nemá teraz by som ju podporila, ale potom už asi treba premýšľať čo ďalej.
ako robi prijimacky kolko bodov ma ? resp % ? ako sestra by som ju podporila ale bolo by dobre ziatit kde ma rezervy a co zlepsit
Škoda, že odišla z ošetrovateľstva. Mohla tam pokračovať aj 2. rok a keď na 2x Nueobila medicínu, tak aj 3. rok a mala by Bc. 🙂 Zároveň by mala poznatky blízke z odboru medicína + by mohla už v tomto odvetví pracovať. Myslím, že by jej to pomohlo o dosť viac ako učiteľstvo, ktoré v tomto prípade ak chce byť lekárka, je bezpredmetné...
Zbytočne vystriedala 3. školy a nemá nič (ani medicína, ani Bc ). V rom vidím chybu ja 🙂 toho ošetrovateľstva je veľká škoda.
Hlavne ak študovala tu a chce ísť na medicínu tiež tu, tak to školné, ktoré si bude musieť platiť za 3 roky a ešte aj nemá záruku, že školu dokončí.... Každopádne hovorí sa 3x a dosť, obdivuhodné, že sa toho nevzdala a už by to ozaj mala vedieť dopredu dozadu keď sa toľko pripravuje. Takže ak ju uu nevezmu tento rok, dohovorila by som jej.
Zaujíma ma, prečo odišla z ošetrovateľstva? Nebavilo ju to? Veď je to blízke lekárstvu. Možno je na mieste otázka, či je medicína pre ňu to práve 🙂 pretože aj na ošetrovateľstve sú predmety podobne, možno niektoré rovnaké ako medicína...
@emm_i Vraj na tej skole, resp. fakulte bol zly pristup.. Kazdopadne, stale hovori, ze prijimacky su to najtazsie z celej mediciny, a to ju pohana vpred…
A prečo nepokračuje na jednej škole, ale každý rok ide po neúspešných prijímačkách na inú? Tomu celkom nerozumiem... Veď nech skúša, evidentne sa tam chce dostať, ale možno popri tom stihne vyštudovať niečo iné a aspoň to nebudú úplne zabité roky, keď to potom niekedy vzdá. Napríklad to ošetrovateľstvo, to je celkom príbuzné podľa mňa, či nie? Prečo potom prešla na inú školu? Vyzerá to že má celkovo dosť chaos v živote...
A ehm prijímačky nie sú to najťažšie na celej škole, to sa šeredne mýli 🤭🤭🤭.
@autorka: Neštudujem medicínu ani príbuzný odbor. To, že sa to hovorí, no to by som si úplne istá nebola, či je to pravda... Mám 2 kamarátky lekárky a jednej kamarátky snúbenec je lekár. Je to nesmierne náročné štúdium, vela si odopierali, a teraz si každý z nich robí ďalšie atestácie. A keď si ma platiť ešte drahé školné 6 rokov, fuh... Škoda naozaj, že neskončila to Bc. Zlý prístup môže byť aj na medicíne, ak nie horší. Niektorí profesori a docenti tam sú tiež tvrdé oriešky 🙂 škoda, že to vzdala...
Ved uz musi vediet co tam chcu na prijimackach za tie 3 roky. Moj osobny nazor ze asi na to nema, ked sa nepodari ani teraz. A dalsia blbost kazdy rok ina skola...preco neostala na osetrovatelstve? Alebo si radsej najst pracu a zarobit si ako studovat na vs len z akejsi nutnosti a tak nema nic. Treba sa po tychto prijimackach realne pozriet na schopnosti a moznosti ked to nevyjde a podporit ju...teraz pred prijimackami, potom v tom nech si dava realne ciele.
Ja si myslím, že ak sa za 4 roky nenaučila 2 učebnice na prijímačky, tak to nie je škola pre ňu. Na medicíne sa študuje systematicky, tam nie je možné si niečo nechať na poslednú chvíľu. Neviem či s tým prístupom by to potiahla tých 6 rokov. A ďalšia vec, že zvyšné 3 roky si bude platiť. Ale to už vlastne na hocijakej výške
Ludia, toto sa fakt nepytajte, ze preco to strieda.. Ja to tiez nechapem a je mi luto sa na to pozerat, pretoze predsa roky utekaju, takto nebude mat nic. Inak ma „len” gymnazium a to je nic. Ja jej doprajem, aj sa ju snazim podporovat, ale myslim, ze mate pravdu. Ak jej to tento rok nevyjde, skusim jej jemne vysvetlit, ze su aj ine a ocividne aj lepsie moznosti pre nu. Ona je sikovna, rozumna, len zrejme svoj potencial uplatni lepsie niekde inde..
Utcite nie su prijimacky to najtazsie, zije v omyle. Na kazdej vs je v 1.r tzv sito...nejaky tazky predmet ktory pretriedi studentov. A hnusni profaci su vsade...muzi uchylaci ci zeny hysterky, nikdy nevies aku ma dnes naladu a ci prejdes...volali ju "ziletka"....a to bolo len ucitelstvo.
Su rozne nadstavby kde moze ist a za 2r urobi si nejaky odbor s maturou, aby nemala len gympel.
a kto ju zivi tie posledne roky ? ten ma asi do toho co povedat
A čo na to vaši rodičia? Tiež si myslím, že na to nemá keď sa nedokázala za tie roky dostatočne pripraviť. Mám síce ešte malé deti, ale toto by som asi len tak nenechala a jasne by som jej vysvetlila, že už stačilo a nech si definitívne vyberie inú skolu.
kamoska skusala 5-6x po sebe, potom ju vzali, a medinu dostudovala normalne za 6 rokov, bez vacsich problemov 🙂 za tych 5 rokov, co skusala sa dostat, dozrela aj osobnostne ako sama vravela 🙂 drzim palce segre 😉
Už mohla za ten čas niečo vyštudovať🙂celé zle a je na omyle, keď si myslí, že už potom to bude ľahké.Skusila by som jej jemne dohovoriť.Nezoberu ju a akú zase začne školu?to bude pred 30 tkou končiť?koľko má 22-23?
Ak sa 3x nedokazala naucit tie testovacie otazky, plus nemala na to vedomosti zo strednej skoly, tak nic v zlom, ale na medicinu nema. Mne to nepride obdivuhodne, ze tam ide 4.raz, ale ze nema kriticky nahlad na vec a na seba. Medicina je drina ale potom je to este celozivotne vzdelavanie. Treba mat na to hlavu. A to osetrovatelstvo, fakt skoda, ze odisla, mohla mat v rukach uz fakt nieco...a podla mna, ak mate uprimny vzyatah, povedz jej, co si o tom myslis, nejako setrne, ale pravdivo
Ja nerozumiem preco ju nevezmu a stale meni odbor? Osetrovatelstvo, ucitelstvo... Existuje moznost, ze na to skratka nema a dakedy si je dobre si to priznat. Uz by som to dalsi krat neskusala, toto posledny raz. Inak bude vecny student ci vecne sa snaziaci student bude mat 30 a nezarobila ani euro. Jednoducho nie kazdy na to ma, ucit sa len nestaci
Známa sa na psychológiu dostala na 7.x. Rok po roku skúšala, kým to nevyšlo. Ale splnila si svoj sen, dokončila. 🙂
aj dosť štvrtý krát.... zatiaľ jej len drž palce a uvidíš...
ja by som to už asi vzdala po tomto neúspechu a študovala niečo iné...
To je od nej veľmi zvláštny názor, že prijímačky sú to najtazsie. Nech si o tom pohovori s niekym z mediny, aby mala reálnejši pohľad na vec. Ja by som jej úprimne rovno povedala, že keď sa tam nevie ani dostať, asi na to nemá, asi by tu školu nedokončila, ale možno sa mýlim. Mne to tiež pripadá, že voči sebe nie je úprimná, alebo ze nevie kriticky zhodnotiť svoje konanie a ani na čo má a na co už nestačí
Ja poznám 4 ludi, kt sa v poslednej dobe dostali na medicínu a každý z nich chodil najprv dva roky na kurzy do Brna.
Možno keby to neabsolvovali, tiež sa na prvý šup nedostanu.
Určite jej nehovor nech s tým prestane.Rani ju to veľmi. Nech ide hoc aj 7x, nech si sama povie že dosť. Ak by odpadla od vyčerpania a pod. to by som sa tiež o ňu bála. Dovtedy ju podporuj ako správna ségra.
Mohla jedno doštudovať, alebo aspoň zatiaľ pracovať 🤷 asi sa tam chce veľmi dostať keď to stále skúša, ja by som ju tak nechala, veď je dospelá, nikdy nevieš čo sa môže stať nájde si chlapa, ostane tehotná a už bude aj po medicíne 🤷 mladým ambicióznym ženám aj tak nevysvetlis, pôjde si svoje
Mám dve dcéry jedna na zubarine a jedna na medicíne.Dcery sa dostali na druhy krát.Odporúčam,aby mala otazky a príklady prejdené aspon 4-5 krát ináč je to zbytočné tam ist.Viem,ako sa dcéry učili a to celý rok .Tam treba mat okolo 700 bodov a viac ak sa chce dostat.Ale to musi byt system.Dcéry sa ucili tak,že každý den sa naučili dobre 10 otazok a tie si zopakovali.A ked sa tam človek dostane nemá vyhraté,lebo predmety sú nárocné a je toho vela.Prave vcera robila dcera mikroby a učila sa na skusku 2,5 mesiaca na jednu skusku a to denne od rana do vecera okrem nedele.Tak asi tolko.
Podporila by som ju aj 7 my krát.Je to jej sen a je skvelé.ze sa nevzdáva.