myslite si ze s priemerom 1,9 sa niekde dostanem? 😭 studujem na gymnaziu a rozmyslam ze pridam prihlasku na filozoficku fakultu do ružomberka, odbor filozofia
@prasiatko30 Môže sa filozofiou zaoberať profesionálne v akademickej sfére. Áno, tých pozícií nie je veľa, ale ak by som sa rozhodovala ako stredoškoláčka a zaujímala by som sa o filozofiu, tak by som bola pevne rozhodnutá byť jednou z 5 najlepších v Európe, a teda takéto argumenty by som ignorovala.
@prasiatko30 da sa s tym zamestnat na roznych poziciach, nie len v ucitelstve
@okayispo Prosím Ťa, kde? Vážne má to zaujíma.
V dnešnej dobe nie je problém dostať sa na VŠ s hocijakým priemerom a výsledkami 🤷 ako je to ale s konkrétnym odborom a školou neviem
@heleninamama bola som na dni otvorenych dveri v bratislave, tiez na filozofickej fakulte. jeden absolvent je teraz napr riaditel redakcie, druhy sa dostal do statnej institucie atd.. ma to siroke uplatnenie
@okayispo tak ako hovorim mojmu dietatu - filosofia je sice velmi pekna pokial sa ti to paci ale v realnom zivote málo platna - riaditel redakcie - ono asi skor prijmu niekoho kto má bud filologicke studium alebo studium spojene s tym comu sa venuje ta redakcia - cize ekonomicke noviny zoberu asi skor ekonoma, medzinarodne spravy - skor niekoho kto si urobil medzinarodne vztahy a zurnalistiku, pravo etc. pre mna je to stúdium, ktoré vedie akurat tak na to aby si bud ostala na fakulte - tak ako uz povedala jedna baba predo mnou alebo davala hodiny filosofie na gympli - nic viac nic menej. ked sa ti tak paci tak sa dá potom vystudovat aj v ramci hobby - krasny konicek a vystudujes popri normalnej robote.
jasne ze mas sancu, ja som bola priemerna 3karka na strednej a v pohode ma vzali na vysku dôležité je aku mas motovaciu studovat dalej drzim palceky
Na ten odbor ta zoberu aj s priemerom 4.0, bezne maju problem ho vobec naplnit.
@okayispo Ružomberok nie, myslim že s tým priemerom môžeš pokukovať aj po lepšej škole.
Prosím ťa ja som na strednej aj prepadla fakt trvrdila som že v živote nepôjdem na výšku. A bum už som kvázi 5 ročníku lebo všetky skúšky som urobila v predtermine. Ide len o to ako sa nastaviš s či si ochotná obetovať čas na učenie..
@prasiatko30 Filozofia, nie filosofia 🤗
@cakanka22 uz to 25 rokov vidavam len ako filosofia 😅
@prasiatko30 ano? A kde?
@prasiatko30 chcela som len poukazat ze to ma siroke uplatnenie. ja vobec neviem co presne by som chcela robit, fyzika a chemia idu mimo mna cize jedine co mi ostava studovat su spolocenske vedy z coho najviac ma bavi ta filozofia.. riaditelka nejakej redakcie zo mna urcite nebude 😆 teraz mi skor ide len to, aby som sa dostala na nejaku vysku
@martamasarova to je skor taka zaloha, kedze tam beru bez prijimaciek 🙂 urcite podam prihlasku aj do blavy na komenskeho, len neviem ako mi vyjdu scio testy
@okayispo a potom ked nikde nenajdes miesto s tvojim vyskoskolskym diplomom a budes hovorit - ako pojdem robit za pás do fabriky ked mám vysokoskolsky diplom? - ako nechcem byt uplny pesimista, ale treba sa pozerat na vec aj prakticky - jedine v pripade, ze rodicia ti prefinancuju 4 roky prazdnin, plus ti kupia byt, auto, poplatia dovolenky a ty potrebujes studovat len preto aby bol titul a nepovedalo sa, ze nerobis nic - v tom pripade fantasticke - studuj filozofiu. Ale ak rozmyslas z tvojho vyskoskolskeho diplomu si zariadit buduci zivot tak by som to este raz dobre premyslela. 🌞🍀
@okayispo niekedy je dokonca lepsie urobit si nejaku nadstavbu alebo bakalára aby si bola lepsie pripravena do pracovneho zivota ako s nejakym pofidernym vysokoskolskym diplomom
Ako uprimne ti tak poviem, ze ta skola je nezmysel. Fakt je. Absolutne z nej nemas uplatnenie, co je podla mna hlavna uloha vysokoskolskeho vzdelania. Studovat veci, lebo ta bavia, mozes aj mimo VS, inak je to ukrutne drahy spas - financne i casovo. Poznam par ludi, ktori maju filozofiu vystudovanu, v odbore nerobi nikto, ten titul im nepomohol vobec nijak, cize ak su nahodou uspesni, tak nie vdaka tej skole, ale napriek nej. Ak uz mas tratit ten cas, vyber si skor nieco, s cim mas aspon potencial zamestnat sa, aby to potom nebolo, ze ja s vysokou skolou nepojdem robit za minimalku. Lebo ak nic nenajdes, nic ine ti neostane, uz nie su 90s, kde sa na diplomy nejako extra prihliadalo. Zamestnavatel uvidi filozofiu a tam aj skonci jeho zaujem (ak teda praca nebude mat s nou suvis). S tvojim priemerom si mozes dovolit lepsie. Zivot sa neulahcuje, ale naopak stazuje a najst si normalne zamestnanie, kde aj zarobis a nielen zivoris, je coraz tazsie... preco teda nevyuzit a vybrat si nieco, co ti da dobry start.
Ale zasa na druhu stranu, nas asi najuspesnejsi absolvent filozofie je Lubos Blaha, ten fakt posobi v odbore a pozrime, ako sa mu dari.
Vyber si odbor, ktory vies vyuzit v praxi. Filozofia ma nulove uplatnenie, nikde sa nebudes vediet zamestnat v odbore. Dnes uz nikoho nezaujima ci mas alebo nemas VS a aku. Moze sa Ti stat, ze ked uvidis titul z VS, tak ta na vela pohovorov ani nezavolaju, ze budes prekvalifikovana, ked si zufalo budes hladat akukolvek pracu. Ked mas mat len VS vzdelanie, lebo ho chces ty alebo tvoji rodicia, budu Ta 5 rokov zivit, vybavia ta do zivota bytom a financiami, tak kludne studuj. To, ze sa niekto z filozofickej fakulty uchytil v novinach alebo v statnej sprave, to neznamena nic.
To, že niekto s absolvovanou filozofiou robí riaditeľa redakcie alebo v štátnej sfére neznamená, že tam bola podmienka vyštudovaná filozofia. Skôr tam bola podmienka VŠ a to je všetko. Určite tento odbor nemá široké uplatnenie, povedala by som, že takmer žiadne.. Ale ak ťa baví práve to a nič iné, tak študuj, lepšie ako matiku, ak ti nejde.
Čiže keď ti nejde fyzika a chémia tak môžeš robiť len spoločenské vedy a teda filozofiu? Preboha prečo? Nechcem byť zlá ale to je asi najzbytocnejsi odbor. Skúsila by som sa zamerať na niečo perspektívnejsie aby si náhodou potom s Mgr titulom neskončila v mekaci. S takým priemerom ta zoberú aj na učiteľstvo, psychológiu, ekonómiu a aj na prírodovedné odbory
a co chces robit v budúcnosti? - s filozofiou to más tak akurat na ucitela na gympli