Samoštúdium v IT - skúsenosti

matabb73
13. apr 2021

Ahojte žienky.
Už som tu raz čítala diskusiu, že je možné absolvovať online kurzy a naučiť sa programovať, len to neviem nájsť. Máte niektorá dobré skúsenosti s takýmto kurzom? Syn má ukončenú strednú školu elektrotechnickú, zameranie na IT. Skúšal študovať na VŠ v Žiline, tiež IT, ale neprešiel cez matematiku. Teraz v zime to už vzdal. Hľadá si prácu a veľmi by mu pomohlo naučiť sa programovať, tak chcem, aby si spravil nejaký takýto kurz. Každej skúsenosti sa poteším.

sibrez
13. apr 2021

@matabb73 Ahoj, tuto https://www.learn2code.sk/ skusam aj ja kurzy. Pekne spracovane kurzy. Co sa tyka prace v IT, nech skusa, posiela cv ... niekedy nevadi ak nesplna nejaku tu uroven. O IT muzov je velky zaujem. Vobec sa nemusi bat, ze sa neuplatni alebo co. Niekedy naozaj staci vediet iba zaklad. No ak sa chce vyskillovat tak istotne stranka vyssie. Prajem vela stastia, nech si najde pracu, ktora ho bude bavit.

matabb73
autor
13. apr 2021

@sibrez Ahoj. Ďakujem za link. Prácu si hľadá už tretí mesiac. Problém je, že často požadujú prax. Preto to chcem skúsiť takto, že sa naučí niečo sám a to môže ponúknuť. Už chceme skúšať písať aj na iné profesie, ale on je typovo intelektuál a vôbec si ho neviem predstaviť pri manuálnej práci, nemá na to bunky, ako sa hovorí.

mabenn
13. apr 2021

Mamka....syn chce pracovať v IT a ty mu hľadáš linky na samoštúdium?

matabb73
autor
13. apr 2021

@mabenn ty nepomáhaš svojim deťom, keď potrebujú pomoc? Syn je introvert, má minimum kamarátov, nemá ani FB a predstav si, ani na Modrom koníku nie je. Teraz je pre takéto typy ťažká doba, lebo za normálnych okolností by chodil do školy a tam si zháňal informácie. Kurzy sú rôzne, ale ja som chcela vedieť osobnú skúsenosť. Mne tiež na začiatku pomáhali rodičia, v našej rodine je to normálne. Asi sa teraz cítiš lepšie, keď si sa niekomu vysmiala.

jakoma
13. apr 2021

@matabb73 pracujem v IT, ale mam vysoku skolu..syn to bude mat tazke, ak nahodou vie perfektne anglicky, to mu nesmierne pomoze. v kazdom pripade sa treba ucit z anglickych materialov. IT je o vypracovavani zadani, take nekonciace domace ulohy, zvlast teraz, ked sme vsetci na home office.. nech sa uci od zaciatku napriklad jazyk, ktory je postaveny na OOP principe, plus zaklady sql ak ich nema.. drzim palce 🙂

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hiro
13. apr 2021

No, pracu programatora si asi teraz nenajde, zacina trosku neskoro. Ja som mal v 20 rokoch 10 rokov praxe v programovani v niekolkych jazykoch :D Moze skusit nejake pomocne prace, mozno ked sa nauci veci co ma vediet tester tak uvidi aj zdrojaky a nieco z toho pochyta...

matabb73
autor
13. apr 2021

@viestta predstav si, že aj mne rodičia na začiatku pomáhali nájsť si prácu a chytila som sa dobre a celý môj profesný život sa živím sama. Na internete nájdeš všeličo, ale to či je to aj kvalitné sa ťažko posudzuje.

matabb73
autor
13. apr 2021

@hiro tak ja poznám ľudí, čo stým začínali aj neskôr, ani nemali také vzdelanie a živia sa tým.

matabb73
autor
13. apr 2021

@jakoma áno, viem, že bez VŠ je to ťažšie. Je mi ľúto, že to takto dopadlo, ale on mal dosť slabé základy zo strednej školy, mali tam slabú matiku. Anglicky vie dobre, aj knihy číta v angličtine. Skúšame najprv toto, čo študoval na strednej a čo by ho bavilo najviac, preto chcem, aby skúsil ešte ten kurz. Je veľká škoda, že nemodli chodiť do školy normálne, lebo chcel chodiť aj na doučovanie z matiky. Čo už, dobu nezmeníme.

hiro
13. apr 2021

@matabb73 Vsak mozu sa zivit. Je 1000 jednoduchych projektov kde treba vediet minimum a uzivia sa luxusne. Vediet ale skutocne napisat dobry kod, dopredu mysliet kde mozu vzniknut chyby a vediet ich naist je ina kava. Ja som ostaval po skole v pocitacovej ucebni do osmej vecer s ostatnymi nadsencami, robili sme rozne veci, radili si, ukazovali. A samozrejme sutaze v programovani - za mojich cias to bol myslim Zenit, sutazit v rieseni uloh s ludmi v okrese, v kraji. Stredoskolska odborna cinnost tak isto davala vela moznosti.

nafka0483
13. apr 2021

@matabb73 Ak bola stredna zamerana na IT, tak ako mohol mat slabu matiku? Mal by uz mat zaklady, tak by mohol vediet, ktorym smerom by sa chcel uberat - ci chce programovat, ci mu ide lepsie sietarina, operacne systemy, alebo databazy... a ak programovanie, tak ake jazyky uz vie, ake vyskusal, ktorym smerom by chcel ist?

hiro
13. apr 2021

Ma teraz dost casu, moze trenovat. Moze si pozriet co ludia potrebuju: https://nakoduj.to/sk/
Nieco male, moze si popytat specifikacie a skusit ci by to vedel. Aj ked len na otestovanie co to obnasa, bez toho ze by garantoval ze to aj naozaj doda a ze mu zaplatia. Potom ked bude vidiet ze nieco zvladne tak si to da zaplatit a potom neskor nejakej firme to moze dat ako svoje skusenosti v CV.

alazala
13. apr 2021

@matabb73 dá sa to, ale musí hlavne tvoj syn chcieť a sám sa snažiť. To, čo sa tu pýtaš si môže aj sám vygooglit. Pri tom angličtina je Must! Aj keď výhoda je, že stačí pasívne. Ja pracujem v IT, každý deň sa učím niečo nové, nikto mi nepovie kde a ako.. Ale mám internet 😊 možno by mohol skúsiť najprv niekomu urobiť niečo zadarmo, web stránku, eshop... Čo ja viem.. Pri tom sa naučí. Pozri si, resp nech si on pozrie napr ja spravím.sk, kategória Programovanie - tam sa môže inšpirovať. A napr YouTube je zadarmo a tam sa dá tiež niečo naučiť 😊

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vulka
13. apr 2021

@matabb73 Absolvovala som niekoľko kurzov Learn2code a teda za mňa dosť o ničom. Kopec rečí okolo a mááličko praktických aktivít. Len reči okolo. Ak nemáš dobré základy, tak sa nenaučíš nič.

matabb73
autor
13. apr 2021

@hiro ďakujem za typ. Ja sa tomu vôbec nerozumiem. Študovala som stavebnú a aj sa tým živím a programovanie je pre mňa španielska dedina.

matabb73
autor
13. apr 2021

@alazala ďakujem. Dám mu to prečítať.

mabenn
13. apr 2021

@viestta mali na škole slabú matematiku, doba je zlá, a na internete sa kvalita ťažko posudzuje - ale na MK to vedia posúdiť...

matabb73
autor
13. apr 2021

@viestta ak by nemáš čo poradiť, nepíš mi, prosím. Ja som si Ťa už dávno všimla, že rada vyrývaš. To aby sa to človek bál hľadať radu, že sa hneď niekto začne do neho obúvať.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
matabb73
autor
13. apr 2021

@nafka0483 no úplne jednoducho, mali slabú matikárku. Keď im ju ku koncu tretieho ročníka zmenili a dostali novú, skoro všetci mali štvorky a už to nestihli dohnať. Ja mám stavebnú priemyslovku a aj stavebnú výšku a mala som úplne rovnaký problém. Na výške nadväzovali na matematiku z gymnázia, ktorú sme sa my neučili a v prvom ročníka kvôli nej polovica vyletela zo škola. Ja som ju spravila na tretí termín, lebo som mala dobré doučovanie.

matabb73
autor
13. apr 2021

@viestta a pri tých radách máš aj silnú potrebu vyrývať, ktorej nevieš odolať.

mabenn
13. apr 2021

@viestta to je pekné ...

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
matabb73
autor
13. apr 2021

@vulka myslíš si, že nemá zmysel ich absolvovať? Základy má, niečo sa učili na škole. Do akej miery, to ja neviem posúdiť, lebo som z iného fachu.

nafka0483
13. apr 2021

@matabb73 A nechybalo im to potom na ostatnych hodinach? Preto ma to zarazilo, ze ked bola skola zamerana na IT, tak je smutne, ze matika bola slaba.
A co tie moje ostatne otazky? Ked napises viac, tak sa bude aj lepsie radit.

matabb73
autor
13. apr 2021

@nafka0483 on mal všeobecnú elektrotechniku so zameraním na IT. Odbor IT mal dokonca menej matiky ako oni. Tiež som tomu nerozumela, inak to bola dobrá škola. Ako som už písala, my sme mali na stavebnej to isté, takže je to na odborných školách bežné, že je tam slabšia matika ako na gymnáziu. Na ostatné Ti zatiaľ neviem odpovedať, som teraz v práci.