Ruský jazyk v školách a rozširujúce štúdium

jankazus
16. júl 2023

Dobrý deň, podala som si prihlášku na RŠ ruského jazyka. Neviem ale, či mám štúdium aj začať. Teraz je situácia s ruštinou rôzna. Ak máte skúsenosti, môžete mi napísať, ako je to s výučbou ruštiny na školách kde učíte alebo kde chodia vaše deti? Ďakujem

ivangeline
16. júl 2023

Ja by som do toho nesla. :/

pininka1
16. júl 2023

Rustinarov určite treba, aj moje deti chodia ako na druhý jazyk na ruštinu, a určite by som nemenila. Jazyk nemá nič s tým co sa deje.

jankazus
autor
16. júl 2023

@ivangeline prečo?

jankazus
autor
16. júl 2023

@pininka1 ruštinárov ubúda, lebo sú to už skoro len dôchodcovia. Aj napriek tomu je to také všelijaké a aj ja mám v školstve odučených 25 rokov. Učím ruštinu. Pracujem v škole na dedine, takže dochádzam. Riešim ju aj kvôli tomu, že možno by som si vedela do najbližších rokov až po dôchodok nájsť miesto v meste.

nika23t
16. júl 2023

@jankazus určite sú potrební učitelia rustinari, na našej škole dôchodkyňa učí, už deti poriadne nezvláda, dve mladšie učiteľky obe šli na RD. Ruský jazyk je dôležitý a patrí k významným svetovým jazykom, bez ohľadu na to, čo sa teraz vo svete deje.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pininka1
16. júl 2023

@monsterablue ruština sa u nás učí preto ze rodičia majú stále záujem o to aby ich deti vedeli tento jazyk. Moje deti učia mladé učiteľky a určite im to nieje naškodu vedieť tento jazyk rovnako ako iný, navyše sa im.uci omnoho jednoduchšie.

zuzana76
16. júl 2023

@jankazus jazyk ako jazyk, kludne chod, ale je to fakt len ako doplnok, druhy cudzi jazyk na ZS je slabota, len 2-hodinova dotacia, takze nepocitaj, ze ti to nejako vyznamne zachrani uvazok, musis mat este nejaky iny silny predmet, napr ANj, SJL

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jankazus
autor
16. júl 2023

@zuzana76 mám sjl. Paradoxne to na mnohých školách nestačí. Ak idem na pohovor a hľadajú čistú sjl, tak majú výhrady, že nemám kombináciu predmetov. Vtedy už ja reagujem, veď hľadáte 100% sjl. Kde je problém?

letfenixa
16. júl 2023

@jankazus úväzok čisto len zo SJL je ťažko poskladať, keďže väčšinou je 5 h dotácia SJL na týždeň, a teda hneď je 25 h úväzok, tj 2 hodiny nadčas. A za mňa kľudne RUJ študovať.

zuzana76
16. júl 2023

@jankazus tak si urob, pomoze ti to pri hladani prace, alebo este mozno Obcianska nauka, geografia, to by este islo

jaja20
16. júl 2023

Ruština je veľmi silný, svetový jazyk, darmo tu budú niektoré politikou ovplyvnené ženské písať, že nie.
Ja hovorím anglicky, nemecky aj rusky a mnohé by ste sa čudovali,kde všade vo svete som sa ňou dohovorila.

terka402
16. júl 2023

@jankazus Môj syn má ruštinu na 8-ročnom gymnáziu. Verím, že ho aj v budúcnosti využije🤗

ivangeline
16. júl 2023

@jankazus ...sesternica ma rj a aj. Nehlada sa jej praca po celom SR lahko. Ja viem rusky a obzeram profesiu, a tiez uplatnenie velmi nevidim. A rustinarov je dost. Situacia s Ruskom nie pekna, a teda aj tych kontaktov a potreby rj je slabsia. Iny jazyk alebo to musi byt vasen. ;D

jankazus
autor
16. júl 2023

@ivangeline presne preto, o čom píšete, váham. Ruština sa mi páči, mala som ju v škole, chodila som teraz do jazykovky. Takže sa jej venujem. Ale štúdium na VŠ je iné.

julish
16. júl 2023

@jankazus ja by som si zvolila nejaký rozšírenejší svetový jazyk, španielčinu, francúzštinu, portugalčinu

zuzka1117
16. júl 2023

U nás sa na základnych školách ani neučí.

zuzana76
16. júl 2023

@julish ale ked chce ucit, tak portugalcina sa vobec neuci na skolach, SPJ a FRJ obmedzene, na strednych a velmi malo na zakladnych, to skor uspeje s tou rustinou, praveze na nasom pro-rusko orientovanom Slovensku bude stale vela ludi, ktori daju deti radsej na rustinu, lebo zapad fuj