Ahojte, od septembra nastupujem do prveho rocnika na MUNI v Brne a vacsina ludi s ktorymi sa o tom rozpravam mi hovoria ze Cesi (hlavne ti mladi) nevedia dobre po slovensky teda ze Slovakom velmi nerozumeju 🙈 co si o tom myslite vy?
No citala som vysledky nejakej studie a naozaj je to tak, ze mladi Cesi maju problem. Bohuzial. No ja si myslim, ze kde je vola, tam je cesta - kto chce, porozumie. Ja som vyrastla zo sociku, ked sme boli navzajom bombardovani oboma jazykmi a aj vtedy sa nasli taki machri, co sa tvarili, ze nerozumeju, ale kedze sme od detstva vnimali oba jazyky, problem nebol. Objavil sa naozaj az v poslednych rokoch, lebo mladi nepozeraju filmy v slovencine, necitaju v slovencine.... ale Slovaci stale minimalne filmy pozeraju v cestine. Aspon tak to pisali v tej studii.
Ale slovencina a cetsina si su tak blizke, ze len zadubenec rozumiet nebude (a v Brne su na Slovakov zvyknuti). V podstate si myslim, ze s kazdym Slovanom sa da dohodnut, ak sa chce.
Myslím si o tom to, že ako Slovenka na zahraničnej škole budeš rozprávať jazykom krajiny, v ktorej budeš študovať, čiže je to bezpredmetné. Keby si išla študovať do inej krajiny, tiež by si tam nerozprávala po slovensky.
Odpoveď na otázku: Česi vo všeobecnosti rozumejú Slovákom menej, než opačne. A mladí tým horšie. Videla som raz jednu anketu, kde sa pýtali Čechov na ulici na slovenské slová. Samozrejme také, ktoré znejú v oboch jazykoch ináč. Bola to dosť katastrofa. Akože "Ťava??? Co to jééé?! To jsem v životě neslyšel!"
Je to tak, veď aj slovenské seriály už dabujú do češtiny
Mala som švagrinú Češku, ani nebola úplne mladá a bolo veľa slov, ktoré nerozumela.
Vyštudovala som v ČR vysokú a samozrejme že rozumejú 🙂 tým dupľom v Brne 😊 jasné že špecifické slovíčka občas nechápu, ale v bežnej konverzácii som sa nestretla nikdy s problemom😊
Je to prirodzene, ked proste s tym jazykom nezijes.
Aj mne sa stava, ze nie vsetkemu rozumiem, resp. potrebujem sa "aklimatizovat" a to nehovorim o odbornych temach.
No ja som bola v šoku, keď moji rodičia boli tuším 2 roky dozadu v Prahe a povedali mi, že im tam na recepcii normálne nerozumeli a rozprávali sa s nimi po anglicky 🙈 Takže určite je to horšie ako s porozumením češtiny u Slovákov 🙈
Ano je to tak, nerozumeju vsetci. Bola som velmi prekvapena ked som sa s tym 1x stretla. V podstate ked to nepocuju v telke, nemaju ako sa naucit, vsetko si dabuju do cestiny...
áno rozumejú. Dcéra má kopu kamarátov, ktorí sú roztrúsení po celej ČR a nikto nemá pocit, že by mu nerozumeli, Rozprávajú po slovensky. Jasné, nájdu sa nejaké slovíčka, ktoré nechápu, ale bežnú základnú konverzáciu zvládajú, hlavne v Brne, tam používajú slovenčinu
@h2 zistovala som si ze nemusime rozpravat na tej skole po cesky 🙂 aj ked pojdeme na skusku tak bude uplne v pohode ked budeme po slovensky odpovedat
Zalezi na koho clovek natrafi. Ked chce, tak aj cinan ti rozumie, ked nechce, tak ani sused ti nemusi rozumiet. Ja mam kamaratku cesku a ta vela slov nevedela, co som bola prekvapena a polsky uz vobec a pritom sa to podobna, ale nemala zaujem sa ucit polsky. Radsej sa rozpravala anglicky s polkou 🤦🏽♀️
Samozrejme že rozumejú. Možno niektoré slová budeš musieť vysvetliť.
@h2 No, v CR mozes aj bakalarsku/diplomovu pracu napisat po slovensky, aj na skuskach mozes pisat slovensky, dokonca aj mnohi vyucujuci vyucuju slovensky.
Hlavne "nechteji". Dievča študovalo v Olomouci a zo skúšok teda nič moc známky. Potom skusmo nabehla na češtinu, odvtedy za 1.
Ale to sa zas my vieme Asimilovať.
Čech je tu desaťročia a slovenský nemrnkne🤣
Takto... sestra studovala v cechach, je to na dohode. Niektori vyucujuci nemali problem so slovencinou (vacsina), niektori vyzadovali bud ceske alebo latinske nazvy pre niektore pomenovania, u medikov latina no problem, cesky sa tiez naucili.
Ale stretla sa na slovensku, ked mala prednasku, s poznamkou aby hovorila slovensky lebo slovo "zánět" nie je spisovné. Tak sa ospravedlnila, že žije dlhodobo v čechách a teda buď akceptujú český jazyk (ak sa jej to slovo hneď nevybaví slovensky) alebo môže hovoriť latinsky. Potom už čeština nevadila.
Vždy je to o ľuďoch.
To ze niekto nerozumie slovu ťava je uplne normalne, nestretavaju sa s tym denne. Ale normalne ti vsetci budu rozumiet, odpovedat a pisat mozes slovensky na to su bilateralne zmluvy. Ja som vystudovala VS v Prahe slovensky a bolo to v pohode. Občas mi moji spoluziaci nieco nerozumeli a smiali sme sa na tom, obcas niekto nieco utrusi na slovencinu ale to mi bolo/je jedno. Skor prazaci ktori fakt nikdy nepoculi cestinu su chvilu taki vyhukani ale potom i zvyknu. Ako moja kolegyna ktora sa ma pytala co idem robit cez vikend a ja ze musim upratovat a ona si to potom googlila ze co idem robit 😀😀😀 Ale to su skor take srandy. Bude to v pohode
my žijeme prevažne v ČR a je fakt, že niektorí z mladej generácie fakt nerozumejú... Ani moja švagrina sa nechytala, je narodená v 90tkách. V ČR nie sú slovenské programy, na ktoré by sa deti dívali, slovenčina je pre nich cudzí jazyk, aj keď nám to príde uletené...
stalo sa mi to v Prahe na navsteve u znamych - teenageri sa museli velmi snazit aby pochopili, az mi to bolo luto. Ale niet sa co cudovat - nepozeraju telku ci filmy v slovencine, necitaju knihy v slovencine, tak kde si to maju osvojit. Zakladne veci pochopia, ale stracaju cit pre detaily, nie je to uz take automaticke ako kedysi.
U nas je to naopak - na niektorych odboroch doteraz keby sme nemali ceske skripta, tak ani nemame z coho studovat.
No je už nova doba. Naša generacia vyrastala na českých televíznych programoch, aj sme mali rodinu v cechach, takze my rozumieme všetko. Mna minule šokovala dcéra, keď mi hovorila, ze čo hovorí ten ujo, ja mu nerozumiem. A to manzelov stryko len po Česky rozpraval😀
Ano nerozumeju. Hlavne mladez 25 a menej. Mame tam rodinu a je to bieda🙊. Mase deti mluvi hned ako pipne sms ze sme na uzemi CR🤣🤣. Maju este napozerane a napocuvane z detskych tv stanic.
Rozumejú úplne v pohode, minimálne v Brne určite a na masarycke je slovenčina všade plne akceptovaná, aj vyučujúci sú často Slováci a prednášajú v slovenčine (teda, minimálne na farmácii to tak je). Jediná výnimka je čeština a s ňou spojené odbory, co sa mi zase zdá logické. Ze nerozumejú niektorým slovíčkam, to sa stane. Ani my asi nerozumieme každému slovu.
...a nie sú to Češi, ale Česi😉
@tiezjedna No, nemas pravdu😉 Kocka to ma spravne.
@dskjhfdlkdjhl netvrdila by som... https://www.kvizy.eu/slovensky-jazyk/tvary-slov...
@tiezjedna v CR je spravne tak, ako to ma ona😉
pochybujem, že by sa jazykovedný ústav mýlil https://slovnik.juls.savba.sk/?w=Čech&s=exact&c...
píšeme o slovenskej verzii, nie o českej😉
Študovala som v Ostrave, bola tam kopa študentov z celej ČR, všetci nám rozumeli, keď sme rozprávali po slovensky. Samozrejme, našli sa slovíčka, ktoré nepoznali, tak isto aj my sme mali na začiatku problém s niektorými výrazmi. Všetko sa však dá vykomunikovať - vysvetliť. Vyučujúci nemali vôbec problém, keď sme na skúškach odpovedali po slovensky, sami nám to navrhli. Pri niektorých skúškach stačil aj latinský výraz, ak sme si nerozumeli v češtine/slovenčine.
Myslím, že je to všetko o ľuďoch a chcení. My žijeme v DE a deti rozumejú po česky len preto, že pozerali české rozprávky a filmy - stačil im na to takýto pasívny zdroj. S porozumením nemajú vôbec problém.
@tiezjedna V slovencine mas pravdu, ale v cestine je to OK a v Brne budu aj tak Moravaci😉
Pokial to nie su uplni trotli, tak rozumeju. V Brne je tolko Slovakov, zze tohto by som sa vobec nebala.