Rozumejú Češi po slovensky?

30. aug 2023

Ahojte, od septembra nastupujem do prveho rocnika na MUNI v Brne a vacsina ludi s ktorymi sa o tom rozpravam mi hovoria ze Cesi (hlavne ti mladi) nevedia dobre po slovensky teda ze Slovakom velmi nerozumeju 🙈 co si o tom myslite vy?

dskjhfdlkdjhl
30. aug 2023

Pokial to nie su uplni trotli, tak rozumeju. V Brne je tolko Slovakov, zze tohto by som sa vobec nebala.

simsalabim
30. aug 2023

No citala som vysledky nejakej studie a naozaj je to tak, ze mladi Cesi maju problem. Bohuzial. No ja si myslim, ze kde je vola, tam je cesta - kto chce, porozumie. Ja som vyrastla zo sociku, ked sme boli navzajom bombardovani oboma jazykmi a aj vtedy sa nasli taki machri, co sa tvarili, ze nerozumeju, ale kedze sme od detstva vnimali oba jazyky, problem nebol. Objavil sa naozaj az v poslednych rokoch, lebo mladi nepozeraju filmy v slovencine, necitaju v slovencine.... ale Slovaci stale minimalne filmy pozeraju v cestine. Aspon tak to pisali v tej studii.
Ale slovencina a cetsina si su tak blizke, ze len zadubenec rozumiet nebude (a v Brne su na Slovakov zvyknuti). V podstate si myslim, ze s kazdym Slovanom sa da dohodnut, ak sa chce.

h2
30. aug 2023

Myslím si o tom to, že ako Slovenka na zahraničnej škole budeš rozprávať jazykom krajiny, v ktorej budeš študovať, čiže je to bezpredmetné. Keby si išla študovať do inej krajiny, tiež by si tam nerozprávala po slovensky.
Odpoveď na otázku: Česi vo všeobecnosti rozumejú Slovákom menej, než opačne. A mladí tým horšie. Videla som raz jednu anketu, kde sa pýtali Čechov na ulici na slovenské slová. Samozrejme také, ktoré znejú v oboch jazykoch ináč. Bola to dosť katastrofa. Akože "Ťava??? Co to jééé?! To jsem v životě neslyšel!"

patka06
30. aug 2023

Je to tak, veď aj slovenské seriály už dabujú do češtiny
Mala som švagrinú Češku, ani nebola úplne mladá a bolo veľa slov, ktoré nerozumela.

obleckodogymu
30. aug 2023

Vyštudovala som v ČR vysokú a samozrejme že rozumejú 🙂 tým dupľom v Brne 😊 jasné že špecifické slovíčka občas nechápu, ale v bežnej konverzácii som sa nestretla nikdy s problemom😊

zmrzlinka2021
30. aug 2023

Je to prirodzene, ked proste s tym jazykom nezijes.
Aj mne sa stava, ze nie vsetkemu rozumiem, resp. potrebujem sa "aklimatizovat" a to nehovorim o odbornych temach.

lucylaw
30. aug 2023

No ja som bola v šoku, keď moji rodičia boli tuším 2 roky dozadu v Prahe a povedali mi, že im tam na recepcii normálne nerozumeli a rozprávali sa s nimi po anglicky 🙈 Takže určite je to horšie ako s porozumením češtiny u Slovákov 🙈

dejka77
30. aug 2023

Ano je to tak, nerozumeju vsetci. Bola som velmi prekvapena ked som sa s tym 1x stretla. V podstate ked to nepocuju v telke, nemaju ako sa naucit, vsetko si dabuju do cestiny...

kvetinka75
30. aug 2023

áno rozumejú. Dcéra má kopu kamarátov, ktorí sú roztrúsení po celej ČR a nikto nemá pocit, že by mu nerozumeli, Rozprávajú po slovensky. Jasné, nájdu sa nejaké slovíčka, ktoré nechápu, ale bežnú základnú konverzáciu zvládajú, hlavne v Brne, tam používajú slovenčinu

autor
30. aug 2023

@h2 zistovala som si ze nemusime rozpravat na tej skole po cesky 🙂 aj ked pojdeme na skusku tak bude uplne v pohode ked budeme po slovensky odpovedat

cimage
30. aug 2023

Zalezi na koho clovek natrafi. Ked chce, tak aj cinan ti rozumie, ked nechce, tak ani sused ti nemusi rozumiet. Ja mam kamaratku cesku a ta vela slov nevedela, co som bola prekvapena a polsky uz vobec a pritom sa to podobna, ale nemala zaujem sa ucit polsky. Radsej sa rozpravala anglicky s polkou 🤦🏽‍♀️

ckocka
30. aug 2023

Samozrejme že rozumejú. Možno niektoré slová budeš musieť vysvetliť.

dskjhfdlkdjhl
30. aug 2023

@h2 No, v CR mozes aj bakalarsku/diplomovu pracu napisat po slovensky, aj na skuskach mozes pisat slovensky, dokonca aj mnohi vyucujuci vyucuju slovensky.

ahhola
30. aug 2023

Hlavne "nechteji". Dievča študovalo v Olomouci a zo skúšok teda nič moc známky. Potom skusmo nabehla na češtinu, odvtedy za 1.
Ale to sa zas my vieme Asimilovať.
Čech je tu desaťročia a slovenský nemrnkne🤣

tykat
30. aug 2023

Takto... sestra studovala v cechach, je to na dohode. Niektori vyucujuci nemali problem so slovencinou (vacsina), niektori vyzadovali bud ceske alebo latinske nazvy pre niektore pomenovania, u medikov latina no problem, cesky sa tiez naucili.
Ale stretla sa na slovensku, ked mala prednasku, s poznamkou aby hovorila slovensky lebo slovo "zánět" nie je spisovné. Tak sa ospravedlnila, že žije dlhodobo v čechách a teda buď akceptujú český jazyk (ak sa jej to slovo hneď nevybaví slovensky) alebo môže hovoriť latinsky. Potom už čeština nevadila.
Vždy je to o ľuďoch.

amelia89
30. aug 2023

To ze niekto nerozumie slovu ťava je uplne normalne, nestretavaju sa s tym denne. Ale normalne ti vsetci budu rozumiet, odpovedat a pisat mozes slovensky na to su bilateralne zmluvy. Ja som vystudovala VS v Prahe slovensky a bolo to v pohode. Občas mi moji spoluziaci nieco nerozumeli a smiali sme sa na tom, obcas niekto nieco utrusi na slovencinu ale to mi bolo/je jedno. Skor prazaci ktori fakt nikdy nepoculi cestinu su chvilu taki vyhukani ale potom i zvyknu. Ako moja kolegyna ktora sa ma pytala co idem robit cez vikend a ja ze musim upratovat a ona si to potom googlila ze co idem robit 😀😀😀 Ale to su skor take srandy. Bude to v pohode

tiezjedna
30. aug 2023

my žijeme prevažne v ČR a je fakt, že niektorí z mladej generácie fakt nerozumejú... Ani moja švagrina sa nechytala, je narodená v 90tkách. V ČR nie sú slovenské programy, na ktoré by sa deti dívali, slovenčina je pre nich cudzí jazyk, aj keď nám to príde uletené...

tiezjedna
30. aug 2023

@autorka samozrejme, že môžeš v škole hovoriť po slovensky. Ako dcéra, tak aj neter študujú české VŠ (Karlovka, Masaryčka) a hovoria po slovensky. Dcéra teda prepína, ale neter iba slovensky.

limoncino
30. aug 2023

@lucylaw tak z mojej nedávnej skúsenosti z Prahy na recepcii boli väčšinou Rusky, tak možno preto. Ale vedela čo su raňajky 😄

hradnapani
30. aug 2023

stalo sa mi to v Prahe na navsteve u znamych - teenageri sa museli velmi snazit aby pochopili, az mi to bolo luto. Ale niet sa co cudovat - nepozeraju telku ci filmy v slovencine, necitaju knihy v slovencine, tak kde si to maju osvojit. Zakladne veci pochopia, ale stracaju cit pre detaily, nie je to uz take automaticke ako kedysi.
U nas je to naopak - na niektorych odboroch doteraz keby sme nemali ceske skripta, tak ani nemame z coho studovat.

tramtada31
30. aug 2023

No je už nova doba. Naša generacia vyrastala na českých televíznych programoch, aj sme mali rodinu v cechach, takze my rozumieme všetko. Mna minule šokovala dcéra, keď mi hovorila, ze čo hovorí ten ujo, ja mu nerozumiem. A to manzelov stryko len po Česky rozpraval😀

zuzinka888
30. aug 2023

Ano nerozumeju. Hlavne mladez 25 a menej. Mame tam rodinu a je to bieda🙊. Mase deti mluvi hned ako pipne sms ze sme na uzemi CR🤣🤣. Maju este napozerane a napocuvane z detskych tv stanic.

vroni
30. aug 2023

Rozumejú úplne v pohode, minimálne v Brne určite a na masarycke je slovenčina všade plne akceptovaná, aj vyučujúci sú často Slováci a prednášajú v slovenčine (teda, minimálne na farmácii to tak je). Jediná výnimka je čeština a s ňou spojené odbory, co sa mi zase zdá logické. Ze nerozumejú niektorým slovíčkam, to sa stane. Ani my asi nerozumieme každému slovu.

tiezjedna
30. aug 2023

...a nie sú to Češi, ale Česi😉

dskjhfdlkdjhl
30. aug 2023

@tiezjedna No, nemas pravdu😉 Kocka to ma spravne.

dskjhfdlkdjhl
30. aug 2023

@tiezjedna v CR je spravne tak, ako to ma ona😉

tiezjedna
30. aug 2023

pochybujem, že by sa jazykovedný ústav mýlil https://slovnik.juls.savba.sk/?w=Čech&s=exact&c...
píšeme o slovenskej verzii, nie o českej😉

sovica
30. aug 2023

Študovala som v Ostrave, bola tam kopa študentov z celej ČR, všetci nám rozumeli, keď sme rozprávali po slovensky. Samozrejme, našli sa slovíčka, ktoré nepoznali, tak isto aj my sme mali na začiatku problém s niektorými výrazmi. Všetko sa však dá vykomunikovať - vysvetliť. Vyučujúci nemali vôbec problém, keď sme na skúškach odpovedali po slovensky, sami nám to navrhli. Pri niektorých skúškach stačil aj latinský výraz, ak sme si nerozumeli v češtine/slovenčine.
Myslím, že je to všetko o ľuďoch a chcení. My žijeme v DE a deti rozumejú po česky len preto, že pozerali české rozprávky a filmy - stačil im na to takýto pasívny zdroj. S porozumením nemajú vôbec problém.

dskjhfdlkdjhl
30. aug 2023

@tiezjedna V slovencine mas pravdu, ale v cestine je to OK a v Brne budu aj tak Moravaci😉