Ahojte, je tu prosim niekto, kto ukoncil alebo prave studuje RS Obn alebo Dej? Co mi viac odporucate? Mam ukoncene aprobacne prednety SjL a Pg. Kedze sa Pg vyuziva vacsinou len na SPgS, tak zvazujem este jeden k SjL a pripadne kam ist…dakujem za kazdu odpoved.
@ivka1103 Zbytočné štúdium. Matika, fyzika, možno angličtina. Ale nie takéto párhodinovky, ktoré môže a aj učí hocikto na doplnenie úväzku.
@zuzanockamt ja som uplne mimo mat, fyz to je mimo mna uplne…este Nj by som, ale mam celkom obavy z toho studia, ci velmi tazke nebude…
@ivka1103 To už si musíš ty zvážiť, čo zvládneš, ale nešla by som do toho ETV, OBN, DEJ, atď. Ja mám vyštudované MAT - SJL, ale normálne klasicky 5 rokov. Žiadne rozširujúce. Maximálna spokojnosť. Práca je vždy (mohla som si vyberať a teraz ani nehovorím, keď niet matikárov),úväzok je stále plný.
@zuzanockamt a Geo?
@ivka1103 To je tiež párhodinovka, to sa tiež zvykne rozhádzať na doplnenie úväzku. Ja by som investovala do štúdia len hlavných predmetov, čiže matika, jazyk. A potom fyzika, to je brutálne žiadané, to zhrabnú školy hneď.
@ivka1103 neviem odkiaľ si, ale napríklad v Trnave veľké školy hľadali teraz učiteľov len Sj. Aj k nám do školy hľadáme primárne slovenčinárku. Takže podľa mňa to zas nemusí byť problém ak popri Sj máš biológiu, geografiu, alebo dejepis. Myslím si, že na UCM sa dá dejepis študovať.
Ja idem od septembra na rozširujúce štúdium primárnej pedagogiky do BA
Ja mám za sebou 5 rokov štúdium anglický a nemecký jazyk a poviem ti, že ani do nemčiny by som nešla. Na ZŠ sa to decká nechcú učiť, na SŠ už úplne nezáujem, ja dávam tomu pár rokov a tá nemčina úplne už upadne do zabudnutia. Keď tak porozmýšľaj ešte nad informatikou mimo ostatné predmety, ktoré som spomenula hore, pripadne si urob primárnu pedagogiku, prvostupniarov bude treba vždy. Ale geo, dej, obn, prepáč, ale tieto humanitné predmety vie učiť úplne každý bez kvalifikácie na doplnenie úväzku, s takouto kombo si veľmi nepomôžeš.
@suzy2508 myslíš si, že NJ sa nevráti? Čo bude s nami, nemčinárkami? Ja mám aprobáciu NJ a biológia.... Na Slovensku nevedela som si nájsť učiteľské miesto s týmito odbormi. Na druhej strane vidím, že je dopyt po nemčine, čím menej ľudí ju ovláda, tým vzácnejší je tento jazyk na pracovnom trhu. Ja by som išla do nemčiny zase, ale asi vybrala by som iný predmet k tomu, než biológia.
@tl999 pochybujem, že sa vráti. Ja som si pre tú srandu minule otvorila aj profesiu a nemecké firmy zas až toľko neponúkajú plat na to, že máš mať native úroveň jazyka. Pre mňa je 1400 e v hrubom za to smiešne. Okrem iného na veľa školách funguje v 7.r. tou, že si decká vyberajú medzi Nej alebo technickými prácami, pripadne rozšírenú angličtinu. Ak by bolo po mojom, ponúknem NEJ alebo rozšírenú ANJ. Realita je však taká, že väčšina detí sa tú nemčinu učiť nechcú a majú problém už aj s prvým jazykom. Čo bude s nami? Nuž, buď zmeniť aprobáciu alebo prácu, iné sa nedá, trh sa mení. U nás dokonca obrovský nemecký závod prechádza na angličtinu, keďže majú pobočky kade-tade po svete a nemčina je druhoradá. Angličtina hýbe svetom. Ja sa nečudujem, že si si nevedela nájsť prácu, kamoška má presne tú isto kombo a mimo BA nemá miesto. Bohužiaľ, Bio malý úväzok - jednohodinovky a NEJ 2 hod, čo je žalostne málo na učenie sa jazyka.
@suzy2508 je to veľmi smutné čo píšeš. Nechce sa mi veriť, že márne investovala som toľko času a úsilie do môjho štúdia... nemá zmysel rozšíriť aprobáciu ani s humanitnými vedami (výnimka je asi angličtina) ani s chémiou či geográfiou. Mat/fyz/inf by som nedala. Uvidíme čo život prinesie. Rada učím, deti ma majú radi, bola by som veľmi smutná, ak by som musela zmeniť profesiu. U nás angličtinárov je ako maku... , aj v tom nevidím budúcnosť.
Dej alebo Obn ti dajú v škole učiť hocikde ako doplnok k úväzku. Primárne chýbajú učitelia odborných predmetov, matematiky, fyziky, jazykov. Určite by som si nedorábala dejepis alebo občiansku. PS: učím na ZŠ.