Rodicia ma nútia ísť na medicínu

29. dec 2021

Dobry vecer, mam taky problem a uz neviem, ako ho vyriesit. Moji rodicia si vzali do hlavy, ze by som mala ist na medicinu. Maju znamych, ktorych dcera sa pred rokom dostala a odvtedy ich to tak pohltilo a zacali mi tu skolu podsuvat. Ja medicinu studovat nechcem, chemia ma nebavi, netaha ma ten smer. Ked im to normalne poviem, hlavne otcovi, nahneva sa a zacne mi hovorit, ze len chce, aby som sa mala dobre v zivote a podobne. Teraz na sviatky sme mali navstevu a otec sa zacal chvalit, ze chcem ist na medicinu. Ked odisli, znova sme sa pohadali kvoli tomuto. Stale opakuje, ze chce, aby som sa mala dobre a neakceptuje, ze taku skolu nechcem. Ja som mu uz v hneve vykricala, ako ma on s ucnovkou moze nutit ist na tak narocnu VS, ked ani nevie, co to obnasa. Nechcela som vyzniet zle, nepodcenujem ludi s ucnovkami, ale snad chapete, ako som to myslela.
Ja uz neviem, co mam robit, prosim vas? Vy ako rodicia by ste svoje deti nutili ist na skolu, na ktoru nechcu, len aby sa mali dobre? Som nevdacna a zla?

loginexistuje
29. dec 2021

a teraz si na akej skole ktory rocnik ? ako aa ucis ?

pribinak
29. dec 2021

Nehladaj sa, to nemá zmysel. Začni doma a všade rozprávať že sa chytáš na ekonomickú VS, alebo pedagogicku a rozmýšľaš aj nad možnosťou vycestovať do zahraničia a zdokonaliť sa v jazyku
A popri tom významne pozri na ocka, bude vďačný za akúkoľvek školu

lindous
29. dec 2021

Hlavne tomu nepodlahni a nenechaj si nahovoriť, že ak na medicínu nepôjdeš tak sa budeš mať zle alebo budeš horšia ... ak nepočúvajú rozumné argumenty, tak bohužiaľ ... nehádala by som sa s nimi kvôli tomu, finálne rozhodnutie je aj tak na tebe, prihlášky si podávaš ty, na školu sa zapisuješ ty ... poznám na medicíne kopu ľudí, u všetkých to bol takmer celoživotný sen, žiadna takto náročná škola sa nedá zvládnuť, keď k tomu človek nemá vzťah, vtedy je to čisté trápenie a boj a tu nejde len o školu, ale o to celý život robiť niečo čo ťa nenapĺňa ...

čo by si chcela študovať/robiť ? možno by si im mohla ukázať klady toho čo ty chceš a pozrú sa na to inak

raja95
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lylyjana
29. dec 2021

na aku skolu chces ist? Mne rodicia nechali volnu ruku vo vybere, vystudovala som, som 7 rokov po skole, pracujem uplne v niecom inom a teraz im zazlievam, ze na mna vtedy viac nepritlacili aby som sla studovat tu medicinu.

laurika999
29. dec 2021

Medicína by nemala byť povolanie, ale predovšetkých poslanie. Po ktorom musí človek túžiť a mať k nemu vzťah.... Tvoj ocko musí pochopiť, že by ťa to nebavilo a nenapĺňalo. Že ťa baví niečo iné

autor
29. dec 2021

@loginexistuje Chodim na gymnazium do 3.rocnika. A ucim sa dobre, mavam 1-2ky.

@lindous Chcem ist studovat architekturu.

@raja95 Dobra otazka. Netusim. Asi preto, ze nevidi hlbsie do toho, ako to realne taky lekar ma narocne. Zrejme pozera na socialny satus, styri pismena pred menom a vraj dobry plat.

Dakujem vam za rady. Ja sa celkom trapim, lebo citim, ze na mna vyvija tlak uz len tym, ako to vsade rozkrikuje.. Tiez som si najprv povedala, ze ved prihlasky si dam, kam chcem a budem sa pripravovat na skolu, na ktoru chcem ist. Lenze toto spravanie ma uz neskutocne nici.

marsmykkok
29. dec 2021

Našťastie rozhoduješ ty, nie otec. Také reči jeho jedným uchom dnu druhým von. On predsa len jednoduchší človek, vidí že lekárov treba, dostávajú odmeny a tak, tak ti chce dobre, lebo si myslí, že máš na to rozum aby si to vyštudovala a mala sa dobre. (chce aby si mala lepšiu budúcnosť ako on) Architektúra je fajn tiež, nejako to ustojíš a bude na teba hrdý.

loginexistuje
29. dec 2021

tak architektura je uplne ine odvetvie len ty pekne sa uc kreslit rysovat a deskriptivu ak sa s otcom neda chod aj na prijimacky na medicinu ak sa nebudes intenzivne pripravovat tak aj tak chemiu nedas a sustred sa na architwkturu ale otcovi to nehovor neries

raja95
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
savanna
29. dec 2021

Uz som sa v okoli stretla s tym, ze ludia bez VS vzdelania, zial, vobec nedokazu odhadnut, ake narocne VS studium dokaze byt.
Clovek, ktory si tym nepreskakal, to nevidi. Pride mu to, ze studenti si len uzivaju zivot, beru peniaze od rodicov a starosti nemaju ziadne. Urcite sa nedaj nahovorit na medicinu, ak k nej nemas vztah. To studium je viac nez narocne aj pre ludi, ktorych to bavi. Vyber si, co bavi teba, drzim palce.

heidy222
29. dec 2021

Som lekarka, radim ti, Studuj architekturu 😂 mna to Bavi co robim, Ale mam vela kolegov, ktori z podobnych dovodov isli na medicinu a su nestastni

ledgerka
29. dec 2021

Ale ved ty nemas problem. Tvar sa ze ok, chod na prijinacky a samozrejme ich pokaz :D Myslis si ze ta tam pretlacia aj cez mrtvoly? Ja by som si sla za svojim a tvarila sa ze ok skusim aj medicinu. Bohuzial nevzali ma tak skusim nieco ine.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
29. dec 2021

@raja95 Dakujem.😊

@savanna Zial, podobne to vnimam aj ja, pri vsetkej ucte. Stal sa tou ideou studia mediciny ako posadnuty. Este v lete mi doniesol take dve knihy, jednu z biologie a druhu z chemie, zacal mi zistovat veci o doucovaniach, o skole, atp. Tiez mam pocit, ze to vidi prilis jednoducho. Moji spoluziaci, ktori chcu ist na medicinu, sa uz ucia a hlavne, nikto ich nenuti, sami chcu.

A nie, nepretlaci ma nikto, ked sama nechcem, ale staci mi ten natlak, ktory zazivam. Je to dost neprijemne a trva to uz celkom dlho.

kittykat22
29. dec 2021

urcite nepocuvaj otca. Ja ti napisem z mojho okolia pribeh. Ide niekde do roku 96/97? Mojej kamaratky otec bol posadnuty, ze jeho dcera bude sestricka. Ona nechcela - pretoze by ju to nebavilo ale ona sa hlavne bala krvi a ihiel. Chcela vzdy pracovat s detmi. Otec ju zobral na kopec za mesto a mlatil ju tam, kym nepovedala, ze pojde na strednu zdravotnu skolu. V 14 rokoch nastupila za sestricku. Celu skolu bola nestastna. Nezdielala nadsenie pre obor ako jej spoluziacky a cele to vlastne pretrpela. Hned po SS odisla do zahranicia a len tak sa potlkala ako au-pair, pretoze s takym studijnym zameranim sa tazko hlada ina praca. Nakoniec po 33.ke spravila VS sportoveho zamerania ako trenerka - ale nikdy sa tomu poriadne nevenovala. Bola na to stara. To jej nekonecne nezaradenie a smutok malo z mojho osobneho pohladu (nemusi to tak byt) negativny dopad na cely jej doterajsi zivot. Uz ma po 40.ke a je nezaradena, zahorkla ... ja si myslim, ze je to koli tomu dnu ako ju tam mlatil ten otec. Nemala sancu povedat nie.

janakuul
29. dec 2021

ukaz ocovi nastupy plat lekara bez,atestacie...za tu zodpovednost...myslim,ze ludia co robia remeslo zarobia x-krat viac. A ked ta to nebavi,nelaka.. tak naco,tiez nevidim v tom zmysel, tipujem,ze nechces byt kardiochirug a netuzis po tom cely zivot...lekari ludi nie len zachranuju,ale - a tak to proste je,ludia lekarom aj umieraju...no nesla by som na ziadnu skolu ani za nic,len preto,ze si to niekto zela...keby aj chces past ovce a naplna ta to,tak je to len a len tvoj zivot.

1gabriela13
29. dec 2021

No nešla by som a hotovo. Potom to dopadne tak,ako moja ségra čo vyštudovala filozofickú pedagogický smer a tála sa hore dole v školách vydrží tak rok v jednej rok v druhej a extrémne ju to s deťmi nebaví. Vždy chcela študovať psychológiu no rodičia mali podobný názor ako tí tvoji. Napokon ju to celé nebaví a vo voľnom čase si číta ajtak knihy o psychológii. Zbytočne toto zo strany rodičov.

hipuska
29. dec 2021

A čo.mama?

viera77
29. dec 2021

Dať si prihlášku aj na medicínu (prijímačky samozrejme nespraviť) a prihlášku aj na architektúru (prijímačky urobiť čo najlepšie). Síce budeš u otca za neschopnú a ešte neviem akú...ale sny si majú predsa plniť deti a nie rodičia prostredníctvom ich detí.
Až po 40-tke som začala študovať to, k čomu ma to celú dobu už od základnej školy ťahalo. Dovtedy zbytočne urobené 2 školy, lebo to boli predstavy niekoho iného.
Štúdium už mám aj úspešne ukončené a konečne robím prácu, v ktorej som sa našla.
Už len prečo sa mi to nestalo skôr? Škoda toho dlhého času a hlavne zlých rozhodnutí...ale osud si ma predsa len našiel.

yoxinka
29. dec 2021

Máme v rodine dvoch architektov a mám dosť kamošov v zdravotníctve (lekárov, sestričky) a garantujem ti, že architektúra je oproti slovenskému zdravotníctvu totálne terno. Keď budeš šikovná a bude ťa to baviť, tak parádička. Isto by som si nenechala nanútiť medicínu na tvojom mieste! Držím prst 🙂

monka105
29. dec 2021

U nás doma bolo celý život toto isté. Najprv problém s výberovou triedou, potom problém s gymplom, lebo veď čo ak nepôjdem na vysokú školu a potom problém s vysokou školou, lebo mama chcela, aby som šla na farmáciu. Vydupala som si gymnázium a vydupala som si aj vysokú školu, čo aké boli doma cirkusy. Ja som predsa najlepšie vedela, čo ma v živote baví a na čo mám. Skončila som právo, mám skvelú prácu a doma sú na mňa hrdí. Ak nechceš ísť na medicínu, nechoď. Je to tvoj život a rodičia musia tvoje rozhodnutie rešpektovať. Po čase ich to prejde a uvidíš, že na teba budú hrdí aj bez toho, aby si bola doktorka.

danieli
29. dec 2021

No nezavidim, mamina sa k tomu ako stavia?

autor
29. dec 2021

Mamina tiez chce, aby som sla na medicinu. Ale ta to tak neprehana ako otec.

marca12
29. dec 2021

@raja95 mame v rodine lekarov a teda takto nefunguju. Vobec nie su taki chudaci ako sa vsade prezentuju

raja95
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
luccija
29. dec 2021

Prinútiť Ta nemôže ...a architektúra je super vyber

laurikagab
29. dec 2021

@viera77 prosim ta, co si studovala po 40 tke? Mala si aj vopred pracu ‘slubenu’..

janinah
29. dec 2021

@heidy222 inak to je strašne vidno na mladých lekaroch.ci ich práca zaujíma alebo vyštudovali len pre titul.Za,skoro 40 rokov som stretla desiatky začínajúcich.viem posúdiť.
Autorka.nedaj sa do toho dotlačiť.lebo budeš nešťastná.

viera77
29. dec 2021

@laurikagab učiteľstvo MŠ, bez vopred "sľúbenej" práce