Pekný deň milé mamičky.
Už dlhšiu dobu sa pohrávam s myšlienkou spraviť si doktorát z pedagogiky na Katolíckej univerzite. Je tu niekto, kto si doktorát robil/ robí?
Prečítala som si smernicu a celkom nerozumiem bodu b, :
Rigorózna skúška sa skladá z týchto súčastí, ktoré sa uskutočňujú v jeden deň:
a) obhajoba rigoróznej práce;
b) ústna skúška z predmetov širšieho základu magisterského študijného programu,
na základe ktorého sa môže uskutočňovať uvedené rigorózne konanie..."
🍂Čo sú to tie predmety širšieho základu?
🍂Otázky / okruhy budú len z mojej témy ?
🍂Alebo nám budú dané niekoľko týždňov pred skúškou nejaké všeobecné otázky?
🍂Dajú sa niekde vyhľadať / stiahnuť?
Som registrovaná napr. na zborovni ale nič také som tam nenašla.
Niekoľko tém sa mi pozdáva. Na písanie práce a výskum sa veľmi teším. 🙂
Len tie otázky ma troška brzdia či ísť do toho alebo nie.
Nie je problém si naštudovať nejakú literatúru, oprášiť didaktiku a pod. Ale keď si predstavím, že dostanem nejakých 20 okruhov kvôli ktorým budem musieť cestovať po knižniciach, zháňať literatúru a následne vypracovávať.... neviem, či do toho ísť. Predsa len už nie som vysokoškoláčka a povinnosti je viac ako dosť.
Mgr. som ukončila pred 8 rokmi na Prešovskej univerzite. Študovala som naraz na 2 fakultách a nebol to problém (slobodna, bez práce, bez deti). 😀
Za všetky odpovede vopred ďakujem.❤
@gloglo77 radšej si to zistí priamo na študijnom. Smerniciam rozumejú hlavne tí, čo ich vydávajú. A ešte lepšie je ak podľa témy, sa skontaktuješ so školiteľom, on ti dá podrobnejšie info.
@hailey1 nie si rýpava a rýpeš... každá škola má svoje špecifiká, a ktoré sú to tie kvalitné katedry, ktoré nedávajú zadarmo tituly?
@laurika26 nemenujem konkretne katedry, nejdem tu delit skoly na lepsie a horsie, iba hovorim, ze ak chce byt niekto doktor, tak je samozrejme, ze musi studovat literaturu. Nefunguje to na principe maturity - “stiahnut si otazky”. Neviem ako ostatni, ale pre mna vzdelanie znamena studovat pre poznatky, nie pre titul 😉
@gloglo77 Najskôr na začiatok, rigorózne konanie nie je doktorát. Doktorát, a teda doktorandské štúdium je vysokoškolské štúdium 3. stupňa a udeľuje sa titul PhD.. Rigorózne konanie (ľudovo nazývané "malý doktorát") je 2. stupňom vysokoškolského štúdia a titul závisí od študijného odboru (RNDr. pre prírodné vedy, PaeaDr. pre pedagogické atď.). Kým doktorandské štúdium trvá zhruba 4 roky, rigorózne konanie spravidla trvá 2-3 semestre. Rozdiel je teda v kvalifikácii a aj v platových tabuľkách.
Pred podaním prihlášky odporúčam preštudovať najskôr podmienky prijatia na rigorózne konanie a priebeh prijímacieho konania, nie zbytočne študovať ako prebieha rigorózna skúška. Na to bude čas počas samotného štúdia. Všetky informácie poskytuje priebežne príslušné študijné oddelenie.
Čo sa týka vypracovania okruhov a hľadania literatúry, veď s literatúrou je nevyhnutné pracovať už pri písaní záverečnej práce (určite jej bude viac ako pri diplomovke či bakalárke), takže okruhy na rigoróznu skúšku sa dajú vypracovať súbežne.
@hailey1 Áno, hlásim sa na rigorozne konanie LEN kvoli TITULU a následnému použitiu práce v druhej ATESTAČKE - portfoliu zamestnanca (vyšší plat). 👍
Tvrdenie, že vzdelanie - "spravenie si titulu za 700€" pre teba znamena študovat pre poznatky mi pride trosicka odveci. Ak si chcem nieco precitat/naštudovať/ v niečom sa zlepšiť atd., tak si to precitam, nastudujem, zlepšujem sa, požičiavam si knihy,chodim na webinare, do knižnice, venujem sa samoštúdiu........ ALE NEPLATIM VŠ 700€. 😉
Tým nechcem povedať, že neštudujem a nevzdelavam sa 🙂
Len pre zaujimavost odporucam knihy aj webinar LINY UCITEL - počas sviatkov som ich zhltla všetky tri. 👍
Takže áno - rigorozka len kvoli titulu a atestačke (platu).
Áno, podmienky mám preštudované a spĺňam ich. 👍
Áno, PhDr. / PaedDr. je malý doktorát, nad veľkým som ani nikdy neuvažovala. 👍
Chcela som vedieť všetky podrobnosti, takže som si naštudovala aj to, ako prebieha rigorózna skuška, pretože rig. konanie je v podstate len o samoštúdiu a o tom NAPISAT PRACU - OBHAJIT PRACU - ZODPOVEDAT NA OTAZKU / OTAZKY - K TEME PRACE / MIMO TEMU. 👍
Áno, samozrejme že pri písaní práce treba pracovat s literatúrou (pisala som 2 magisterske prace) a dost sa na to teším. 👍 ale neviem či budem mat viac zdrojov (ako píšeš)... v magisterskej som mala 42 kníh 😎 ale to som bola slobodna a bezdetna takže bolo času habadej....
A ak su niekde vypracovane okruhy (teda ak su všeobecne pre všetkých), tak by som asi bola blba, kebyže si ich nestiahnem a nezaoberam sa ich zbytočnym opatovným vypracovanim, či? 👍
Tak este raz dakujem za cenne rady. Ak sa najde nejaka baba, ktora sa tiez chysta na rigorozku, rada pokecam. 👧
Prosím Vás, nemá niekto vypracované okruhy otázok na rig. skúšku. Rada si ich odkúpim. Ďakujem veľmi pekne.
@gloglo77 prepac, fakt nic proti tebe, nie som rypava... len prve co mi napadlo bolo, ze ides robit doktorat a nerozumies obycajnej smernici?
Samozrejme, ze skusaju vsetko, co bolo na predchadzajucom studiu - ved predsa robis DOKTORAT 😂 ten na kvalitnych katedrach nedavaju zadara