Rigorózna práca zo špeciálnej pedagogiky

r.zuzzi
23. feb 2024

Dobrý deň,

Napisala som rigoróznu pracu zo špeciálnej pedagogiky ohľadom žiakov s autizmom.
Pri práci som nemala žiadneho školiteľa, písala som sama bez pomoci. S prácou som bola spokojná, no prišiel mi zlý posudok od oponenta. Odporúča prácu prerobiť, nie je vhodná na obhajobu.
Ohľadom teoretickej časti by vedela veľa vecí opraviť, no v praktickej časti by som len doplnila veci, ktoré chýbali, no podstatu by som ponechala.

Nemáte s tým skúsenosti, najmä v Bratislave, či mám po niekoľkých upravách možnosť prácu neskôr obhájiť?

Ďakujem

kacena4
23. feb 2024

nechapem tvojej otazke, ako mame vediet ci ju obhajis? nikto z nas ju necital, nevidel ani len nadpis si nenapisala... neviem co je to zly posudok, ak si ho obhajis nie je problem

tanulik89
23. feb 2024

@r.zuzzi ahoj, ja mám obhajobu a rigo skúšky 6.3. na UK v BA taktiež zo špecky, predpokladám, že tam študuješ aj Ty. Čo konkrétne v posudku Ti vytkol? Akú tému a aký výskum si realizovala?

r.zuzzi
autor
24. feb 2024

Ja som skončila VŠ pred 12 rokmi, odvtedy pracujem ako školská špeciálna pedagogička a pred dvoma rokmi som si v Bratislave požiadala o rigoróznu prácu.
Téma je Edukácia žiakov s autizmom v bežnej základnej škole. Výskum som robila zmiešaný. Dotazníky pre učiteľov a rodičov týchto žiakov a kazuistiky mojich dvoch žiakov. Posielam kúsok z posudku. Jedná sa mi o to, že všetko dokážem v práci opraviť, no neviem čo z tými hypotézami a ich dokazovaním. Vysledky z dotazníkov som nedávala do žiadneho štatistického programu, no z odpovedí učiteľov a rodičov vyplynulo to, čo som si zadala na začiatku práce. Že títo žiaci navštevujú bežné zš, že pomocou podporného týmu napredujú a sú zaradení do kolektívu bežných žiakov.

r.zuzzi
autor
24. feb 2024

@tanulik89 Blahoželám a držím palce na skúšky.

palicka
24. feb 2024

@r.zuzzi potrebujea opravit aj teoreticku časť, kedze je neaktualna. Od 1.9.2023 je v platnosti novela skolakeho zakona. Praktixka cast vykazovala asi značné nedoatatky. Vsetky problémy, vyskumne casti musis mat podlozene. Rovnako vyhodnotenie musi prebehnúť prostrednictvom programov na to určených. Od rigoroznej prace ocakavam, ze to nebude len vyhodnotenie dotaznikov, ale odbornej verejnosti ale i beznej populacii v pripade zaujmu prinesie prakticke vychodiaka pre prax

petrahl
24. feb 2024

...a teraz mi povedzte ako mohla rigoróznu prácu obhájiť Martina Šimkovičová 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

r.zuzzi
autor
24. feb 2024

@palicka Samozrejme, že teoretickú časť opravim, viem, že sa všetko menilo, no začala som pred dvoma rokmi, tak som si nebola istá, či treba. Teraz už viem, že áno.

Chcem sa spýtať, na tie programy vyhodnotenia. Viete mi o tom napísať niečo viac, prosím?

Odporúčania pre prax a diskusiu komentovala pani oponentka kladne. Takisto originalitu práce aj aktuálnosť témy.

tanulik89
25. feb 2024

@r.zuzzi Určite sa dá s tým spraviť veľa, teoretickú časť opravíš jednoducho. Mám ale dojem, že gro RP je výskumná časť a tá asi nebola podľa predstáv oponenta. Možno by bola vhodnejšia komparácia dotazníkov a ich následné vyhodnotenie. Ak sa smiem spýtať, koho si mala oponenta? Stačia mi iniciály a budem vedieť 🙂Som prekvapená, že ani nejdeš k obhajobe, lebo je pravdepodobné, že by si to obhájila. Ja som robila 4 kazuistiky ale teda veľmi podrobne popísané, rozpracované s detailne popísanými metodikami, technikami práce špeciálneho pedagóga a vyhodnotenie som dávala do tabuliek s taktiež podrobným popisom. Jednu subkapitolu som venovala výskumom ktoré sa zaoberajú podobnou problematikou, hlavne zahraničným. Možno Ti to pomôže. Posudok som mala pozitívny ale uvidíme na obhajobe, vždy sa môže niekto nájsť ktorý ma na niečom bude chcieť nachytať, poprípade vytknúť. Ak by si sa potrebovala spýtať niečo konkrétne, pokojne mi napíš IP.

r.zuzzi
autor
26. feb 2024

@tanulik89 písala som súkromnu správu.
Len neviem, či prišla 🙂