Rekvalifikačné kurzy poskytované Úradom práce

xkarolina
8. dec 2024

Ahojte, mám otázky týkajúce sa rekvalifikačných kurzov poskytovaných úradom práce. Už som bola na úrade, pýtala som sa na bližšie informácie a niečo som sa dozvedela, ale niektoré veci mi stále nie sú jasné. Chcela som si konkrétne urobiť kurz v oblasti kozmetiky, napríklad na mihalnice, nechty alebo kaderníctvo, jednoducho niečo z tohto odvetvia. Pani úradníčka mi však povedala, že takéto kurzy nepreplácajú. Namiesto toho mi poskytla odkaz na zoznam kurzov, ktoré sú preplácané.

Na tom zozname som našla napríklad kadernícky kurz a kurz maskérstva. Máte s tým niekto skúsenosť? Ak si vyberiem niektorý z týchto kurzov, naozaj mi ho úrad nepreplatí aj keď je na ich zozname?

Druhá vec, ktorá ma trápi, je cena kurzov. Väčšina z nich presahuje limit 900 €, ktorý úrad práce prepláca. Napríklad v Nitre, odkiaľ pochádzam, sa ceny kurzov často pohybujú od 990 € a vyššie. Nerozumiem, prečo si nemôžem doplatiť rozdiel – keby kurz stál napríklad 1 200 €, rada by som si tých 300 € doplatila. Prečo toto nie je možné?

Bola by som rada, keby ste sa podelili o svoje skúsenosti. Aké problémy ste mali pri vybavovaní kurzov? Splnili vaše očakávania? Prípadne aké kurzy by ste mi odporučili?

Ďakujem za rady

kacena4
8. dec 2024

preco pokladas taketo otazky na konovi? a nie uradnicke? ta ti bude vediet lepsie odpovedat...

xkarolina
autor
9. dec 2024

@kacena4 Ale ja som sa pýtala aj na osobné skúsenosti a názory, pretože sa nechcem spoliehať len na informácie od úradníčok. Už sa mi stalo, že ma zavádzali, aby si uľahčili prácu. Preto by som rada počula názory od ľudí, ktorí s tým majú reálnu skúsenosť.

hanaha
9. dec 2024

Určite sa rozdiel v cene kurzu dá doplatiť. Syn si robil vodičský preukaz skupiny D, a úrad práce mu preplatil ani nie polovicu. Ostatné si platil sám, nebol s tým žiadny problém.

misanthropicdann
9. dec 2024

@xkarolina nikto ti nedá 100% info ani urwdnicky.
Kurzy schvaľujú podľa svojho uvazenia. Mne nechceli preplatiť 1700€ kurz, to by mi nevadilo keby všetci z kurzu neboli cez úrad práce a mali ho predplateni.
Takže jedna teta zamietne co by iná schválila.
Odporúčam ako za starých čias ísť s taštičkou s fľašou alkoholu bonbonieru alebo rovno s obálkou.
Otázka je ci si uchádzač o zamestnanie alebo záujemca.
Záujemcov preplácaju prevažne IT kurzy, uchádzačom čokoľvek co je akreditované.
Vieš si kurz doplatiť v štýle ze sa u realizátora kurzu dohodneš ze na úrad pôjde informácia o nižšej cene a rozdiel si sama doplatis pomimo.

misanthropicdann
9. dec 2024

@xkarolina ešte mysli na to ze ten kurz musíš úspešne dokončiť.
Nesplnila si požadovanú dochádzku? Nezískala si skúsenosti aby ti realizátor dal certifikát?
Musíš 100% sumy zaplatiť ty.