Rekvalifikácia - IT

1. mar 2022

Ahojte, je tu niekto, kto má VŠ netechnického smeru a rekvalifikoval sa cez akreditovaný kurz v oblasti IT? Mám 27 rokov, vyštudovala som VŠ humanitného smeru, odbor, ktorý ma baví. Mám aj nejaké menšie skúsenosti v odbore, najmä prostredníctvom stáží. Tiež som bola v zahraničí a snažím sa nabrať skúsenosti vo všeobecnosti, ako pre seba, tak i pre zamestnávateľa. Napriek tomu sú však možnosti zamestnať sa, takisto ako aj plat, chabé. Nielen tu, ale i v zahraničí je prebytok týchto humanitných odborov. A to je dôvod prečo som začala premýšľať nad rekvalifikačným kurzom v IT oblasti. Niečo málinko som si aj začala doma vo voľnom čase o IT pozerať a študovať, a z toho som nadobudla dojem, že by ma to pravdepodobne mohlo baviť tiež. Na druhú stranu váham, nakoľko som do svojho doterajšieho štúdia aj stáží investovala čas, peniaze i energiu a navyše ma to i baví. Avšak nechcem byť bez práce, túžim sa zamestnať a profesionálne napredovať. IT kurzy sú tiež finančne náročné, čo si samozrejme uvedomujem, a preto sa trochu aj obávam, aby som po skončení kurzu nebola v rovnakej pozícii ako aj teraz = problém sa zamestnať. Je tu preto niekto, kto je alebo bol v podobnej situácii a rekvalifikoval sa? Ako to spätne hodnotíte, bol to dobrý krok?

nelca84
1. mar 2022

co je to kurz v oblasti IT? to je velmi siroky pojem

autor
1. mar 2022

@nelca84 Čo som pozerala, tak som našla v ponuke najmä kurzy pre junior programátora (väčšinou Java), ale nebránim sa ani iným oblastiam v IT.

lalala94
1. mar 2022

V akom meste sa nachádzaš? Neuvažovala si skôr nad kurzom, ktorý ponúkajú priamo IT firmy (zväčša veľké korporáty)? Je to zdarma a ak sa osvečíš, nechajú si ťa. V Bratislave takéto kurzy spojené s prácou má Accenture (alebo teda mali), v Košiciach Deutche Telekom (bývalé T-Systems). Jasné, nedostaneš hneď extra vysoký plat, ale na začiatok a chytenie prvých skúseností je to ok. Potom môžeš ísť inam. No a v neposlednom rade, IT je naozaj široký pojem. Ani lekár nevie všetko, preto máš špecializácie. 🙂

nelca84
1. mar 2022

tak programatorov je stale nedostatok, to urcite potencial ma

autor
1. mar 2022

@lalala94 Bývam v okolí Žiliny, ale som ochotná presťahovať sa kdekoľvek. Ďakujem pekne za tipy, pozriem sa na to.

autor
1. mar 2022

@nelca84 skôr sa len obávam, že či sú tie vyhliadky pozitívne aj pre niekoho kto nemá technickú VŠ, spraví si takýto kurz, ale je v podstate bez pracovných skúseností v tejto oblasti. Aby to získanie tej prvej práce nebolo nemožné. Viem, že keď neskúsim, tak neviem, len po skúsenostiach v mojom odbore nechcem mať zbytočne ružové okuliare, že ako absolvent IT kurzu bez skúseností si nájdem zamestnanie pomerne rýchlo.

nelca84
1. mar 2022

ale na to ti nikto neodpovie, to bude zavisiet najma od tvojej sikovnosti

oli18
1. mar 2022

Tak 10 rokov dozadu, dcéra chodila na humanitný smer VŠ, potrebovali v korporáte ITčkára s nemčinou. Dcéra tam išla na dohodu popri škole a nemala problém. Po škole by ju boli na trvalo zamestnali, vyškolili. Lenže ona chcela robiť vo svojom odbore. V tom čase im stačilo, že uchádzač ovládaj dobre Aj. Najprv sa informuj, podľa toho sa zariadiš, či ísť na kurz, alebo nie.

jumama
1. mar 2022

A aky humanitny smer si studovala? Netaha ta to napriklad do marketingu? To moze byt take na pomedzi medzi jazykovo zdatnym clovekom a programatorom. Mozes robit texty na weby, spravu socialnych sieti pre weby, naucit sa robit reklamy na Googli, Facebooku... proste zamestnat sa skor ako nejaky account manager v agenture na toto zameranej. A casom v tej agenture naberies skusenosti aj s tvorbou webu, mozno so spravou cez rozne CMS a pod. Ja si nemyslim, ze je nemozne sa naucit javu, ale nemyslim si ani, ze v 27 rokoch je to idealny obrat dalsi cas len studovat...

Na akomkolvek kurze ta naucia len zaklady, ktore si nastudujes aj sama z knihy. To bude pre zamestnavatela zrejme malo. Vacsinou ak prides do firiem ako programator, su tam hotove systemy - doslova kolosy a ty dostanes konkretnu ulohu, hrabes sa hodiny v kode, aby si pochopila cely system, aby si pochopila, ze ak spravis malicku zmenu v tom kode, co vsetko ta zmena ovplyvni...

Z tohoto pohladu podla mna je praktickejsie, ak sa zamestnas ako IT analytik, pripadne IT tester. IT analytici byvaju dvoch typov - funkcny a technicky:

Funkcny musi rozumiet "biznisu" - a toto je to, co by ta mohlo zaujat, ak chces pracovat v IT. Rozumiet biznisu znamena, napr. zamestnas sa ako funkcny analytik v banke - mala by si rozumiet procesu, akym sa schvaluje nejaky bankovy produkt. Od nahodenia ziadosti, cez overovanie bonity po ostatne podmienky... proste na kazdy typ bankoveho produktu a kazdy sektor zakaznikov od ludi po firmy je vacsinou nejaky system....

Ak by som si mala vyberat ci pracovat priamo pre banku alebo pre firmu, ktora dodava banke apku, tak by som si vybrala skor firmu, ktora dodava. V bankach byva vacsinou dost narokov, vo firmach je to volnejsie.

Technický analytik musi vediet navrhovat aj technicke riesenia - od databaz po prepojenie roznych systemov, v roznych jazykoch naprogramovanych a pod. Cize to je naozaj tazsia praca, skor takyto analytik vzide z predoslej role programatora, ked uz ma dost skusenosti so systemami, kde pracoval, vie byt cosi ako architekt systemu.

jumama
1. mar 2022

A okrem toho, ja si nemyslim, ze staci vediet jeden programovaci jazyk. Nemyslim to v zlom, no pozicia programatora je komplexna, hlavne teda, ked si si vybrala konkretne javu. To znamena, ze by si sa chcela zamerat na programovanie aplikacii.

Aplikacia ma zvycajne 3 vrstvy - jedna su obrazovecky, co vidi pouzivatel, dalsia je databaza - kde su ulozene vsetky udaje a dalsia je funkcionaita - ako z obrazoviek dostat data do databazy, alebo naopak, ako ich odtial na obrazovky dostat, zobrazit, skontrolovat, vselico vypocitat atd. Ta java je jazyk na toto - na programovanie funkcionality. Casto vsak vo velkych systemoch nie je vyuzivana cista java, ale frameworky - a to sa potom musis naucit pouzivat aj tie frameworky.

Okrem toho strasne zalezi na tom, ci a v akej podobe sa dodava analyza = podklady programatorom. Ak ti ich dodaju v UML, tak musis naviac vediet citat UML diagramy ak ocakavaju, ze si analyzu spravis sama - zase je to narocnejsie... atd. Cize je to vela vela ucenia.

surama
1. mar 2022

Ahoj, tiez som vystudovala humanitny odbor, avsak po skusenostiach na absolventskej praxi som sa rozhodla vydat sa uplne inym smerom... Oslovilo ma IT, nakolko je to velmi rozsiahla oblast a ja som od detstva mala blizko k pocitacom, nakolko sme doma mali PC, ked ho este nemal nikto v okoli ani v rodine, takze som mala vedomosti o OS, sietarine, storage atd...Ja som vsak nesla na kurz, ale priamo sa prihlasila na poziciu, kde bola podmienka plynula anglictina a PC skills. Na pohovore som mala testy z tech. vedomosti, logiky, anglictiny a potom ustny pohovor v AJ + dalsie skusanie. Podarilo sa mi tam dostat a za mna super. Je to to, co som od toho cakala a vyhovuje mi, ze to nie je jednotvarna praca, ale ze sa stale nieco deje..stale sa nieco nove ucim. A to si treba pri IT uvedomit, ze je to uplne iny druh prace. Neustale je potrebne sledovat trendy, ucit sa nove a nove technologie....nie je to pohodka, že nastupis a beries plat. Firmy na to velmi tlacia, aby zamestnanci napredovali, boli aktivni, prinasali nove napady... Tie platy odrazaju ten vsetok cas a usilie, co nas tato praca stoji. Takze musis ratat s tym, ze ak chces v tejto oblasti pracovat, tak ta caka makacka a neustale vzdelavanie. Bezne napr. nas vo firme daju na novy projekt a ze su tam technologie, o ktorych nic nevies? Smola..zaplatia nam kurz a musime to robit a prebrat zodpovednost.