Ahojte baby! :D mam na vas jednu prozbu 🙂 Studujem na vysokej skole a potrebovala by som napisat prejav na slovensky jazyk 🙂 cca na 3/4 strany az celu A4. Nejdem mi to niesom v tom vobec dobra a trva mi to strasne dlho :( tema nie je limitovana akurat sa musi týkať školstva ucitel ziak skola ja a podobne 🙂 Nemáte niekto nieco napisane?
@18pepa10 ja si často píšem prejavy, keďže sa živím tým, že sa postavím pred ľudí a rozprávam. Ak sa chceš naučiť písať, tak jedine tak, že to budeš skúšať sama. Tým, že to za teba niekto urobí, sa to žiaľ nenaučíš. Píš na papier, prečítaj si to po sebe, zmeň čo ti na tom nesedí, doplň čo ťa napadlo dodatočne a takto to opakuj až kým nebudeš mať napísaný celý text, s ktorým budeš spokojná. Teraz je to len jedna A4, neskôr bude treba písať dlhšie práce, potom bakalárku a diplomovku, čiže začni týmito easy prácami, inak budú pre teba ďalšie práce len a len náročnejšie. Držím palce.
ano len na diplomovu pracu sa mozem pripravovat dlhsie ajaked sa z dna na denmusim pripravit prejavom tak je to pre mna dost narocne
@18pepa10 omg, takyto pisomny prejav mas aj na VŠ??
@18pepa10 btw, ak je pre teba "dost narocny" prejav, tak nemas co na VŠ robit.
Písanie (a prednes) prejavu musia u nás zvládnuť žiaci 4. ročníka gymnázia. Urči si objektívne činitele (téma, funkcia atď.). Potom si sprav brainstorming. Každé slovo, bod, týkajúci sa témy, ktorý ti napadne. Keď si to zoradíš, dostaneš osnovu. Okolo každého bodu píšeš, kým máš nápady. A potom to len upravuješ.
Takže ja ťa chápem z toho hľadiska, že nie všetci, čo sú na výške, musia vedieť slohovať. Ja som slohy z duše nenávidela, nevedela som ich písať, to bol kríž pre mňa celú základnú aj strednú. Na maturite som zo seba vysúkala aj nemožné, ale príšerne som sa slohu bála. Lenže ja som študovala prírodovedný smer na výške, kde som robila v bakalárske a diplomovke veľa výskumu, dáta, výpočty, grafy, obkec okolo toho a mala som 3/4 práce. Zvyšok sa človek drží faktov, poučky a teoretické "žvásty" z rôznych zdrojov... Takže áno, výška sa dá zvládnuť aj keď človek nemá rád slohy a jednoducho to nevie. Ale na druhej strane sa pýtam, čo študuješ, keď to potrebuješ na slovenský jazyk a ešte také špecifické, že prejav. Lebo teda my sme písali len referáty a eseje, ale okolo nejakého "problému" z praxe. Kde človek dá pár faktov, čo už je naučený a vlastný postoj k tomu. Z tohto mi aké vychádza, že študuješ učiteľstvo, možno aj priamo slovenčiny a to je už potom dosť smutné, že ideš študovať niečo, kde je to vážne veľmi potrebné a nevieš to. Neviem si potom do budúcna predstaviť školstvo, keď budú takéto učiteľky (pri tom mojom predpoklade, že študuješ učiteľský smer)
A ako píšu vyššie, naštuduj si poriadne čo je prejav a prečítaj si pár prejavov. Isto sú dostupné aj na nete, veď aj v politike prezidentka máva prejav, na YouTube možno nájdeš nejaké prejavy, neviem. Spíš si body, čo tam chceš dať, zosúlaď o čom písať najskôr, čo spomenúť potom...ku každému bodu pár viet a na A4 by to malo ísť rýchlo. Pri bližšie nešpecifikovanej téme a len z toho čo si napísala, by som išla možno k téme šikany a predchádzanie šikany na škole. Minulý týždeň (alebo predminulý?) v seriály Pán Profesor bola super časť k téme šikany. Jednoducho by som si dala nejaký problém na stôl a chceš o tom prehovoriť deťom alebo ako sa tu cítiš, napr zákaz mobilov na školách....v téme školstvo je toho mrteeee 🤷♀️ my sme museli robiť eseje a úvahy k témam ako pestovať viac pšenice na pôde, kde sa nedarí- téma bola jasne daná, dlhá na 2 riadky ale v globále znamenala toto 🙈 horšie by bolo keby máš robiť k téme politika, lebo napr veľa ľudí to nezaujíma, ani mňa nejak, aké v školstve sa každý študent pohybuje, tam musíš vedieť napísať aj keď nevieš
@18pepa10 ja nie som slovencinarka a tiez neovladam slovencinu excelentne,ale raz si na VS,tak k tomu uz patri urcite vystupovanie,znalosti zakl.pravopisu,..cize skus si precitat po sebe uvodny prispevok a oprav si chyby.
A aby som ta iba nekritizovala...tak tipy na prejav.
Privitanie prvakov na zaciatku skolskeho roka,rozlucka so stvrtakmi,osmakmi,prihovor riaditela na konci skolskeho roka....prejav k.vyrociu skoly,atd.
@18pepa10 ....dufam,ze nestudujes slovencinu.