Dobrý deň. Pred pár rokmi som vyštudovala učňovku, no nešla som na nadstavbu. Ja viem, bola som blbá. Teraz si chcem maturitu dokončiť externe, tak volám na školy, zisťujem. Volala som na 5 a zatiaľ nič. Našla som na internete len súkromné školy v Bytči, Ružomberku a v BA.
No a je tu druhá vec. Som z východu. Bývam ešte s rodičmi (aj sa za to už hanbím) a včera ma vyhodili z práce, po 4 rokoch, čo som tam robila. Mama je takého názoru, že by som sa mala osamostatniť a ísť do BA, nájsť si prácu trebárs v Kauflande, nájsť si zdieľané bývanie a ísť na jednu z tých škôl a študovať popri práci. Veď predsa som mladá slobodná žena, bez záväzkov. Nemala by som mať problém a naučím sa osamostatniť sa. Neviem, čo si o tomto pláne mám myslieť. Je pravda, že tu už nechcem bývať, ubíja ma to tu.
Čo si o tom myslíte?
V Kosiciach si skoly nepozerala? Mozes si najst byvanie a robotu aj tam.
Skús sa opýtať nielen na externé štúdium, ale tiež na možnosť študovať "klasické" denné štúdium s individuálnym študijným plánom.
Tam sa potom dá dohodnúť s jednotlivými vyučujúcimi na konzultáciách a forme a čase preskúšania.
@tanyan Skúsim. Čo ten plán mojej mamy? Je to vôbec reálne podľa teba?
Neviem koľko máš rokov... Neviem, prečo ťa vyhodili z práce...
Osamostatniť sa znie dobre, ale ešte lepšie je poznať aj tie podstatné detaily, ktoré s tým súvisia. Musíš mať také zamestnanie, aby si bola schopná uhradiť včas všetky fixné výdavky (nájom, mobil, sporenie / poistenie), aj všetky variabilné (strava, preprava, drogéria) a aj príležitostné (oblečenie, kozmetika, spoločenský život - káva, kino...). Ideálne je, neminúť všetko. Neprípustné je ísť do mínusu.
Skôr ako sa k niečomu zaviažeš podpisom, tak si spočítaj koľko zarobíš a koľko minieš. Dokážeš z platu napríklad v Kauflande zaplatiť všetko nevyhnutné aj potrebné a ešte stále ti zostane dosť na život aj na školné a školské potreby a pomôcky? Umožní ti zamestnávateľ navštevovať školu a nebyť v práci podľa rozvrhu?
Môj súkromný názor: Nájdi si prácu, ktorá ťa bude baviť a budeš mať perspektívu tam zostať pár rokov. Potom si nájdi primerané ubytovanie a až potom sa prihlás do školy...