Pekný deň, plánujem si podať prihlášku na VŠ.
Od strednej školy uvažujem, ktorým smerom sa presnejšie vybrať ale stále mi ostávajú 3 možnosti medzi ktorými si neviem vybrať.
Zaujímali by ma vaše názory, poznatky, možno poradíte a bude sa mi vyberať jednoduchšie 🙂
Uvažujem nad všeobecným lekárstvom - psychiater, pôrodná asistentka alebo logopédia.
@stellarphoenix asi máte rad/a chatbota však? 😀
paychiatrov a logopedov je tak malo a maju take zastupy pred ambúanciami ze co sa tyka tychto dvoch uplatnenie je iste ;) typ prace je to ale celkom odlisny, treba dobre zvazit… k porodnej asistentke nemam info tak nepisem
Podaj si vsade prihlasky a uvidis. ;D
este jedna dolezita vec- logopedom mozes byt za 5rokov, psychiatrom najmenej za 10. ;)
Čím viac uvažujem, tým viac zisťujem, že psychiater asi vypadáva. Je to naozaj zdĺhavý proces a hlavne treba veľa chémie, ktorú vôbec neovládam. Ostáva 2. Podľa mňa podám na jedno aj druhé a uvidíme 🙂 ďakujem
ako logopedka sa zamestnas ako nic. tych je desne malo
Preco inklinujes práve k týmto trom školám? Všetkých je malo, psychiatrov najmenej, uplatnenie v praxi by nemal byt problem pri ziadnej z moznosti. Ja som si dávnejšie podobným vyberom vybrala logopediu, nelutujem, ale nebolo lahke sa tam dostať. Určite vyskúšaj minimálne dve z moznosti - ak Ta na niektorú z nich neprijmu, uľahčia Ti výber ;)
@evinqua napĺňa ma pomáhať iným, dlho som chcela byť i psychologička. Chcem pracovať s ľuďmi a pomáhať im, hrať dôležitú úlohu v ich živote, byť pri významných krokoch v ich živote. Zároveň prirodzene rolu hrá i uplatnenie, plat, atď.
Treba mat aj silnú vnútornú odolnosť, vedieť si držať odstup, možno najjednoduchšie to ma v tomto pôrodná asistentka
ako psycholog z praxe ta tiez moc nepotesim- kym ziskas vsetko co mas aby ti to aj vynieslo prejde minimalne 8-10rokov, peniazmi co tam nalejes ta nejdem stresovat :D ale- vsetko sa da ked sa chce
@dori2 preto som to zavrhla 😅 zároveň už aj pomocou tejto diskusie psychiatra, všeobecné lekárstvo je jednak neskutočne náročné na štúdium (to až taký problém nie je, keď sa chce dá sa všetko), no veľmi veľa chémie, dlho sa študuje to čo ma ani až tak nebaví a tiež je to veľmi dlhé. Logopédia a pôrodná asistentka si podám a rozhodovať sa budem keď ma zoberú na jedno aj druhé 🙂
drzim prsty ;)
@dori2 psycholog ale nie je lekar 😉
autorka moja dcera tak studuje vseobecne lekarstvi v brne a chce sa specializovat ako psychiater
od prveho rocnika chodi na otvorene oddelenie na psych robit rozne aktivity s klientami co su hospitalizovani ako dobrovolnik
@mamina7070 to ja ako psycholog dobre viem. reagujem na jej prispevok v diskusii kde pise ze zvazovala aj psychologiu.
@dori2 prepac to som nezachytila 😉
@mamina7070 v pohode ;)
Podla toho kolko je vsade diagnóz asi bude treba viac psychiatrov 🤣🤣🤣. Vsetky 3 odvetvia su a budu veľmi žiadané. Takze skor je to na tebe, ze ci chces pracovat s detmi alebo dospelými.
Fyzioterapiu nechceš?ja poznám pôrodnú asistentku a po rokoch sa dala na vlastnú päsť na laktacnu poradkyňu už nezvládala popri rodine smeny v nemocnici atď...
Z toho či píšeš by som si vybrala logopediu, alebo psychologiu
@luccija to podľa mňa je už o samotnom človeku. V podstate veľa profesií či už lekár v nemocnici, sestra alebo práve pôrodná asistentka má takýto rozpis práce. Ako som sa dočítala na fyzioterapiu sú skúšky z telesnej zdatnosti, čo nie je moja silná stránka + uplatnenie nemám preštudované.
@luccija určite podám na to ale aj na druhé, pre prípad 🙂
Ja osobne by som si vybrala porodnu asistentku, mne je luto, ze som neisla radsej tymto smerom. Chcela som byt lekarkou a tiez som sa obavala chemie ;). Ak inklinujes tymito smermi, isla by som smerom klinickej logopedie.
Na logopediu sa hlasi vela ludi a beru velmi malinkoooo...a zlozitejsie prijimacky, musis mat perfektny slovny prejav, atd....ale urcite skus 🙂
Ja by som brala logopediu...logopedov treba ako sol a je to ovela kludnejsia praca, pre matku tiez casovo najlepsie...
Sama musis vediet, k comu inklinujes... psychiater je narocne kazdy jeden bozi den v praci tazke pripady a kazdodenne vyzvy, kde uvidis ludi, ktorym chces pomoct, ale vies, ze pokial si nepomozu sami, nic sa nezmeni... porodna asistentka je nadherne povolanie, si pri zrode zivota - ale su aj momenty, kedy budu babatka postihnute, alebo sa bude jednat o tichy porod, tam treba mat mentallnu silu a energiu tie zeny podrzat... a je to fest tazke... logopedia je praca s detmi, casto hypermobilnymi aktivnymi detmi, chce to motivaciu a trpezlivost... najdi si to svoje...