Projekt o osobe/osobách, ktorí pomáhali utláčanému etniku počas Slovenského štátu

studentxyz
5. dec 2024

Dobrý deň, som študentom histórie a pracujem na jednom projekte, ktorý je zameraný na výskum aktivity ľudí/človeka, ktorí počas Slovenského štátu pomáhali utláčanému etniku napr. Židom a pod. Hlavným cieľom je spracovať život tohto človeka/ľudí + jeho aktivitu, pričom podmienkou výskumu je, aby tieto aktivity pomoci boli v nejakom formáte dokázateľné (napr. fotografie, archívne dokumenty, listy a pod.). Dobré by bolo, ak by dotyčná osoba mala aj nejakých žijúcich potomkov, ktorí by prípadne vedeli tieto činy potvrdiť, prípadne niečo málo doplniť. Nevadilo by až tak, ak by sa aj priamo nedali tieto aktivity dokázať, no najdôležitejšia podmienka projektu je, že táto osoba nie je verejne známa a nedostala žiadne ocenenie za svoje aktivity. Chcem vopred ubezpečiť, že nie je mojim cieľom zneužiť tieto informácie, ale so súhlasom kontaktnej osoby/ osôb spracovať jeho/jej ,,neodmenenú" pomoc utláčanému etniku a oboznámiť ňou širšiu verejnosť. Budem veľmi vďačný, ak sa mi ktokoľvek ozve v prípade, že má takúto osobu v rodine alebo by o niekom takomto vedel. Rovnako tak by som bol rád, ak by sa táto moja prosba dostala, čo najširšiemu publiku.
Vopred sa Vám všetkým chcem poďakovať a popriať pekný zvyšok dňa.

PS: Ospravedlňujem sa ak je tento oznam nevhodný pre túto stránku, ale skúšam všetky možné portály.

lucik194
5. dec 2024

myslis tych, co este "nemaju titul" spravodlivi medzi narodmi? myslim, ze takych sa velmi uz nedopatras, je to uz 80 rokov..... to uz je 3-4 generacia.....
tych ocenenych cez 550ks, jasnacka ze ich bolo viac, ale mnohi o tom nikomu nepovedali, proste nechceli, preto sa aj ich pribeh stratil.....

skor by som toto adresovala na FB stranky......

martinmmartin
5. dec 2024

V novinach z toho obdobia najdes vselico velmi zaujimave

studentxyz
autor
5. dec 2024

@lucik194 Zdravím, áno viem, nie je to ľahká téma, a hlavným problémom je nedostatok informácií. Rátam s tým, že mnoho ľudí možno o tom ani nevie, prípadne nechce dávať na známosť, no aspoň to skúšam, všade tam kde sa to dá. Prajem pekný zvyšok dňa.

stanulienkat
5. dec 2024

@martinmmartin normalne hnus. Takych ludi tu velebime? Tiso, Hlinka-farari. Hnus cela cirkev.

hygienka
5. dec 2024

@studentxyz ja viem iba o tomto. Donedávna som o tom netušila, aj keď bývam vo vedľajšej dedine.
Môj pradedo bol vo vojne, viem, že aj tu u nás niekoho ukrývali atď, ale nikto už nežije čo by o tom.viac povedal a pradedo o tom nechcel rozprávať. U nás boli boje hlavne počas KDO. Manželov pradedo mal.sestru a tu trafila guľka keď sedeli v kuchyni za stolom a nemci strieľali z lesa na partizánov. Vždy mi z toho bolo.zle keď nám o tom rozprával. Žiaľ tiež už zomrel minulý rok.
Ešte máme jednu susedu 90 ročnú, ona by možno niečo vedela. Skúsim sa opýtať.
@stanulienkat netreba hádzať všetkých do jedného vreca. Boli a sú aj iní kňazi. Prečítaj si článok na fotke.

studentxyz
autor
6. dec 2024

@hygienka Zdravím, ďakujem za poskytnutú informáciu. Je to náročná téma, ide o pomerne dávne obdobie, takže určite nebudem mať dostatok informácií, nakoľko ide o chúlostivú tému a nie každý o tom chce rozprávať, možno o tom ani netuší. Aj vzhľadom na to, že osoby zúčastnené už dávno nežijú je hlavnou súčasťou projektu nájsť nejakých žijúcich potomkov, blízkych, vzdialenú rodinu, kamarátov atď...