Chcela by som poprosit o radu programatorky 🙂 Rada by som vyuzila cas, kym som na rd a zacala s programovanim. Matika a logika mi nie su cudzie, mam za sebou narocnu vs a dobru pracu, no moja praca sa neda vykonavat z domu. Priznam sa, toto je najvacsie “lakadlo” skusit sa pustit do programovania. Ist cestou dalsej vs sa mi vsak nezda vhodne, jednak kvoli casu, jednak kvoli mnozstvu pridruzenych predmetov. Na internete je mnoho kurzov, knih, neviem vsak co je naozaj vhodne a do buducna prospesne a vyhladavane. Budem vdacna za kazdu radu 🙂
Zaplat a urob si kurzy od Yablka. Najlepsi clovek na SK (a v sirokom dalekom okoli), ktory ta nauci postupne a vtipne 🙂 vsetko co potrebujes vediet. Myslim ze sa to vola Learn2Code a pripadne este RobWeb. Drzim palce!
Ano, Yablko je top! Na learn2code je vela roznych online kurzov. Aj mas predstavu, ze co by si chcela programovat?
Dobre je pokukat profesiu a it pozicie a ze co vyzaduju 🙂
Learn2Code je fajn, pozri aj www.ajtyvit.sk, tiež celkom ok - vyskúšané. Záleží aj na tom v akom odvetví by si chcela programovanie využiť, podľa toho by som asi vyberala programovací jazyk, aj keď sa vraví, že keď sa naučíš dobre prvý, každý další je jednoduchší 🙂
Sice nie som programátor ale bola som IT recruiter a muž je IT expert ( manažér, architekt).
Chýbajúca VS v IT nie je problém. Ak si šikovná, kľudne sa zamestnas aj keď máš nacitanu literatúru/ kurz. Mozno nie hneď programovanie, ale nejaké testovanie a neskôr sa môžeš rozvíjať. Určite ti ale pomôže vymyslieť a naprogramovať nejaký vlastný projekt, ktorý ukážeš ako portfolio ( kľudne jednoduchý program čo ti napr bude sledovať rodinný rozpočet atd).
Určite si ale nemyslím, že by si hneď mala častý home office. Firma zamestnaním juniora dosť investuje a bude ho chcieť niečo naučiť, no ono sa to dobre z HO nedá. Plat zo začiatku samozrejme tiež nebude IT terno ( od 1200-1500 brutto by som tipovala).
Kazd
"programator" je celkom siroky pojem asi ako "IT" isla by som skor cestou ako pise @c_est_la_vie napr. nacitat zaklady a tester, zalezi od toho ci chces byt tester (tam sa da velmi pekne zacat v zasade ak mas zakladny level napr. PLSQL) alebo chces byt developer a vyvijat nejaky softver a naucit sa pripadne nejaky jazyk (Java, Python, Spark, R atd.) alebo chces vyvijat a programovat nejake appky 🙂 pracujem v IT firme a bez ohladu na to v akej divizii kolegovia su tak napr. u nas je SQL alebo PLSQL must have skill a teda pred koronou velmi o home officoch ani pocut 🙂 a to pracujem v IT konzultacnej/delivery firme a dodavame bankam, telkam, poistovniam atd. viem ti skutocne uprimne povedat, ze vacsina slovenskych korporacii velmi pomaly smeruje k tomu, ze home office je standard, niekde mali 1x do tyzdna inde 1x do mesiaca, standardom to je skor v firmach typu Dell, Ness, cize ciste IT ... dokonca ani len u nas to nefunguje a vacsinou sedime u klienta (nehovorim o casoch korony) a pri junioroch, kde si fakt potrebujes overit fit, navyky, viac to delivery kontrolovat je to vacsinou 0 dni home office ale po korone sa to mozno kusok zmeni a viac firiem tomu bude otvorenych
kazdopadne dat sa to da, mam zopar kolegov, ktori studovali nieco ine a kodit sa naucili po veceroch a ako tu uz pisali baby ajtyvit alebo learn2code je fajn, pripadne si vyber jazyk a hladaj kurzu su aj na youtube, udemy 🙂 drzim paste!
Ďakujem vám všetkým veľmi pekne za odpovede a rady 🙂 Samozrejme, rátam s tým, že firmy nedajú juniorovi hneď home-office, no je tam aspoň určitá šanca sa k tomu časom dopracovať. Čo pri mojom súčasnom povolaní nie je a tak by som rada mala v živote do budúcna aj túto možnosť. Priznám sa, sama presne neviem, čomu konkrétne by som sa chcela venovať, najviac ma to "ťahá" asi k software, mám pocit, že Java je dosť rozšírená a žiadaná, no možno je to len skreslený pohľad. Začať tým testovaním sa javí ako dobrý nápad, verím, že by mi to pomohlo sa do celej problematiky viac dostať.
Ešte raz vám veľmi pekne ďakujem 🙂
skus pozriet codecademy.com a ak mas profil na linkedin, popozeraj, co je teraz take ziadane. inak myslim ze javou nic nepokazis, ale nikdy to nie je iba o jednom
no ja si praveze myslim ze prave korona nas naucila riesit skoro vsetko homeoffice a mam xy znamych, co korporacie idu znizovat pocty miest priamo vo firme, znizovat naklady a zamestanci aj po korone budu takpovediac donuteni 2, 3 dni robit z domu. Aj vo velkych softwerovych firmach ked im prisli 2, 3 nakazeni tak zrazu homeoffice nakazali vsetkym, lebo sa sefovia zlakli ze im ochorie pol firmy a projekty budu stat. Ale uznavam za na zaucenie nie je homeoffice moc vhodny a chyba ten klasicky zivot vo firme
Ano, Java sa pouziva a je dost jednoducha. Pouziva sa na vsetko a na vsetkych zariadeniach. Nuz skus. Ja programujem zo 30 rokov v X jazykoch a rad spominam na tie casy ked vsetko bolo daleko jednoduchsie ako dnes 🙂
Zalezi,v akej oblasti. Yablko je viac na web, tie jeho kurzy, mne velmi nevyhovovali,teda jeho styl, ale naucit sa dalo. Nakoniec som si predplatila learn2code dozivotne a mam pristup k vsetkych kurzom, inak som sa ucila z ucebnic .net,sql, viac mi vyhovovali na zaklady.Skusam si svoje nejake projektiky male, na tom sa najlepsie uci, vsetko bolo pocas materskej, teraz ma ale caka dalsia a nemam overene v praxi, ci sa realne s tym aj zamestnam 🙂 Kedze naozaj to nie je len o jednom.
Ahoj autorka, zaujímalo by ma ci sa ti podarilo uplatniť v IT sfére a kde sa ti osvedčilo robiť kurz?