Problém s francúzskym ,,R"

andrejkanovocka
27. apr 2024

Ahojte učím sa francúzsky a už dlhší čas sa snažím vysloviť francúzske R. Pozerala som už videá všade kde sa dalo skúšala všeličo aj trik z paličkou medzi zubami ale nič sa nestalo pomôžte mi prosím ak máte nejaké rady

kacena4
27. apr 2024

len dlhodoby trening ak nemas do 3r nepojde to tak lahko. batolata sa prirodzene ucia zvuky zo svojho okolia

ivec16
27. apr 2024

to fracuzske R ti musi rezonovat v krku, to nie je ako nase R ktore sa tvori jazykom hore za zubami… francuzske R vychadza z hrdla, krku, to je ako ked si chces s prepacenim odlepit sople z krku…

jaaankaaaa
27. apr 2024

Ahoj. Ja čo som mala učiteľky na SK v škole, tak mi prišlo, že až neprirodzene chceli to R tlačiť niekde z hrdla, pričom v bežnej reči na to francúzi tak netlačia.
Skús si povedať napr. slovenské slovo ryba a všimni si, kde máš pritom jazyk - skôr hore na podnebí. A teraz skús povedať toto slovo znova, len s tým, že celý čas udržíš jazyk dole a iba to R tak "vydýchneš" 😄
Určite francúzske R nie je žiadne rien de rien od Édith Piaf 😄 ale áno, sú aj slová, kde je trocha výraznejšie... No jedine zobrať zrkadlo, sledovať si ústa a skúšať napodobňovať rodených hovoriacich🙂)

hiddenobject
27. apr 2024

Ahoj. Rozumeju aj ked to R povies normalne po nasom. Ked to nejde, tak to nejde. Velakrat som sa stretla s takou vyslovnostou u zahranicnych hovoriacich a nikto nemal problemy s pochopenim. Aj niektori domaci tak hovoria

dorottka
27. apr 2024

Rychla pomocka - to r nie je klasicke rackujuce r, co je casta chyba, ale skor ‘ch’, ktore pretlacis z hrdla, proste nieco ako chrcanie. Cim menej to budes tlacit do klasickeho r o to lepsie, skus to vyslovovat najprv ako obycajne ch (cize citaj cele vety takto) a od toho sa uz odrazis, nas to takto ucili francuzi a naucil sa kazdy.