Ahojte učím sa francúzsky a už dlhší čas sa snažím vysloviť francúzske R. Pozerala som už videá všade kde sa dalo skúšala všeličo aj trik z paličkou medzi zubami ale nič sa nestalo pomôžte mi prosím ak máte nejaké rady
to fracuzske R ti musi rezonovat v krku, to nie je ako nase R ktore sa tvori jazykom hore za zubami… francuzske R vychadza z hrdla, krku, to je ako ked si chces s prepacenim odlepit sople z krku…
Ahoj. Ja čo som mala učiteľky na SK v škole, tak mi prišlo, že až neprirodzene chceli to R tlačiť niekde z hrdla, pričom v bežnej reči na to francúzi tak netlačia.
Skús si povedať napr. slovenské slovo ryba a všimni si, kde máš pritom jazyk - skôr hore na podnebí. A teraz skús povedať toto slovo znova, len s tým, že celý čas udržíš jazyk dole a iba to R tak "vydýchneš" 😄
Určite francúzske R nie je žiadne rien de rien od Édith Piaf 😄 ale áno, sú aj slová, kde je trocha výraznejšie... No jedine zobrať zrkadlo, sledovať si ústa a skúšať napodobňovať rodených hovoriacich🙂)
Ahoj. Rozumeju aj ked to R povies normalne po nasom. Ked to nejde, tak to nejde. Velakrat som sa stretla s takou vyslovnostou u zahranicnych hovoriacich a nikto nemal problemy s pochopenim. Aj niektori domaci tak hovoria
Rychla pomocka - to r nie je klasicke rackujuce r, co je casta chyba, ale skor ‘ch’, ktore pretlacis z hrdla, proste nieco ako chrcanie. Cim menej to budes tlacit do klasickeho r o to lepsie, skus to vyslovovat najprv ako obycajne ch (cize citaj cele vety takto) a od toho sa uz odrazis, nas to takto ucili francuzi a naucil sa kazdy.
len dlhodoby trening ak nemas do 3r nepojde to tak lahko. batolata sa prirodzene ucia zvuky zo svojho okolia