Príprava na konzervatórium

merryyyyyyyyyy
11. dec 2023

Ahojte. Je tu niekto kto sa pripravoval/pripravuje na prijímačky na konzervatórium. Ja som si podala prihlášky na 2 konzervatória v Prahe. Môj učiteľ ma uisťoval že ma všetko naučí za mesiac a pred 3 týždňami mi oznámil že neurobím prijímačky a že má pocit že ma nič nenaučili a taktiež nemáme nikde spomínať jeho meno. Chodila som ku nemu rok a niečo a vedel že z predchádzajúcej ZUŠ si nič nepamätám. Som úplne zúfalá a neviem čo mám robiť. Prijímačky mám 15.1 a neviem nič z dejín hudby a z teórie aj keď mi doručovateľ niečo vysvetli hneď to zabudnem. Prosim mal niekto takýto problém. Taktiež prosím aby mi ľudia nepísali že som sa mala pripravovať skôr, je to moja vina alebo by som sa nemala hlásiť na konzervatórium. Doučuje na z teórie jedna pani, mám všetky materiály, učebnice dejín hudby ale keď si nad tým sadnem tak si nedokážem na nič spomenúť a na jedine čo dokážem mysliet je ro že neurobím prijímačky. Len aby bolo jasné som od mala vyznamenaná študentka. Úprimne neviem čo čakám že mi tu niekto napíše ale som tak zúfalá že neviem čo robiť. Taktiež si prosim uvedomte že v tomto stave nie je dobré keď sú dieťa prečíta komentáre ktoré “myslite dobre” ale nemusí ti tak vyznieť. Nechcem byť týmto protivná ale naozaj si tu nechcem prečítať komentáre typu že sa nemám na tú školu hlásiť keď to je môj sen.

estellas
11. dec 2023

@merryyyyyyyyyy Pokračuj v príprave na prijímačky, choď naďalej na doučovania, nezvdávaj to. Ak to nevyjde tak budeš rada, že si to aspoň skúsila a môžeš to skúsiť ešte raz o rok.
Kamarátka má v rodine chlapca ktorý študuje na konzervatóriu hru na klavír, tak sa jej opýtam na tie prijímačky. On síce chodí do školy na Slovensku ale možno bude vedieť poradiť v niečom.

majusik1304
11. dec 2023

@merryyyyyyyyyy ahoj autorka. Kedysi som mala aj ja sen ísť na konzervu, ale celá moja rodina ma v tom nepodporovala, naopak keď som mala krízu, tak ma podporili v tej kríze a ja som sa svojho sna vzdala..... takže ja ťa chcem podporiť, aby si to skúsila. Ak to neskúsiš, bude ťa to mrzieť. Možno si v príliš veľkom strese a sklamaná z učiteľových slov. Ja na tvojom mieste, by som zabudla na to, čo povedal učiteľ, tiež je len človek, a mohol mať zlý deň.....ale sústreď sa na svoju prípravu, pekne pomaličky si prechádzaj teóriu. Poznáš pamäťové mapy? Celkom vedia pomôcť pri učení. Pamätať si hlavné fakty, bez omáčok.... aký nástroj hráš? Ja som chcela ísť na husle. 🙂. Nevzdávaj sa svojho sna. Raz som niekde čítala, že nie je hriech nedosiahnuť svoje sny, ale hriechom je nemať žiadne sny a nenasledovať ich.... Chcem ťa povzbudiť, skús to. Aj v prípade, že nie si 100% pripravená. Ak to teraz nevýjde, budeš môcť skúsiť o rok neskôr. A nie je to vôbec hanba. Práveže budeš mať tú výhodu, že už budeš vedieť čo ťa čaká, a budeš mať celý rok na dobehnutie prípravy, vyladenie chýb, budeš už vedieť, na čom je treba zapracovať. Určite sa teraz nevzdávaj, treba mať odvahu ísť za svojím snom, a mať odvahu aj zlyhať. Len z našich zlyhaní sa poučíme a následne zlepšujeme..... Edison povedal, že neurobil 99 krát chybu pri vynájdení žiarovky, ale 99 krát prišiel na to, ako to nefunguje, a 100. Krát ako funguje. Mnohí sa nedostanú na prvý krát na vysnívanú VŠ, mnohí neurobia na prvý termín skúšky, ani v autoškole.....nie sme povinní robiť všetko na prvý krát na 90-100%, ale učíme sa, napredujeme a nesmieme podľahnúť znechuteniu, a vzdať sa bez boja. A možno by bolo dobré nájisť si lepšieho učiteľa, ktorý ťa bude motivovať a nie demotivovať 😉. Držím palce!

madeincssr
11. dec 2023

Nestresuj sa zbytočnými obavami vopred (to ničomu nepomôže). Pripravuj sa ako najlepšie vieš, venuj tomu úsilie a čas. Si šikovná, zvládneš to! 🍀

bolarazjedna
11. dec 2023

Ak máš študijný materiál, tak si k tomu sadni a študuj, k tomu nepotrebuješ predsa extra vysvetlenie (není to chémia, matika, že potrebuješ logické zmýšľanie). Bude asi chyba v tom, ako sa pripravuješ, ale už v takom veku by si mala vedieť, čo ti pomáha - zvýraznenie textu rôznymi farbami, čítanie nahlas, urobiť si poznámky na malé farebné papieriky, alebo vypísať nejaké kľúčové slová, dôležité body....

... Inac je to normálne, keď máš pocit, že nič nevieš... Aspoň u mňa je to tak, že keď raz sa naučím všetky otázky, tak mam pocit, že si nič nepamätám, keď si dám druhé kolo, tak už predsa len cítim, že sa mi tie veci vybavujú, nie sú už neznáme, v treťom kole je to zas lepšie, vtedy už začínam mať pocit, že niečo si už pamätám ....A potom mám taktiku, posledné 2 dní pred skúškou vyhradiť na rýchle zopakovanie všetkých otázok, aby som mala všetko čerstvo v pamäti, posledný deň večer ešte raz bleskovo rýchlosťou všetko prezrie - to sa už len zameriavam na zvýraznené kľúčové slová.
Prajem veľa šťastia, nenechaj sa zdeptat učiteľom, do 15.1.este máš vyše mesiaca, sadni si k tomu poriadne, zodpovedne a pôjde to.

jumama
11. dec 2023

Ja ti dam takuto otazku: Aky si typ na ucenie - vizualny, textovy...?

Zvykol sa na to urobit takyto test: Predstav si, ze si sa stratila v neznamom meste a niekoho sa spýtas na cestu napr. na stanicu. V akej podobe chces dostat instrukcie od neho - aby ti nakrelil mapku na papier alebo staci aby ti len povedal: chodte 100 metrov touto ulicou, potom dolava, doprava okolo... Hlavne teda zameraj sa na to - ci by si bola schopna zapamatat si aj len takuto slovnu instrukciu a na dane miesto trafit. Ja som napr. vizualny typ - ja by som chcela mapu. A pri uceni som si vzdy vsetko kreslila...

No a k comu ta chcem naviest - ak mas kopec textovych materialov, ak si vizualny typ, tak preto ti to v hlave nezostava. Musis si najst svoj sposob ucenia, vizualizovat si to. Sadni si k youtube a namiesto studovania a memorovania textov, tak si tam pohladaj nejake dokumentarne filmy o tom, co sa mas naucit - z historie umenia o umeleckych styloch, o skladateloch... urcie najdes. Moze to urychlit tvoje ucenie aj zapamatovanie.

Druha vec, ktoru ti prudko odporucam, aby si nemala paniku aku mas - urob si hned a zaraz plan. Vezmi si kalendar a spocitaj dni do prijimaciek, kedy sa budes vediet ucit - vyluc dni ako Vianoce a Silvester, ked mozno budete viac po rodine, a trosku si aj oddychnes. Na zvysne dni si rovnomerne rozdel vsetko ucivo, ktore sa potrebujes naucit. Ane naozaj dokladne si ten plan sprav, hoc aj len na papier - zoznam dni a k nim, co sa mas naucit. A potom sa tymto planom riad.

Je to tvoj sen, ty musis pren spravit vsetko co je v tvojich vlastnych silach. Ani najlepsi ucitel nema lievik, ktorym ti do hlavy nieco vleje. Ucitel by mal ale podla mna dat ziakovi system - napriklad taky ako som ti naznacila. Pomoct ziakovi odhadnut aky je typ a pomoct mu hladat metody, akymi sa ma ucit. Pomoct mu spravit taky plan. No za ucenie je potom uz len ziak zodpovedny. Musi najst sam volu a chut ucit sa.

Ak sa nevies sustredit, su na to dobre cvicenia, ake su pre deti s poruchami ucenia - napriklad si nalep na stenu papier a nan nakresli lezatu 8 - velku cca 50 cm. Stan si asi meter od toho, a sleduj ju ocami, akoby si ju pisala. Potom vystri jednu ruku a sleduj ju ocami pri tom akoby si to tou rukou vo vzduchu opisovala tu 8, potom druhu ruku a zas... To su vetko cvicenia, kde sa prepajaju mozgove hemisfery, aby sa dieta vedelo lepsie sustredit a vacsinou ich pred zaciatkom ucenia robia. Alebo prehadzovanie lopticky z jednej ruky do druhej. Alebo aj len pochodovanie na mieste, cokolvek, kde takto striedas strany ta trosku zaktivuje.