Prihláška na vysokú školu – video/strih alebo jazyky

sovica
19. júl 2024

Kočky, ja som už zúfalá a vy tu viete všetko resp. veľakrát viete dobre poradiť. Syn zmaturoval v Nemecku na Gymnáziu. Nepodával si prihlášku na žiadnu VŠ, lebo sa nevedel rozhodnúť kde a že rok si nechá na cestovanie alebo niekde skúsi pracovať. Zrazu sa mu zdá, že sa nerozhodol správne a hľadáme, kde by sa dala ešte poslať prihláška v druhom kole. V Nemecku už aj druhý dátum prešvihol, ale nevadí mu Slovensko alebo Čechy. Väčšinou nachádzam len technické smery, management alebo nejakú sociálnu prácu, čo nechce. On by najradšej študoval nejaké video/strih/prácu na PC s obrazom/zvukom..., ale nie klasický IT smer. Jazyky sú taká posledná možnosť, len aby nestratil rok sedením doma na zadku a nevyšiel z toho štúdijného procesu – AJ/NJ, čo on v podstate vie úplne super, ale aspoň by okúsil ten vysokoškolský život – nové skúsenosti, poznatky, výzvy, iný štúdijný systém, noví priatelia atď. Dal by aj nejaký iný jazyk, ale asi žiaden sa neučí na VŠ od piky (ruština by ho bavila, španielčina, taliančina alebo poľština by bola pre neho tiež ľahká). Zo všetkého najviac ho bavia autá, ale podľa mňa má o tom veľmi skreslenú predstavu. Vraj on by rád opravoval autá, vŕtal sa v motore. Podotýkam, že to nikdy nerobil🙈
Ženy, za každú radu alebo nejakú trefnú poznámku, ktorá ma/nás nasmeruje správnym smerom, budem vďačná🍀

beata_k
19. júl 2024

@sovica Na rychlo vyberat VS je strata casu. To uz radsej "stratit" rok dobrovolnictvom v Afrike. To mu da do zivota viac, nez rychlo zbuchat prihlasku "niekde"

sisa_s
19. júl 2024

Audiovizualne studia vyzaduju vacsinou k prihlaske talentovky - vlastne portfolio 🙂 takze nech si pozistuje info k prijimackam, fakultam a za ten rok zamaka

anjelicek26
19. júl 2024

Nerobila by som narychlo ziadne rozhodnutia... nech si obeha vysoke skoly, pozistuje moznosti do buducna (strihanie videi ti bude KI robit v dohladnej dobe sama, to nema buducnost proste na 40 rokov) a nech kludne zvysok roka cestuje... mne dcera tiez o rok maturuje v DE a teda pozera obnovitelne zdroje, vodarcinu, biologiu, zaujima ju aj farmacia a grafika... uvidime, co si nakoniec vyberie...tiez chce rok pauzu medzi tym, ja na tom dokonca trvam... kedy inokedy, ked nie teraz.

sovica
autor
19. júl 2024

@beata_k S určitosťou Ti môžem napísať, že do Afriky dobrovolníčiť by som ho nedostala. To už by radšej išiel aj zadarmo pracovať do autoservisu, len aby sa niečo naučil🙈
@sisa_s Áno, viem, to vlastné portfólio sme našli skoro na všetkých VŠ, kde je grafický dizajn.
Kočky, on ale nechce ostať rok doma resp. manžel ho dosť tlačí, že si musí niečo vybrať. Že ak si nič nevyberie, chce ho dotlačiť, aby si spravil maturitu aj zo slovenského jazyka, čiže ďalší rok na Gymnáziu na SK. Mne sa to zdá ale ako strata času. Čiže radšej nejaká VŠ, aj keď nie úplne to, čo chce, ale nech si teda vyskúša ako to funguje na VŠ, bude to pre neho výzva, nová skúsenosť...a možno ho to nasmeruje ďalej.

beata_k
19. júl 2024

@sovica Pozri, prvy rok na VS je dost sito. Mozno mu tym VS iba sprotivite. Radsej by som ho poslala makat. Veeelmi rychlo by si buduci rok podal tu spravnu prihlasku.

sovica
autor
19. júl 2024

@anjelicek26 Hmm, Tvoja dcéra super kreslí a maľuje, tá by s portfóliom problém nemala. Ja by som povedala, že na grafický dizajn by ju vzali aj hneď teraz. On síce tiež dosť dobre kreslí, ale nevenuje sa tomu, čiže žiaden progres. Biológia, farmácia... u neho nula bodov.
Ja by som bola aj za to, aby si teda dal rok prestávku a cestoval. Ale manžel je úplne proti tomu. Radšej by ho strčil na to Gymnázium na SK, nech si dorobí maturitu zo SJ🙈 A ešte splieta niečo s Kindergeld, že keď to teraz prerušíme, tak to už potom nedostaneme, čo je podľa mňa blbosť.

anjelicek26
19. júl 2024

@sovica Kindergeld dostanete hned, ako donesie papier o navsteve skoly aj o ten rok. Keby chodi nad 18 rocny na slovenske gymnazium, tak vam ten Kindergeld zoskrtaju aj tak, nie? Na co by mu pre pana bola slovenska maturita... mne synovia chcu v 16tich prerusit a spravit si Elektriker Lehre, potom sa vratit do skoly... uvidime... planuju zarabat strasne prachy po vikendoch zapajanim elektriky na stavbach popri studiu... ooook plan maju 😅

sovica
autor
19. júl 2024

@beata_k S tou prácou máš možno pravdu. To mi akurát hovorila kamoška, ktorej synovi sa, žiaľ, zmaturovať v DE nepodarilo (chýbali body - tu je bodový systém). Čiže rok robil sociálnu prácu a potom išiel na Hochschule (iný systém ako na SK). Pozor, nie je to VŠ ako na SK, v DE je to Univerzita. Že po tom roku, čo makal, si veľmi rýchlo uvedomil, že rukami pracovať nechce😅 Teraz robí managéra vo Volkswagene na SK. Na to miesto ho brali všetkými 10 - nemčina, slovenčina, angličtina + 3 roky nejaká technická Hochschule. Tie jazyky ale bolo to, čo ich presvedčilo, že je ten správny kandidát.

marianarem
19. júl 2024

@sovica Ked ho bavia auta, nechce ist na strojarinu? Mozno by ho to chytilo.
Alebo neda sa ist teda niekde ucit za automechanika? Aspon skusit na ten rok. Nemusi nutne studovat VS, ak by sa v tom nasiel a bol spokojny, tak je to lepsie ako studovat nieco, o com ani nie je presvedceny.

sovica
autor
19. júl 2024

@anjelicek26 No veď to, maturita zo SJ🙄 Nehovorím, že by sa mu nezišla zlepšiť gramatika, ale to by ho na Gymnáziu v 4 ročníku aj tak nenaučili. To by musel chodiť na doučovanie. Po slovensky hovorí super, ale na gramatiku v písomnej forme už nebol časový priestor. Na Gymnáziu mal učenia viac než dosť, nie ho ešte peckovať slovenskou gramatikou. Čiže i/y ide mimo neho, to je skôr taká tipovačka 🙈 Ale ináč napíše úplne zrozumiteľný text, len tie íčka sú problém😂 Ja si neviem veľmi predstaviť, že by tam stratil rok života.

sovica
autor
19. júl 2024

@marianarem Maturoval síce aj z matiky aj z fyziky, ale nie sú to predmety, ktoré chce ďalej študovať a na strojárine by to bolo asi ťažké.
Nad tým automechanikom som aj rozmýšľala, ale to zase manžel je úplne proti tomu. Že načo chodil na Gympel a nie je hlúpy, aby si musel špiniť ruky a robiť automechanika atď. Ale asi to ešte pozriem. Však minimálne ten rok vykryť nejak musíme, tak nech si niečo vyskúša. Len, ako som písala v prvom príspevku, už som zúfalá, len brázdim internet a pozerám školy, program, termíny, prihlášky...

marianarem
19. júl 2024

@sovica Naopak, do remesiel tiez treba sikovnych a inteligentnych ludi! Preco by tam mali chodit len prepadlici, potom to aj tak vyzera. Ked to niekoho bavi a je navyse inteligentny, tak ma sancu byt fakt dobry. Niekto ma tie spinave ruky rad.

mojemenonikto
20. júl 2024

@sovica  @beata_k má pravdu. Narýchlo vyberať teraz vysokú školu je už dosť neskoro. Tie dobré sú rozchytané a zostali len tie, kam nikto nechce ísť, alebo divné súkromné. Nie je to síce vysoká škola, ale môže možno skúsiť takéto niečo: https://www.cmecontentacademy.com
A ak by sa chcel venovať autám, nech si podá prihlášku na technickú univerzitu. Buď strojarina, alebo ak má vzťah elektronike, tak sú tam špecializácie aj pre automobilovú elektroniku. Tie techniky by som skontroloval, možno má niektorá z nich ešte otvorené prijímačky. Tam sa nezvykne hlásiť až toľko študentov, tak im možno nejaké miesta zostali. Môže nastúpiť do prvého ročníka aj na iný odbor a potom prestúpiť. Tá matika a fyzika už podľa mňa nie je teraz až taký strašiak ako bola v minulosti. Vidím to na tom, čo študuje môj syn a keď to porovnám s mojou matikou a fyzikou, čo som si preskákal, tak to je slabučký odvar 😅
Ak by ho to ťahalo viac k tomu strihu a videu, tak môže skúsiť budúci rok VŠMU alebo FAMU. Ale tam sú už talentovky, potrebuje tam odprezentovať nejaké svoje portfólio a nech sa pripraví na to, že ho tam skôr nezoberú ako zoberú. Tie technické univerzity sú oveľa istejšie 😉

jumama
20. júl 2024

@sovica Skuste hladat staze vo firmach. Na profesii byvaju casto staze alebo na FB je skupina Marketeri alebona stranke pretlak.sk alebo na stranke growni.sk - staz vo firme je menej platena, ale zase zapajaju ho a naucia. Ci by chceli cloveka uplne bez skusenosti je druha vec, ale ak ma drive, moze uspiet...

jumama
20. júl 2024

Alebo mozno aj nie vysku, ale pomaturitne studium hladaj - niekedy sa tomu hovorilo "nadstavba", to si viem predstavit, ze by vykryl rok niecim rozumnym. Ale tiez si myslim, ze asi je uz na prihlasky neskoro. Za opytanie vsade kde vas napadne nic nedate.