Ahojky
Práve sa učím za kuchárku ,ale kvôli problému s chrbátom je to pre mňa ťažké a ani ma to veľmi nebaví ... Rozmýšľam nad prestupom práve na tento odbor. Aký máte na neho názor?
ze smelo do toho
Je pravda, že je sakra rozdiel medzi grafikom a grafikom. Dobrý grafik sa dnes uchytí mihnutim oka a ohodnotení je nadštandardne. Ale grafici, ktorých húfne chrlia ucnovky každým rokom sa sotva zanestnaju. Známej dcéra skončila pred 2 rokmi, z ich triedy sa nechytil nikto, jej dcéra šla na výšku, väčšina spolužiakov skončila vo automobilke ci bufetoch... Ale v predošlých ročníkoch mali aj takí , čo tým boli doslova posadnutí a ti majú fajn fleky.
Treba si vybrať naozaj kvalitnú školu, nie len takú, kde tie 4 roky presedíš a pretrpis , aby sa nepovedalo... A hlavne, aby ta to bavilo a naplnalo
Takto: Sanca na lepsi zarobok, flexibilnejsiu pracu a mozny home office (vyhoda napriklad pri RD, malych detoch a pod.) je rozhodne na pozicii grafika. Sanca, ze budes mat dobry zarobok na pozicii kucharky (ak teda nebudes sefkuchar dobrej restiky) je nulova. Rovnako ako flexibilita a home office. ked zratam, ze ta praca kucharky ani nebavi, nie je o com. Len zvaz, ci mas nejake esteticke citenie, schopnosti vizualizacie, vztah k praci s PC (su typy ludi, ktori zvladnu bezne uzivatelske programy, ale nadstavby su uz problem).
@jaga18 to ako sa dieta po skonceni skoly presadi v odbore z velkej casti suvisi ad1 ci ho studium bavilo ad2 od povahovych vlastnosti (niekto je proste nesamostatejsi typ, potrebuje jasne instrukcie, manulany typ prace a podobne) a ad3 od sebavedomia (poznam kocku, ktora robi uz 10 rokov v automobilke za pasom s Obchodnou akademiou, lebo "nic neviem, kdezeby ma zamestnali v kancelarii").
Well takto...na dobre zarabajuceho grafika si neskrtnes ak neovladas pc, niekolko typov tabletov, hromadu programov aj so stale pribudajucimi aktualizaciami a hlavne rucne kreslenie priestorove, anatomicke aj technicke a toto ti skola zvacsa neda su to roky driny, skusania, objavovania a praxe ...a darmo ma na toto niekto strednu skolu art Mgr titul a neviem co ked to ake ma citenie nemusi zaujat a takychto je kopcom co stoja roky aj u jedneho stylu
Ja teraz vážne neviem,že či prestúpiť mám alebo nie :/
@elmma tu si daj test na co mas predpoklady, len, aby si neslapla vedla https://www.kampo.sk/predpoved-studia
Muž je kuchár a ja som grafik zhodnotenie, ohľadom platu je to ako v každej inej práci keď sa snažíš dostaneš veľmi pekne zapletené aj za jednu aj druhu prácu. Rozdiel kucharcina je naozaj náročná práca fyzicky celé dni stojíš máš stres a nálad od rana do noci. Ako grafik musíš mat chuť to robiť a neustále sa vzdelávať v nových trendoch aplikáciách atd. Samozrejme záleží aj od samotnej grafiky či klasická alebo počítačová no pri každej začínaš kresbou. Je to zas časovo náročná práca a je dosť na premýšľanie. Takze treba si vybrať to čo by ta mohlo baviť,najideálnejšie 👌
@elmma Grafik je dnes urcite velmi zaujimavy a dobre plateny odbor 🙂 Pracujem v IT, takze to viem posudit a dobrych grafikov stale hladaju 🙂