Prestup z kuchárčiny na odbor Grafik digitálnych médií

elmma
23. apr 2021

Ahojky
Práve sa učím za kuchárku ,ale kvôli problému s chrbátom je to pre mňa ťažké a ani ma to veľmi nebaví ... Rozmýšľam nad prestupom práve na tento odbor. Aký máte na neho názor?

surama
23. apr 2021

@elmma Grafik je dnes urcite velmi zaujimavy a dobre plateny odbor 🙂 Pracujem v IT, takze to viem posudit a dobrych grafikov stale hladaju 🙂

elmma
autor
23. apr 2021

@surama Mňa od toho skoro každý odhovára,že si s tým ťažko nájdem prácu,ale mňa by to bavilo...

tncka
23. apr 2021

@elmma dobra blbost ked ta od tojo odhovaraju bude za tym nieco ine ako to ze si pracu nenajdes. Dnes je IT a omacky okolo toho velmi ziadane. Taka kucharka si zarobi.. teraz tresnem...500-600e,ako grafik aj nasobne viac si myslim hlavne ak budes dobra v tom co robis.

makova333
23. apr 2021

ze smelo do toho

nika82
23. apr 2021

@elmma urcite je to lepsie platene, ale ked budes sediet za pc a robit graficke navrhy tiez ta bude boliet chrbat

jaga18
23. apr 2021

Je pravda, že je sakra rozdiel medzi grafikom a grafikom. Dobrý grafik sa dnes uchytí mihnutim oka a ohodnotení je nadštandardne. Ale grafici, ktorých húfne chrlia ucnovky každým rokom sa sotva zanestnaju. Známej dcéra skončila pred 2 rokmi, z ich triedy sa nechytil nikto, jej dcéra šla na výšku, väčšina spolužiakov skončila vo automobilke ci bufetoch... Ale v predošlých ročníkoch mali aj takí , čo tým boli doslova posadnutí a ti majú fajn fleky.
Treba si vybrať naozaj kvalitnú školu, nie len takú, kde tie 4 roky presedíš a pretrpis , aby sa nepovedalo... A hlavne, aby ta to bavilo a naplnalo

makova333
23. apr 2021

Takto: Sanca na lepsi zarobok, flexibilnejsiu pracu a mozny home office (vyhoda napriklad pri RD, malych detoch a pod.) je rozhodne na pozicii grafika. Sanca, ze budes mat dobry zarobok na pozicii kucharky (ak teda nebudes sefkuchar dobrej restiky) je nulova. Rovnako ako flexibilita a home office. ked zratam, ze ta praca kucharky ani nebavi, nie je o com. Len zvaz, ci mas nejake esteticke citenie, schopnosti vizualizacie, vztah k praci s PC (su typy ludi, ktori zvladnu bezne uzivatelske programy, ale nadstavby su uz problem).
@jaga18 to ako sa dieta po skonceni skoly presadi v odbore z velkej casti suvisi ad1 ci ho studium bavilo ad2 od povahovych vlastnosti (niekto je proste nesamostatejsi typ, potrebuje jasne instrukcie, manulany typ prace a podobne) a ad3 od sebavedomia (poznam kocku, ktora robi uz 10 rokov v automobilke za pasom s Obchodnou akademiou, lebo "nic neviem, kdezeby ma zamestnali v kancelarii").

judar
23. apr 2021

Well takto...na dobre zarabajuceho grafika si neskrtnes ak neovladas pc, niekolko typov tabletov, hromadu programov aj so stale pribudajucimi aktualizaciami a hlavne rucne kreslenie priestorove, anatomicke aj technicke a toto ti skola zvacsa neda su to roky driny, skusania, objavovania a praxe ...a darmo ma na toto niekto strednu skolu art Mgr titul a neviem co ked to ake ma citenie nemusi zaujat a takychto je kopcom co stoja roky aj u jedneho stylu

elmma
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elmma
autor
23. apr 2021

Ja teraz vážne neviem,že či prestúpiť mám alebo nie :/

makova333
23. apr 2021

@elmma tu si daj test na co mas predpoklady, len, aby si neslapla vedla https://www.kampo.sk/predpoved-studia

malva123
23. apr 2021

@elmma a nema ta skola nejake vstupne poziadavky na talent napr alebo vedomosti...? Ved za kuchara beru kazdu "hlavu"...na niektore skoly su potrebne ine vedomosti...to nie je len o dvihani hrncov....a propo a kde v skole sa uz nadvihas tazkych hrncov?

vikybotka
23. apr 2021

Muž je kuchár a ja som grafik zhodnotenie, ohľadom platu je to ako v každej inej práci keď sa snažíš dostaneš veľmi pekne zapletené aj za jednu aj druhu prácu. Rozdiel kucharcina je naozaj náročná práca fyzicky celé dni stojíš máš stres a nálad od rana do noci. Ako grafik musíš mat chuť to robiť a neustále sa vzdelávať v nových trendoch aplikáciách atd. Samozrejme záleží aj od samotnej grafiky či klasická alebo počítačová no pri každej začínaš kresbou. Je to zas časovo náročná práca a je dosť na premýšľanie. Takze treba si vybrať to čo by ta mohlo baviť,najideálnejšie 👌

vulka
23. apr 2021

@elmma A myslíš, že zvládneš rozdielové skúšky?

elmma
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nelca84
24. apr 2021

@elmma a to sa da len tak prestupit? IT odbory su velmi ziadane, neviem si predstavit, ze si teraz niekto zo skoly, kam sa dostal bez prijimaciek len tak prestupi na ziadany odbor... ked tak rozmyslam, aj syn sa chysta na IT odbor, ale mozno by mohol zacat kucharcinou 🙈

elmma
autor
24. apr 2021

@nelca84 Ešte som len prváčka a ajtak sme chodili do školy len mesiac.