Prestup na inú vysokú školu

amelishere
7. jan 2023

Ahojte,

chcela by som poradiť ohľadom vysokých škôl. Momentálne študujem na Karlovej univerzite v Prahe na Filozofickej fakulte prvým rokom, ale zvolené odbory zisťujem, že nie sú úplne pre mňa, najmä, čo sa týka nadobudnutých znalostí, ktoré mne osobne prídu nedostatočné. Premýšľam preto nad možným prestupom.

Viem, že by som ale nechcela odísť z oblasti humanitných predmetov a preto premýšľam skúsiť jednoodbor slovenského jazyka a literatúry na UK v Bratislave, kde ma prijali už minulý rok, ale s vidinou štúdia v Prahe som sa rozhodla pre odbory tu. Pre obzrejmenie, slovenčinu som chcela ísť študovať dlho, ale práve kvôli predsudkom voči úrovni školstva na Slovensku som sa rozhodla inak.

Budem rada za konštruktívne vyjadrenia, thanks.

simsalabim
7. jan 2023

@amelishere a co studujes v Prahe? Jednoodbor podla mna nie je idealna cesta… ja by som to skombinovala s nejakym cudzim jazykom alebo inym odborom.

amelishere
autor
7. jan 2023

@simsalabim práve to je slovenská filológia, jazykoveda, čiže nie je možné ju kombinovať, nie ako učiteľský odbor🙂

pribinak
7. jan 2023

Čo budeš v budúcnosti robiť s jednoodborovym predmetom?

simsalabim
7. jan 2023

@amelishere no mne osobne sa cista slovencina - vedecky orientovana - nezda ako odbor, s ktorym sa lahko uplatnis na trhu prace 🤷‍♀️ Ale viem, ze je to narocny odbor - aspon tak si pamatam, ze hovorili kamaratky, co to daaaaaavno studovali.

amelishere
autor
7. jan 2023

Premýšľala som v rámci angažovania sa v jazykovedných ústavoch a celkovo v odbornej praxi🙂. A čo sa týka tej náročnosti, som si jej vedomá, veľa som si o tom v poslednej dobe vyhľadávala.

simsalabim
7. jan 2023

@amelishere no tych jazykovednych ustavov tak vela nie je, ci? A pochybujem, ze novych ludi veru casto. A co to je “angazovanie sa v odbornej praxi”?

kornelies
7. jan 2023

@amelishere Univerzita Karlova vs Univerzita Komenskeho. Urcite by som nesla studovat do BA. Ine meno vo svete, ina kvalita vyucby, atd. Skola super, odbor uz nie. Maximalne vhodny pre typy ludi, ktori maju slusne financne zazemie. Pozri si pracovne inzeraty SAV, poziadavky vysoke, mzda nizka. Ak ti v zivote nebude vadit, ze budes zarabat ako osoba s ovela nizsim vzdelanim/alebo este nizsim v pasovej vyrobe /nechcem nikoho urazat!!!/ , tak zostan. Viem, ze sa neda vsetko porovnavat cez peniaze...

tykat
7. jan 2023

@amelishere ..slovencinarka a ze "thanks" 😁 pobavilo

...dcera menila odbor vramci UK BA z jednej fakulty na druhu, ale klasika prijimacky cize od 1rocnika. Teraz je tretiacka a max.spokojna.
Chcela skusit jeden odbor, zistila ze sice uroven ok, prac.prilezitosti tiez, znamky na stipko ale nie je to vobec pre nu. Takze po prvom rocniku zmenila (tiez isla na FiF). Ale presne vie co chce robit a ake su moznosti na trhu, uz aj ma zopar brigad v odbore (aj pre SAV robila, oslovili ju a jej spoluziaka kedze maju netradicny odbor).
A trebars jej konkretny odbor vyucuju aj na Karlovke ale uroven horsia (chodia sa ucit k nam do BA) cize ani o studijnom pobyte tam neuvazuje, aj ked skola ma fakt dobre meno 👍

slovakboy
7. jan 2023

@amelishere nemám vôbec znalosti z humanitných vied. Technika sa myslím počíta medzi prírodne vedy. Lepšie školy majú lepšie možnosti a lepších učiteľov. Študoval som dva roky v Prešove a tri roky v Košiciach. Do Košíc som nastúpil so základmi z Prešova a nemal som žiaden problém pokračovať. Spolužiaci šli z Prešova do Brna a veľmi si chválil spôsob výučby. Bol veľmi jednoduchý. Ja som zažil aj dobrých aj zlých učiteľov. Asi pol na pol. Tí dobrí vedeli vysvetlit a učili sa ľahko aj veľmi zložité veci. Ti zlí to nevedeli vysvetlit dobre tak som sa musel trápiť a doučiť sám. Toto sú najdôležitejšie faktory ktoré rozhodujú o výbere školy. Slovenské školstvo je slabé ale lepšie ako bolo za socializmu. Aspoň čo sa techniky týka. Osnovy sú oveľa lepšie teraz, ako boli pred tým. A čo sa uplatnenia týka, v praxi poznám ľudí študovanych v Nemecku v Číne, v Indii, v Indonézii, v USA v Čechách v Bratislave, v Prešove aj v Košiciach. Všetci ovládajú svoje odbory dostatočne na to, aby sa vedeli ďalej rozvíjať. Bez vysokej školy človek nemá šancu pochopiť a naučiť sa potrebné základy. Samotná škola ale nemá šancu naučiť človeka to čo bude nakoniec robiť. Dá mu iba základne vedomosti spôsobom, ktorý sa v praxi už nenaučí. Bez vysokej školy nemôže byt človek inzinier ale inzinier bez praxe v odbore už je inzinier len na papieri. Lekári to majú podobné, dokonca ešte ťažšie. Pilot ktorý nelieta nie je pilot atd. Ja by som na tvojom mieste ostal v Prahe kvôli Prahe a nie kvôli škole. A odbor? Vyber si taký, s ktorým sa máš šancu zamestnať. Mám známeho ktorý skončil na Karlovke jadrovú fyziku. Najťažšiu školu aká vôbec môže byt. A potom sa rozhodol študovať ešte filozofiu. Keď som sa ho spýtal prečo, tak mi povedal: chcem rozumieť svetu. Robotu si nájdem veď ruky a hlavu mám. A veru teraz robí analytika vo firme a programátora. Naučí sa všetko čo treba. Kľudne mohol robiť v Mochovciach alebo v Temelíne. On si vybral to čo chcel on. Sloboda. Netráp sa nad odborom. Asi som ti veľa neporadil len ti dal trochu iný uhol pohladu na cely vyber odboru a školy. Nemusíš to vôbec počúvať. Ale študovať študuj. Hocičo ale študuj. Niečo náročné, ale na čo máš.

nelca84
7. jan 2023

@tykat co "thanks" ale "obzrejmenie" 🙈 fuuu

amelishere
autor
7. jan 2023

@tykat ,,thanks" bolo použité zámerne s nádychom irónie, pretože viem, ako tu niektorí ľudia dokážu byť nepríjemní🙂 Podotkli ste to veľmi dobre. Karlova univerzita má sama o sebe veľmi dobré meno, ale čo sa týka kvality výučby, nie vždy mu zodpovedá (nechcem teraz krivdiť všetkým fakultám a ich odborom, pretože napríklad taká 1. a 2. lekárska je tu naozaj výborná, mám spolubývajúce, ktoré na nich študujú - o 3. už neviem). Moje odbory, nechcem ich konkretizovať, patria, našťastie, medzi tie, ktoré si úroveň zachovávajú tiež práve vďaka vyučujúcim, hoci i tam by sa v niektorých prípadoch dalo polemizovať, ale vo všeobecnosti super. Akurát rovnako ako vaša dcéra zisťujem, že toto štúdium pre mňa nie je.

amelishere
autor
7. jan 2023

@nelca84 pravda, moja chyba🙂

tykat
7. jan 2023

@amelishere ano 1.LF na Karlovke topka 👍 sestra tam studovala tak mam podrobne info.

tykat
7. jan 2023

@amelishere este dodam...cca v tomto case zacala aj dcera v 1.roc uvazovat nad zmenou. Dokoncila semester a uz mala jasno. Ale dokoncila aj letny a potom sla na ten druhy odbor. Na prijimacky jej stacili SCIO z predch.roka. Cize len podala prihlasku (na 2 odbory, lebo ten co chcela najviac nebola istota ci otvoria) a cakala. Otvorili, prijali ju na obidva, tak si vybrala srdcovku a isla.

christie11
7. jan 2023

Na vacsine odborov na vysokej skole je prvy rocnik dost vseobecny a obsahuje predmety, ktore v buducnosti takmer nevyuzijes. Kvoli kvalite by som sa do Bratislavy vobec nevracala. Skus kontaktovat prvakov v danom odbore v Bratislave,ako su spokojni. Ak mas odbor, v ktorom nevidis uplatnenie v buducnosti, pripadne na vykon svojej profesie ho do buducna nepotrebujes, tak zmen skolu.
Mojim snom bolo ist studovat masmedialne studia, kvoli otcovi som sla vsak aj na prijimacky na pravo.zobrali ma na obe skoly, sla som studovat masmedialku, no na konci prveho rocnika som prisla na to, ze 5 rokov takeho studia by boli pre mna stratou casu a sla som na pravo (z masmedialky mam bc). Povedala som si, ze v mediach mozem pracovat aj bez masmedialky.na druhej strane, uz nikde som nestretla tolko kreativnych ludi ako tam, co mi na pravnickej fakulte dost chybalo.

milanpetras
Odpoveď bola odstránená
Zobraz