Prestup na druhú vysokú školu

9. nov 2020

Ahojte, chcela by som sa spýtať, že keď teraz chodím na jednu VŠ, ale chcela by som ísť na druhu, ine zameranie, tak pôjdem az od buduceho septembra(lebo predpokladam ze teraz uz sa prestupiť neda), ale prihlasku mozem podať už teraz. Lenže musím sa odhlásiť z terajšej VŠ alebo staci pockat nez ma vyhodia? Riesili ste niekto podobnu situaciu? Je stym vela papierovaciek? A keby sa odhlasim z terajsej tak do septembra 2021 musim sa prihlasit na urad prace?Ďakujem za odpovede

lienka.7
9. nov 2020

Ahojky, prestupit mozes aj v ramci roka, len musi ist o totozny, resp.pribuzny studijny program k tvojmu.
Pokial si podavas novu prihlasku, pojde o nove konanie, prestup mas potom jednoduchsi.
Z VS sa neodhlasuje, len posielas na studijne oznamenie ze zanechavas studium. Ked toto vsak urobis, prestup uz nie je mozny, nakolko straris statut studenta ...
Ak chces poradit, viac uz potom v ss.👍

1xenia1
9. nov 2020

Štúdium neukončuj. Potom by si sa musela hlásiť na úrade práce a okolo toho by si mala zbytočne veľa papierovania. Jedna moja bývalá spolužiačka takto proste len v októbri prestala chodiť do školy, našla si brigádu, na jar podala prihlášku na inú vš a až do augusta mala status študenta na pôvodnej vš až kým ju teda nevyhodili. Druhá kamarátka zase prestupovala ale boli to totožné odbory, len zmenila vš a do druhého ročníka nastúpila už inde. Štát platí 6 rokov štúdia takže ak by si chcela prestúpiť na medicínu alebo veterinu tak ten posledný rok by si si musela zaplatiť aj keby štúdium ukončiš teraz dobrovoľne aj keby že sa necháš na konci roka vyraziť. Ale to bol len príklad.

lienka.7
9. nov 2020

@1xenia1 urcite do augusta nemohla mat status studenta, kedze ak v oktobri prestala chodit do skoly, musela byt vylucena na konci zimneho semestra, nakolko nemohla postupit do letneho semestra, kedze nemala skusky a potrebne kredity... To len tak na okraj 😉

1xenia1
9. nov 2020

@lienka.7 na každej vš to funguje s kreditmi inak aj s postupom do ďalšieho semestra. Rozprávala som sa s ňou takže viem že status študenta mala až do augusta. Ale ako to je na škole slečny čo založila tému si musí zistiť sama

lienka.7
9. nov 2020

@1xenia1 este raz, pokial skolu opustila este v oktobri, nemohla mat ziadne kredity za predmety, kedze nebola na skuskach. Toto bolo mozne este tak v roku 2000, ked bolo subezne studium bc.a mgr. Teraz to uz mozne nie je. Nefunguje to tak, ze sa rok "ohrejes" na VS. a keby predsa len, tak potom VS porusila zakon a SO moze mat problemy s MS. A musia byt dodatocne vykonane opravy. Cize slecna moze pokojne po rokoch zistit, ze jej to spatne bolo opravene. Robila som na VS, cize viem, o com hovorim.

1xenia1
9. nov 2020

@lienka.7 mala subežné doktorské štúdium čiže spojený prvý a druhý stupeň a štatút študenta do augusta. Bodka. Nebudem sa tu s vami hádať. To či bude mať za x rokov nejaké problémy s MS je mne už jedno. Táto téma sa tohto netýka.

autor
9. nov 2020

Praveze to nie su podobne skoly odborovo takze prestup nie je mozny :/ Z pravnickej chcem ist na ekonomicku odbor uctovnictvo. My mame podmienku postup do druheho semestra aspon 40 kreditov takze po skuskovom, ktore konci vo februari ma vyhodia a musim ist teda na ten urad prace kym nenastupim v septembri na druhu VS (a teraz som len v prvom rocniku po SŠ, takze by to malo byt vpohode, iba jeden rok by som stratila)

1xenia1
9. nov 2020

Tak máš dve možnosti. Nechať sa vyhodiť po zimnom semestri, nahlásiť sa na úrad práce a podať prihlášku na druhú vš alebo nejako naškrábať 40 kreditov, ísť do ďalšieho semestra s tým že na úrad ísť nemusíš lebo budeš stále študent a tiež si podať prihlášku na inú vš.

autor
9. nov 2020

A este jedna otazka, ked vlastne o rok budem dlhsie na vyske lebo idem z jednej na druhu tak sa plati nieco? Lebo čo som pocula tak jeden chalan ze platil 600 zato ze natahoval o ten 1 rok studium

n_i_ka
10. nov 2020

Mala som podobnú situáciu....štúdium som musela sama zanechať aby som sa mohla odhlásiť z internátu, potom smer úrad práce a od septembra na druhú školu. A to som mala rovnaký odbor len na inej škole ale škola to bohužiaľ neumožnila. A áno štát platí 3 roky denného štúdia na prvom stupni (Max 4 pokiaľ ide o architektúru alebo medicínu).

zuzanka.zuzu
10. nov 2020

@lienka.7 nemáš pravdu, bežne aj teraz sa študenti prihlásia, nastúpia a nechodia, ale do LS normálne pokračujú 🙂 kredity sa počítajú za AR, nie za semestre.... to nemá so súbežným bc a mgr nič spoločné 😀
@n_i_ka medicína nemá prvý stupeň, netrep o 4 rokoch... oni musia povinne plné štúdium

n_i_ka
10. nov 2020

@zuzanka.zuzu bola to odpoved na otázku či si posledný rok bude platiť a že štát bežne bežným platí len tri roky, okej sekla som sa

pupavka89
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
10. nov 2020

@pupavka89 a ked si bola vylucena az v auguste, tak dovtedy sa posielaju pridavky ze? Lebo asi si sa nemusela hlasit na urad prace, ked ta vylucili az v auguste, ci?

pupavka89
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lienka.7
10. nov 2020

@1xenia1 odporucam citat s porozumenim a nie sa hadat 😉
@zuzanka.zuzu pokial to skola takto robi, nie je to v sulade so zakonom. Pravdepodobne je to len o tom, ze chce zobrat normativ na studenta. Ale pri spatnej kontrole aj tak nepochodi.
Este raz, nie je mozne, aby si 0 kreditmi za zimny semester, postupila do letneho, chapeme sa? Vzdy mas povinne predmety (preto sa asi volaju POVINNE), ktore musis spravit, aby si sla dalej. A potom volitelne, ktore ked nemas a mas dostatok kreditov za povinne predmety, mozes sa "presmyknut" dalej do letneho semestra.
Ale nebudem sa tu s tebou hadat, zda sa, ze si naslovo vzata odbornicka 👌

lienka.7
10. nov 2020

Urad prace dotazuje VS, ci si studentom. Pokial im potvrdi, ze ano, pridavky dostanes.

lienka.7
10. nov 2020

@pupavka89 ano, pred 10 timi rokmi to bolo mozne, aj ja sama som to tak este mala.
studenti boli vtedy prijimani na 5 rokov, teraz uz su na 3+2. A nie je to mozne. Robim s tym cize viem.
Ale nebudem sa tu s "mudrymi" dohadovat. 😎

1xenia1
10. nov 2020

@lienka.7 no asi vás sklamemna ale je to možné. Bola na doktorskom programe kde bolo možné postúpiť do ďalšieho ročníka s minimálnym počtom kreditov 40. Ale o postupe do ďalšieho semestra sa nič neuvadzalo. Vtedy do ďalšieho semestra postupili všetci aj tí čo mali urobenu jednu skúšku za 2 kredity aj tí čo nemali nič lebo tie zvyšné si mohli dorobiť v lete keď sa vypísali nové termíny (lebo rovnaké skúšky mal druhý študijný program akurát jedni ich mali v zime a druhí v lete)

221girl
10. nov 2020

áno platíš a platí sa za semestre okolo 500-600 eur semester, záleží od školy takže ti je dobré druhy semester ani nezačínať aby si ho nemusela platiť

lienka.7
10. nov 2020

@1xenia1 neplette sem teraz lekarov, ktori to maju trosku inak, ok?
A nechce sa mi teraz studovat ich studijny plan, ale pochybujem, ze ked im chybala skuska napr. z Anatomie 1 zo ZS, mohli ist v LS na Anatomiu 2. To asi tazko, kedze existuje nieco co sa vola prerekvizity... bez absolvovania 1 nie je mozne absolvovat 2. A za tym si stojim. cize ano, pokial sla do LS, mohla tam robit ine skusky za ine predmety, co boli single, a potom ju samozrejme vyhodili, lebo nemala hotove tieto prerekvizitove. Resp. mohla si v septembri znovu zopakovat rocnik akurat 👌V tomto pripade toto nie je to, co sa pyta zadavatelka otazky, u nej to proste mozne nie je. Takze jej nepiste, ze je PROSIM 👌

zuzanka.zuzu
10. nov 2020

@lienka.7 neviem prečo máš potrebuje ma urážať ty "odborníčka".... mne je úplne jedno ako to funguje u vás na škole, ja píšem autorke ako to robia aj teraz školy bežne 😀 (čiže áno, ide to)

lienka.7
10. nov 2020

@zuzanka.zuzu nikto ta tu neuraza, ale ked nevies, tak nerad. To co a ako skola robi, je jedna vec. Ci je to spravne a zakonne, je vec druha. Ja som napisala, co je ZAKONNE, chapeme sa?
A ked je ti to jedno, teprve jej radsej nerad, lebo jej narobis viac skody ako osohu.

zuzanka.zuzu
10. nov 2020

@lienka.7 a čo jej nabehne NAKA do obývačky? 😀 tipujem, že si teta na študijnom, tak?

1xenia1
10. nov 2020

@lienka.7 však vy pletiete hrušky s jablkami. Už sme si vysvetlili že u zakladateľky témy nie je možné aby šla do ďalšieho semestra bez 40 kreditov. Vy ste sa tu pustili do mňa že tá moja známa nemohla byť evidovaná ako študent celé 2 semestre a pritom som vám tu písala že bola na doktorskom študijnom programe. Prerekvizity do druhého semestra nemala preto mohla normálne pokračovať. Vyhodena bola až v tom auguste keď keď mala stav kreditov 0. Tak som rada ze sme sa konečne pochopili

lienka.7
10. nov 2020

@zuzanka.zuzu nie, nie som teta na studijnom 😉
Ale vies, ked neviem, neradim... lebo reci typu JPP su niekedy na skodu.
A nie NAKA jej nikde nenabehne, ale v buducnosti moze byt nemilo prekvapena 🤐
Len tolko k tomu teta zuzanka 😁✌

lienka.7
10. nov 2020

@1xenia1 👍🤝

mims_03
3. aug 2021

Ahojte, prosím Vás keď ste už dostali papier z inej VŠ že súhlasia s prestupom tak ste ďalej ako postupovali? už ste len prišli na zápis?

ajka0207
3. aug 2021

@lienka.7 viem že diskusia je stará, ale zaujalo ma to že na postup do druhého semestra treba nejaké kredity? U nás nič také nebolo, r. 2015. Normálne chodili do školy študenti čo v zimnom semestri nemali žiadny predmet spravený, dokonca ak v lete nazbierali 40 kreditov, tak šli do ďalšieho ročníka.

mims_03
3. aug 2021

@ajka0207 záleží od školy a ich študijného poriadku