Ahojte, pekný večer.
Dcéra (6r) chodí od septembra 2022 do MŠ. Chodí tam prvý rok, nakoľko sa jej už týka povinne predprimárne vzdelávanie. Keďže som s druhou - mladšou dcérou doma na MD, nevadilo mi mať ju doma, dokonca mi celkom pomáhala. Je pravda, že odkedy chodí do škôlky, účí sa novým veciam, je ostrieľanejšia, predsa len je v kolektíve medzi rovesníkmi. V škôlke sa jej raz páči, inokedy si aj poplace, že tam nechce ísť.
Ja toto obdobie považujem za také posledné voľnejšie; keďže od septembra ju už čaká škola, a nebudem klamať; niekedy keď sa nám ráno nechce vstať; nechám si ju doma.
Učiteľky v MS to však berú dosť vážne a zdá sa mi, že majú až moc prísny; za mna aj troska necitlivý a absolútne neindividuálny prístup. Normálne by som to nazvala “tvrdý režim”.
Snažím sa vcítiť do ich role, predsa len mať každý deň v triede cca 30 upísaných deti, musí byt niekedy dosť na nervy. Táto práca ale bola ich voľba.
Je to štátna škôlka, tak asi by som nemala čakať zázraky, ale predsa ide o moje dieťa.
Ako ti prosím vnímate vy s vašimi deťmi. Ja niekedy uvažujem že aj na posledné necelé 4m by sme zmenili škôlku, no nechcem to malej urobiť a meniť jej kolektív takto za pochodu.
Aký máš konkrétny problém s učiteľkami? O rok ide do školy, musí si zvyknúť na režim, ak ju teda nechceš doma ofukovať.
Postoj učiteliek je správny, dcérka má 6 rokov, mala by si zvyknúť na povinnosti.
Keď bude chodiť do školy, tiež ju necháš doma, keď sa vám nebude chcieť vstať?
Postoj by si mala zmeniť ty a nie dcére meniť škôlku.
To jej hadam neurobis, menit skolku pre 4 mesiace. Ale no taaak. Maj dceru rada.
Mám predskolqcku , nechavam doma iba keď mame v ten deň lekara , logo, terapie , pripadne keď na nej rano vidím , že asi “na ňu niečo lezie “.
Dieťa už má vedieť ( a aj ty ), že má svoje povinnosti .
@kafarkas vybrtaj ju na obed a bude aj doma
Predprimárne vzdelávanie je povinné ... chyba bola zrejme to, že si ju nedala do škôlky skôr, takže nie si zvyknutá a úprimne, za mňa to moc prežívaš ... učiteľky učia deti od začiatku na určitý režim.
@kafarkas
Mali by ste si na ten rezim zvykat obe.. predskolka je teraz povinna, musis nosit ospravedlnenky za vymeskane dni. Dopraj jej aspon ten posledny skolkarsky rok. Neskutocne to tie deti posunie..
Neprezivala by som az tak to obcasne vynechanie, uprimne by som si uzivala cas, ktory mate a zariadila si to rovnako, nasa bola predskolacka presne cez covid a bolo vsetko zavrete, osnovy? pripava? Posielali nam sporadicky nieco online, no a tu sme, na rezim nabehne v 1.rocniku a o nic nepride a pani ucitelkam by som pekne doniesla ospravedlnenie, aby to mali vypapierovane aj oni v poriadku, skutocne sa uz neskor budete riadit viac skolou a prazdninami, ale zas o dochadzke a rezime sa nejako extra natahovat netreba, pokial rodic chce ist k moru na lyze hocikam cez skolsky rok tak si to zariadi a svet sa nezruti, casto to dieta obohati viac a psychicky dvihne ako sa ubijat linkovanym rezimom, lebo sa musi…
@kafarkas Ja som môjho vôbec nedala ani do predskolky.. a to ma odklad, takze 2x by mal chodit a nechodi. Mne sa nepaci ten pristup, kedy deti sa ucia medzi sebou sutazit.. hej, niektore ucitelky to prezivaju.. Dieta sa ma v predskolskom veku v prvom rade hrat
@lienka.7 porovnavate neporovnatelne. A niekedy aj dieta potrebuje ostat iba tak doma "socialne voľno". Kolkokrat mna mama nechala, ked som jej povedala, ze nechcem ist do skoly...a skoncika som univerzitu.
Dnes sa to moc "žerie"
@krkavcia_mater samozrejme, a potom v praci šéfovi rano napise ze dnes potrebuje "socialne volno" a iba tak ostatne doma, ze? Fakt super pristup👌
@lienka.7 Nie, robim si šéfa sama 🙂 A v podstate každý ma možnosť voľby ;)
Brala som to podobne, kým som nemala dieťa v predškolskej triede..teraz by som dala všetko za to, aby tam mohlo byť, ale nedá sa..lebo je non stop choré 🙈
Určite nemeň škôlku, 4 mesiace preletia ako voda..
@kafarkas učiteľky to berú presne tak ako to brať majú....je to príprava na školu, teda už musia byť prísnejšie a už to nie je len o hraní ale reálne o výučbe.....od septembra budeš potom vyplakávať že aká je náročná učiteľka v škole, že dieťa má problém ti tam 4-5hodín denne presedieť a učiť sa.....o tom presne tá predškolská trieda je, aby si deti psotupne zvykli robiť činnosť ktorú im učiteľka nakáže a aby si zvykli sústrediť sa a aj učiť sa.....na hranie boli v škôlke nižšie triedy, nie tá predškolská....čo sa týka dochádzky, ani v škole si dieťa nebude môcť povedať - teraz sa mi nechce a budem doma....
@krkavcia_mater ale ani dnes ak matka nechá dieťa doma 1 deň sa z toho nerobí tragédia.....ale odtiaľ potiaľ, u autorky je to zrejme častejšie a to už je na škodu dieťaťa.....neverím že ak by to bolo 1-2dni za pol roka že učiteľka by niečo povedala ....ale ak už je to každý druhý týždeń, tak to už problém môže byť...a mamička ak chce volnejší režim, nech berie dieťa domov na obed....
@kafarkas učiteľky to berú tak , ako to brať musia. Prípravka je v škôlke povinná a ani v škole nebude mať dcéra úľavy z vyučovania, lebo sa jej nechce ráno vstať. Okrem toho majú učiteľky v škôlke s takýmito veľkými detičkami už osnovy, ktoré s nimi musia prejsť a musia ich na tu školu pripraviť. Ak tvoja dcéra pernamentne chyba , ťažko to s ňou prejdú a zasa nemôžu kvôli nej zaostávať s ostatnými deťmi