Prečo by mal človek vedieť toľko jazykov?

18. sep 2023

Len tak som sa zamyslela. Ze vlastne niektori sa ucia cudzie jazyky. Vselijake maju to ako konicek alebo sa to nejak oplati ?

januska12323
18. sep 2023

Samozrejme, že oplatí, čím viac jazykov vieš tým viac možností sa ti otvára.

atinkaa
18. sep 2023

@tak toto musi byt zart/test, ci? Kazdy jazyk ti otvara dvere, umozni porozumiet, vediet reagovat, precitat si od knihy, cez napisy kdesi na ulici vsetko, umozni ti opytat sa kohokolvek bez obmedzeni....a o benefitoch pre mozog ako trening "svalu" ani nehovoriac.

viestta
18. sep 2023

Pre niektorych nutnost, pre niektorych vyzva, pre niektorych len konicek. Cim viac jazykov vies pouzivat, tym vacsie moznosti mas.

danica2711
18. sep 2023

ako niekto môže vôbec použiť takúto otázku?

ptvw
18. sep 2023

@viestta a pre niektorých utrpenie, ja sa nedokážem naučiť žiaden jazyk 🙈🙈🙈, na skole som mala dokopy 10 rokov angličtiny a neviem ani bu, jediný jazyk co ovládam je naša slovenčina 🤷‍♀️ proste nijak mi to nejde do hlavy a to som bola aj na kurze plus ďalších x spôsobov som skúšala...

melanta
18. sep 2023

Neznášam učenie sa jazykov. Ale oplatí sa mi to kvôli práci, ktorá má baví, pričom stačí mi robiť málo, ale bez jazykov na vysokej úrovni (C1) by som to robiť nemohla. Takže som sa premohla a naučila sa a učím sa aj naďalej.

syslik81
18. sep 2023

viac jazykv lepsia moznost prace,karierneho rastu,cestovania etc.. nezijeme vkomunizme kde boli hranice pozatvarane..dnes mame ine moznosti. spoznavat svet kulturu etc.. nie kazy ma hlavu na ucenie jazykov,ale kym je clovek mlady mal by ovladt minimalne anglictinu popri materinskemu jazyku

anonymous87
18. sep 2023

@ptvw ach, tak nie som sama. Ja sice nieco vykoktam, ale mne aj keby si lievikom to liala tak to nepojde 🤨 nerozumiem preco je to tak… zo vsetkych predmetov za 1 a AJ za 3 🤷‍♀️ cele zle. Ale chystam sa v januari na kurz, lebo ta anglictina je fakt ze nutna

ptvw
18. sep 2023

@anonymous87 ja aj keď si pustím seriál ja tie slová vôbec akoby nepočujem, to je akoby huhnanie, alebo pod vodou, vobec to neviem identifikovať co za slovo povedali 😅 proste je to také zastrete neviem to celkom vysvetliť, ako keď niekto nevie artikulovat v slovenčine .. 🤣

anonymous87
18. sep 2023

@ptvw mne neter vravi, ze ved si pusti v originaly filmy a serialy. Hovorim jej, ze mne to nepomoze. Proste nie som schopna to navnimat

veselo_neveselo
18. sep 2023

@ptvw To len preto, ze to nemas napocuvane. Na nizkych urovniach to tak maju vsetci.
Ked si pustis cosi v cudzom jazyku, tak si k tomu pusti titulky v tom jazyku tiez. Pomoze ti to "pocut" tie slova.
Fakt 🙂
A slovnik pripraveny, a hladaj, ked ti unikne vyznam.

zuzulka558
18. sep 2023

@ptvw napodobne,, ja som ju dlho nepoužívala lebo ju nepotrebujem a veru zabudla opakujem si ju teraz s dcérou na ZŠ 😅

viestta
18. sep 2023

@ptvw odkedy sa moja mama po styridsiatke pustila do angliny, potom sa sjej pomocou zivila az do dochodku hovorm, ze Ked musis, tak musis. Bez motivacie to nejde. Ja sa snazim, v anglictine prepecitam Herryho Pottera,neprecitam, to nie, ale aspon "by ma nepredali" ako sa hovori

veselo_neveselo
18. sep 2023

Oplati sa to aj tym ze zrazu sa ti aj internet (minimalne) zdojnasobi.
Vies, kolko je veci na internete v anglictine, co po slovensky nie je, alebo len zle prelozene?
Ak chces cestovat, aj na blbu dovolenku raz za rok - mozes bez stresu, lebo vies, ze sa dohodnes na hoteli, v autobuse, na letisku ked ti stratia bagaz, na policii ked ta okradnu, v lekarni, u doktora...
Ak chces lepsiu pracu, lahsie sa hlada ked vies aspon jeden jazyk.
Ak chces niekto v zahranici, detto, plus to o cestovani.
Knihy v originale su omnoho krajsie ako v preklade, a mnoho z nich prelozenych ani nebude. Filmy to iste, ten povodny hlas tam vacsinou proste sedi. S jedinou vynimkou Louisa de Funesa, ten je aj v dabingu rovnako uzasny ako v originale. Ak navyse pochopis aj vtip, narazku v originale, je to este lepsie.

veselo_neveselo
18. sep 2023

@viestta HP v originale je proste NAJ! A ked si k tomu das aj audio knihu...zabava na dlllllhe hodiny zarucena!

beronsche
18. sep 2023

@anonymous87
@ptvw musite ist zit do krajiny, ktorej jazyk sa chcete naucit... 🤪
Prvych 20+ rokov zivota som si myslela to, co vy pisete. Ze som beznadejny pripad.. 9r nemciny a viem sa akurat ospravedlnit, ze nemam du.. 🤣
Potom som odisla do uk.. trpela Jak kon, drela Ako Kone 2.. a spikujem.. plus Ang milujem, citam v originale knihy, pozeram filmy.. 🙂

beronsche
18. sep 2023

Autorka - nedarmo sa hovori, ze kolko jazykov vies, tolko x si clovekom. Ovladat cudzie jazyky moze byt aj konicek, ale najma to otvara moznosti. 🙂

ptvw
18. sep 2023

@beronsche haha áno tu vetu si pamätám ešte dnes z nemčiny, ale teda to je ozaj všetko, to je ešte horšia pliaga ako angličtina tie koncovky pri skloňovaní keď je taky člen a predtým také prídavné meno tak je taka koncovka no hrúza

aylinn
18. sep 2023

Ja osobne si neviem predstaviť dve veci.
Že zomriem bez toho aby som navštívila všetky krajiny ktoré ma zaujímajú/lákajú.
A že zomriem bez toho aby som vedela aspoň 5 cudzích jazykov na komunikatívnej úrovni 😄
Zatiaľ mám nemčinu, španielčinu , anglitčtinu a teraz si idem dať turečtinu 😄

ptvw
18. sep 2023

@beronsche a v mojom veku a školou isto už nie to by som akurát niekde spaky na stanici zbierala ako zametac ulíc ako povolanie aj keby som ten jazyk ako tak vedela 😅

viestta
18. sep 2023

@veselo_neveselo HP ma nikdy neoslovil, ani filmy ani kniha a mala som aj slovensky aj cesky preklad (ten je ovela lepsi). Proste HP nie je moja salka kavy, a pouzila som ho len ako priklad

ptvw
18. sep 2023

@aylinn wow tak to ta obdivujem pecka sikulka

manzanillaa
18. sep 2023

Mne napr nerobí problém pozerať po nemecky Netflix,keď nie je preklad a aj španielčinu som tak skúšala,ale tam aj titulky boli veeelmi potrebne😁 beriem to ako niečo,čo ma obohacuje,nikdy nevieš,kedy to budeš v živote potrebovať.. a to sa týka aj rôznych školení,kurzov

omg1992
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
olimuc
18. sep 2023

Aby som nemusela pozerat slovensku televiziu, ale naozaj, my striedame krajiny ako ini auto … takze jazyky sa zidu

jenn7
18. sep 2023

Vcera mi len tak mimo temy hovori 13 rocna dcera….vies co by som chcela najviac? Ovladat vsetky jazyky sveta. Vies ake to musi byt super, prist hocikde a vsetkemu rozumiet! A to uz teraz hovori perfektne 3 jazykmi a napriek tomu je jej to malo.

autor
18. sep 2023

To som vas nechcela nejak poburit len ako tu niektore pisu ze nijako im nejde sa naucit ziaden jazyk ja to mam tiez tak. A aj som skusala to ze serialy v anglictine s titulkami ale neslo mi to. Potom ako tak rozumiem ale ja povedat uz neviem.

autor
18. sep 2023

A neviem tym padom ako zacat

zuzinka888
18. sep 2023

@ptvw treba zacat rozpravkami. Tam hovoria pomaly spravne artikuluju, nepouzivaju slang....

fadama
18. sep 2023

@ptvw rovnako 🤣🤣🤣 7r nemčina v skole a ja neviem ani buukat 😆😆
Teraz 15r v zahraničí a dohovorim sa len tak tak 🤷‍♀️😆