Dobrý deň, potrebovala by som poradiť, ktoré z povinne voliteľných a voliteľných predmetov okrem športových aktivít sú najrelevantnejšie čo sa týka záujmu a obľúbenosti študentov 1. ročníka Bc. a aj z hľadiska náročnosti, aby študent zvládol prvotný nápor a dokázal bez väčších problémov absolvovať 1. ročník. Budem rada za každú reakciu, najmä od študentov, ktorí len nedávno absolvovali 1. ročník. Ďakujem.
@domculaa Ahoj, aký más prosím názor na základy ekonómie, latinčinu. Čo sa týka ekonómie je uvádzaná dobrovoľná semestrálka, je to časovo náročné tak neviem v akej miere na tom študenti pracujú. Prednášky sú aj v neskorších popoludňajších hodinách? Ak by to časovo nevyhovovalo po zverejnení rozvrhu, môžem si zmeniť predmet?
@simonedudicova No z toho čo som počula by som si Základy ekonómie určite nevolila, podľa mojich spolužiakov bol predmet náročný a nezaujímavý. Málokto robil dobrovoľnú prácu, nakoľko na to nebol zvyšný čas. Čo sa týka latinčiny, tak pokiaľ nemáš nejaké základy, je podľa mňa tento predmet ťažký a časovo náročný. Latinčiny budeš mať dosť na Rímskom práve. Prednášky z povinných predmetov bývajú doobedu, ale z povinne voliteľných boli aj poobede, ja som mala napríklad v čase od 16:15 -17:00, no prednášky nie sú povinné čiže je na tebe či tam pôjdeš. Čo sa týka rozvrhu - povinné predmety sú časovo dané, ich čas si nemôžeš zmeniť; pri povinne voliteľných predmetoch si vyberáš z určených časov pri prihlasovaní sa na rozvrh (odporúčam sa prihlásiť v daný deň presne na čas, nakoľko najlepšie časy sú rýchlo obsadené a kapacita na daný čas je obmedzená); výberové predmety bývajú v piatok, tam si väčšinou čas ani nevolíš, keďže sa tam hlási oveľa menej študentov a stačí jedna skupina. Povinný a povinne voliteľný predmet si zmeniť nemôžeš, pri výberovom stačí, keď tam prestaneš chodiť.
Ahoj, ja nastupujem do druhého ročníka. V prvom ročníku som si volila v zimnom semestri Svetové dejiny štátu a práva, Základy antidiskriminačného práva a v letnom semestri som mala Dejiny trestného práva. Za mňa to boli fajn predmety, zvládnuteľné, niekde máš prezentáciu, inde semestrálnu prácu alebo testy. Najlepšie je si to naštudovať v informačnom liste daného predmetu pri podmienkach absolvovania. Z povinne voliteľných by som si viac ako 3 požadované nevolila, nakoľko, keď ich neurobíš tak sa to ťahá s tebou do druhého ročníka. Za mňa je lepšie zvoliť si v zimnom semestri 2 a v letnom 1 povinne voliteľný predmet, nakoľko letný semester je o dosť ťažší. Lepšie to už je pri výberových predmetoch, pretože tam môžeš kedykoľvek prestať chodiť. Ja som si ich síce v prvom ročníku nevolila, nakoľko som mala obavy z náporu učiva, ale spolužiačky si dávali napríklad Tripartitum, Rímskoprávne inštitúty, Pramene práva alebo Anglický jazyk. Ak by si mala akékoľvek otázky, kľudne mi napíš 🙂