Právo UPJŠ 1. ročník

simonedudicova
24. aug 2024

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť, ktoré z povinne voliteľných a voliteľných predmetov okrem športových aktivít sú najrelevantnejšie čo sa týka záujmu a obľúbenosti študentov 1. ročníka Bc. a aj z hľadiska náročnosti, aby študent zvládol prvotný nápor a dokázal bez väčších problémov absolvovať 1. ročník. Budem rada za každú reakciu, najmä od študentov, ktorí len nedávno absolvovali 1. ročník. Ďakujem.

domculaa
25. aug 2024

Ahoj, ja nastupujem do druhého ročníka. V prvom ročníku som si volila v zimnom semestri Svetové dejiny štátu a práva, Základy antidiskriminačného práva a v letnom semestri som mala Dejiny trestného práva. Za mňa to boli fajn predmety, zvládnuteľné, niekde máš prezentáciu, inde semestrálnu prácu alebo testy. Najlepšie je si to naštudovať v informačnom liste daného predmetu pri podmienkach absolvovania. Z povinne voliteľných by som si viac ako 3 požadované nevolila, nakoľko, keď ich neurobíš tak sa to ťahá s tebou do druhého ročníka. Za mňa je lepšie zvoliť si v zimnom semestri 2 a v letnom 1 povinne voliteľný predmet, nakoľko letný semester je o dosť ťažší. Lepšie to už je pri výberových predmetoch, pretože tam môžeš kedykoľvek prestať chodiť. Ja som si ich síce v prvom ročníku nevolila, nakoľko som mala obavy z náporu učiva, ale spolužiačky si dávali napríklad Tripartitum, Rímskoprávne inštitúty, Pramene práva alebo Anglický jazyk. Ak by si mala akékoľvek otázky, kľudne mi napíš 🙂

simonedudicova
autor
26. aug 2024

@domculaa Ahoj, aký más prosím názor na základy ekonómie, latinčinu. Čo sa týka ekonómie je uvádzaná dobrovoľná semestrálka, je to časovo náročné tak neviem v akej miere na tom študenti pracujú. Prednášky sú aj v neskorších popoludňajších hodinách? Ak by to časovo nevyhovovalo po zverejnení rozvrhu, môžem si zmeniť predmet?

domculaa
26. aug 2024

@simonedudicova No z toho čo som počula by som si Základy ekonómie určite nevolila, podľa mojich spolužiakov bol predmet náročný a nezaujímavý. Málokto robil dobrovoľnú prácu, nakoľko na to nebol zvyšný čas. Čo sa týka latinčiny, tak pokiaľ nemáš nejaké základy, je podľa mňa tento predmet ťažký a časovo náročný. Latinčiny budeš mať dosť na Rímskom práve. Prednášky z povinných predmetov bývajú doobedu, ale z povinne voliteľných boli aj poobede, ja som mala napríklad v čase od 16:15 -17:00, no prednášky nie sú povinné čiže je na tebe či tam pôjdeš. Čo sa týka rozvrhu - povinné predmety sú časovo dané, ich čas si nemôžeš zmeniť; pri povinne voliteľných predmetoch si vyberáš z určených časov pri prihlasovaní sa na rozvrh (odporúčam sa prihlásiť v daný deň presne na čas, nakoľko najlepšie časy sú rýchlo obsadené a kapacita na daný čas je obmedzená); výberové predmety bývajú v piatok, tam si väčšinou čas ani nevolíš, keďže sa tam hlási oveľa menej študentov a stačí jedna skupina. Povinný a povinne voliteľný predmet si zmeniť nemôžeš, pri výberovom stačí, keď tam prestaneš chodiť.