Právo - PEVŠ alebo UK

natik02
8. mar 2022

Dobrý deň, tento rok sa hlásim na hore spomenuté vysoké školy na právo. Som v štvrtom ročníku na gymnáziu. Prečítala som si už veľa diskusii na túto tému ale aj tak by som rada ešte raz si zistila nejaké info. Viem, že na Slovensku už robí prijímačky na právo iba Trnava. A na Uk to funguje tak, že je potom veľké sito pri skúškach. Na systém na Uk som počula nejaké tie sťažnosti a niesom celkom s ňou stotožnená. Viac ma láka tá Pevš, kde som sa dočítala od ľudí, ktorý tam chodia, že je to vážne kvalitná škola s dobrými vyučujúcimi z praxe ale veľmi veľa zlého od ľudí, ktorí tam nechodia typu kúpiš si diplom, potom sa nikde nezamestnáš. Ja hlavne uvažujem na Pevš kvôli lepšiemu prístupu a celkovo myslím, že štúdium tam by ma viac napĺňalo než na Uk. Bola by som rada ak by sa tu niekto našiel a mal skúsenosti (ale svoje nie typu počul som) s týmito školami skôr iba to právo. Budem rada za každé info. 🙂

liz_lemon
8. mar 2022

ja som chodila na UK, takze ja odporucam bud UK, alebo TT, na UK je to dost tvrde, mala som spoluziakov, co sa dobre ucili, vsetko zvladali, a zrazu ich vyhodili na Mgr. statnici (opakovane, takze ani skolu neskoncili), takze na UK sa s nikym neparaju, a tie statnice to je fakt brutal, kolko je tam ucenia, to ked som si s hocikym z okolia (okrem mediciny) porovnala, tak my sme mali ucenia tolko, ako ini pomaly na 2 skolach dokopy, a ked sa tam uz nerobia prijimacky, tak to sito musi byt este horsie pocas skoly
na PEVS chodila kolegyna, ona sa tvari, ze tazka skola, kolko sa musela ucit, ale jej realne vedomosti su take, ze nevie nic, fakt ani uplne jednoduche veci, ako je narok na dovolenku a pod., to uz je asi o ludoch, ako nalozia s tymi vedomostami, za mojich cias na PEVS ucilo velmi vela ucitelov z UK, a ti sami casto spominali, ze uroven studentov na UK je lepsia, ale uz je to par rokov, takze sa vsetko mohlo zmenit

alexas56
8. mar 2022

@natik02 Ahoj, ja som chodila na PEVS a nemôžem si vynachváliť..škola je super, prístup učiteľov, zariadenie školy top. Kebyže si mám vybrať znovu, tak jedine PEVS. 99% mojich spolužiakov si našlo prácu už v prvom ročníku v obore, ktorý sme študovali. A áno ľudia, ktorí tam nechodia to hovorili aj nám :D Poviem ti úprimne, ja som to brala trochu ako závisť, kedže to je súkromná škola a nie každý si ju môže dovoliť..🙂 Kamoška chodila na UK a celý čas mi to hovorila o PEVŠ v treťom ročníku prestúpila k nám a každý raz, keď ju stretnem mi hovorí ako mi je vďačná, že prestupila tam..a ona dokonca hovorila, že jej štúdium prišlo ťažšie na PEVŠ..ja to neviem posúdiť, kedže som študovala 6 rokov len na PEVŠ , ale ja som veľmi drela🙂 tuším, že ešte bývaju DOD, tak určite choď pozrieť

littlefiona
8. mar 2022

@natik02 ahoj, ja mám tiež vyštudované právo na súkromnej škole. Samozrejme kvalitu dostaneš určite lepšiu na UK, ale podľa mojich osobných skúseností a to pracujem stále v oblasti práva ide o to, aby si naberala počas školy, čo najviac vedomostí a venovala sa tomu poctivo. Najdôležitejšia a najviac ťa naučí aj tak prax po škole. A musím potvrdiť, že pri pohovoroch sa na študentov neštátnych škôl pozerajú cez prsty, o to viac musíš potom makať a dokazovať, že naozaj vedomosti máš.

aeruginosa
8. mar 2022

Ahoj, ja sice pravo nestudujem, ale mam kamarata, ktory studuje. Konkretne v Trnave, velmi si chvali a casto mi spominal, ze k nim preslo niekolko studentov z UK BA a vraj boli velmi milo prekvapeni z pristupu vyujucucich, chvalili si a hovorili, ze s BA sa to nedalo ani porovnat.

aliaray1
8. mar 2022

@natik02 ja som este z pred 10r UK a boli tazke aj prijimacky a aj 1. a 2.stupen, statnice extrem ale vyplatilo sa.
Zamestnavatelia preferuju stale viac UK, nie sukromne-a to vidim v praxi, nejedna sa o zavist a pod. Ale kym skolu vyjdes kto vie 🤷‍♀️

Vela stastia 🤗

liz_lemon
8. mar 2022

@aeruginosa verim, lebo na UK sa k studentom spravali ako k odpadu

alexas56
8. mar 2022

@liz_lemon presne toto som pocula aj ja

alexas56
8. mar 2022

@aliaray1 dovolím si nesúhlasiť, teda aspon ja som sa stým nestretla. Ale ako som spomínala, že sme si všetci našli už prácu v prvom ročníku , ja osobne tiež v tom obore a bolo veľmi veľa uchádzačov aj starších s inou školou, ale uspela som a musím povedať, že už vtedy som mala nadpriemerný plat

aliaray1
9. mar 2022

@alexas56 nejedna sa o moj nazor, ale o moju prakticku skusenost, ako som pisala. Nesuhlasit so skusenostou druheho mi nedava logiku, ale asi rozumiem co si chcela povedat.

Pravdou je, ze vyvoj na skolach sa meni. Myslim si, ze uspech absolventa a uplatnenie v praxi zavisi od vela inych faktorov a nie len od vyberu skoly.
Ja som na UK nezazivala zly, ci nevhodny pristup, ale to je zas len moja skusenost.
Prax je podstatne tvrdsia ako skola.

keira
6. máj 2023

@liz_lemon vyhodili?? a to co nevedeli?

liz_lemon
6. máj 2023

@keira no, nevedeli, proste smola, vytiahnes si otazku, ktoru az tak nevies, a nikoho nezaujima, ze si mala cele studium A, proste ta vyhodia zo statnice, a mas opravak, ale ak mas smolu aj tam, tak letis, pamatam si na 2 konkretne baby, co fakt neboli blbe, a presne toto sa im stalo, jednej na Bc. a jednej na Mgr. statnici

keira
6. máj 2023

@liz_lemon tak to je hrozne :( a ako skoncili potom, nevies?

liz_lemon
6. máj 2023

@keira isli na PEVS, tam im uznali skusky, a tam aj zostatnicovali

keira
6. máj 2023

@liz_lemon inac, neverim, ze na stupnici od A po E nebolo pre nich miesta! a snad vie ucitel rozoznat, ci sa niekto flakal a nie

liz_lemon
6. máj 2023

@keira vies, na statnicu je fakt strasne mnozstvo uciva, a kludne sa mohlo stat, ze mali tu smolu, ze si vytiahli nieco, co na co sa nepripravili, resp. nie dost dobre, a potom staci zavahanie, a ked skusajuci nema priaznivu naladu, tak ti da take otazky, ze letis hnes