Dobry den, vybrali by ste si na pomaturitne studium na strednej zdravotnickej skole odbor Prakticka sestra alebo Diplomovana sestra? Prakticka sestra sa da studovat externou formou 2 roky a studium je ukoncene maturitnou skuskou. Diplomovana sestra len dennou formou 3 roky, ale tiez je to pomaturitne studium a ukoncuje sa tiez maturitnou skuskou.
Kam si radsej podat prihlasku? Dakujem
@ella2015 Neviem prave, ako to funguje, preto sa pytam.
Myslela som si, ze sestra so vsetkymi kompetenciami moze byt len, ak ma vystudovanu VS.
Je to tak ako píšeš, momentálne sa už nedá študovať "diplomovaná sestra". Je odbor ošetrovateľstvo na VŠ a po skončení si "sestra". Praktická sestra má menej kompetencií a aspoň v našej nemocnici ich stále voláme "asistent", lebo sestra som ja a asistent/ka robí pod mojim dohľadom. Nemôže robiť dokumentáciu, nemôže robiť samostatne viac výkonov.
Aj diplomovaná sestra je sestra, samozrejme ak by si sa chcela uchadzať o nejaku funkciu kde je VŠ ako podmienka tak ideš od začiatku ale ak chceš byt sestra zamestnať sa a potom si urobiť špecializaciu aj toto je cesta. Za mňa rozhodne sestra, mam kamarátov, kamarátky čo su praktické sestry a takmer všetci za posledne 2 roky si dorábajú školu aby boli sestry - jednak plat a hlavne menší stres, že musíš robit toto a tamto a leby sa niečo stalo nik sa za Teba nepostaví
Diplomovana sestra ukoncuje skolu diplomovou pracou.
Diplomovana sestra Malo vyznam studovat pred 25 rokmi, ked sa to rozbirlehalo a BC pre sestry Este nebolo.
Ja mam iba diploma, v UK som Bola normalne stanicna sestra. Mam specializacie, ucim a mam skusenosti.
Takze za mna chod hned na bakalara.
Myslim, že ak vieš aké su kompetencie jednej a druhej tak je jasne , že diplomovaná sestra- budeš sestra so všetkymi kompetenciami a zodpovednosťou - praktická sestra - menej kompetencií, iste výkony nemôže vykonávat ale to zamestnávateľom niekde nevadi za menší plat dať tú istú pracu ako sestre - ale ak sa nieco stane tak Ty budeš tá, ktorá šla nad rámec kompetencií a porušila zákon.
Za mňa diplomovaná sestra 😉 veľa štastia