Práca v labáku - štúdium

liliana02
4. jan 2022

Chcela by som pracovať v labaku biológia/chémia, aká najlepšia vysoká je na to ?

lindous
4. jan 2022

Chémia/biochémia - bližšia špecializácia sa vyberá v 3.ročníku a na druhom stupni 😊 ak chceš skôr technický smer, tak FCHPT STU alebo VŠCHT v Prahe, ak vedecký, tak prírodovedecké fakulty najlepšia asi UK, ale aj UPJŠ je fajn... Teda ak chceš zostať na Slovensku... V Čechách Masaryčka alebo Karlovka... Ja som na PrifUK, ak by si mala viac otázok 😊

Alebo ak biológia, tak biológia, tiež sa zameranie vyberá neskôr, na prírodovedeckých fakultách 😊

mamka1984
4. jan 2022

Ak chceš ostať študovať na Slovensku, tak Prírodovedecká fakulta UK, odbor biológia alebo chémia. Ale ak máš možnosť a chuť ísť do zahraničia, tak choď čím skôr. Napr. Viedeň je super. A začni zbierať praktické skúsenosti v labákoch čo najskôr, nečakaj na oficiálnu prax 🙂

liliana02
autor
4. jan 2022

@lindous ďakujem za odpoveď 🙂 a ty študuješ aký odbor ?

luccija
4. jan 2022

@lindous akú máš strednú školu?gymnázium?je úplne zazrata do chémie, biológie teraz vyberáme strednú školu a zvažujeme gymnázium.

lindous
4. jan 2022

@luccija mám gymnázium, maturovala som z chémie a biológie, ale nemala som nejakú super chemikárku, takže tie základy som mala slabšie, ale stále lepšie ako spolužiaci čo prišli z odborných - boli šikovní v labákoch, ale na matematike, fyzike úplne pohoreli a zo školy postupne poodchádzali... Takže ja odporúčam gymnázium a riešiť chemickú a biologickú olympiádu, ísť na letné sústredenia, skúsiť korešpondenčné semináre 😊 okrem skúseností a vedomostí sú to super zážitky a človek získa kontakty

@liliana02 Bc. mám z odboru chémia 😊

kormino
4. jan 2022

Ja mám strednú priemyselnú školu chemickú,odbor analytická chémia a celý život pracujem v laboratoriu.Najprv vo vodohospodárskom,teraz vo vinárskom.

iwesska
4. jan 2022

Fakulta chemickej a potavinarskej technologie v BA. Chodila som tam nejaky cas. Je to velmi tazka skola. Tam sa udrzali ozaj len ti najlepsi. V 2.rocniku sa podla zasluh potom vybera specializacia bud potravinarstvo,alebo ropny priemysel. Ak nemas spravene skusky na vybornu,tak na potravinarstvo mozes zabudnut. Toto sa mi zdalo dost nefer.

luccija
4. jan 2022

@lindous vypadlo mi, že píšem o dcére🙂ďakujem za info
@kormino študovala si v Ba ešte na Racianskej či Slovnaft?

kikavadi
4. jan 2022

@liliana02 fchpt STU tiež odporúčam. Tiež som tam studovala, nebola to žiadna flakaren, okrem teórie veľmi veľa praxe v labakoch. Ing mám z medicínskeho inžinierstva a PhD z biochémie. Pracujem vo vede a výskume v odbore a je to super

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kormino
4. jan 2022

@luccija Študovala som v Šali,nie v Dusláckej,ale bola priemyslovka v meste,neviem či ešte funguje.

luccija
4. jan 2022

@kormino tam sa učila známa už je okolo 50 tky bývala v Šali a chodila do Ba pracovať robila v textilnej výrobe ako kvalitarka veľmi si chválila, že na tú dobu pred 10-15 r mala výborný plat.

kormino
4. jan 2022

luccija možno poznám tú tvoju známu,ja mám 51.Tak ja som plat mala vždy len priemerný,ale prácu mám pohodovú,bez stresu a baví ma ešte aj po 33 rokoch😀

kormino
4. jan 2022

@luccija zabudla som ťa označiť

bluka2
4. jan 2022

Len Prif UK nie, tam je to na zaplakanie. Po troch rokoch štúdia som mala labak vo Viedni s druhakmi a nevedela som oproti nim ani nič, pritom tam akože prospechove štipendium. Neviem, ako sú na tom ostatné školy, ale toto tam strata času. Diplom už ani do životopisu nepíšem...

mon895
4. jan 2022

Ono zalezi aj odkial si napr ja mam UCM v Trnave odbor aplikovana chemia a biochemia (to je ale magisterske bc mam odbor ktory uz nie je ale su ine ktore pokracuju tymto)

lindous
4. jan 2022

@bluka2 toto podľa mňa veľmi záleží od konkrétnej katedry a ešte aj od labáku a vedúceho, ktorý si človek vyberie (spoločné cviká naozaj nedajú veľa, preto som do labáku začala chodiť v druháku, kde ma rovno zapojili do výskumu)... neviem o akom odbore hovoríš ty, ale na chémii sú určite slabšie, ale aj lepšie katedry a takto zoovšeobecniť sa to nedá, čo mám straších spolužiakov, tak na stážach v zahraničí počas PhD. sa určite nestratili, práve naopak ...

bluka2
4. jan 2022

@lindous ja hovorím o biochemii a z časti súhlasím. Ale ak sa na to pozeráš zo zahraničnej perspektívy, reálne sú tam slabšie a ešte slabšie katedry. Pre niečo sa do tej svetovej tisícky nedostali... A teda môj šéf bol chemik z ETH a pýtal sa ma, či som študovala na Slovensku a keď som povedala, že mám ukončené štúdium vo Viedni, hneď sa pohovor pohol správnym smerom. Úplne bolo vidiet, že začal uvažovať o Tom, že mi ponúkne prácu a aj mi ju dal. To bola taká prvá skúsenosť s tým, ako sa na tú školu pozerajú v zahraničí, preto mi utkvela v pamäti, ale nie jedina. Áno, schopní spolužiaci odtiaľ odišli do zahraničia.

lindous
4. jan 2022

@bluka2 hej, určite súhlasím, že to nie je ideál a nedostatky sú veľké, ale ak niekto nemá možnosť ísť do zahraničia (mne situácia v rodine nedovolila odísť z Bratislavy), tak keď sa chce, dá sa aj tu vymakať, len si človek musí vybrať správneho vedúceho a teda by som to nevidela až tak strašne čierno... Ale samozrejme záleží aj aké má človek ambície...

bluka2
4. jan 2022

@lindous áno. Ale ak ťa nedržia rodinné dôvody, tak fakt radšej preč. Sama som videla rozdiely. Dá sa vybrať lepšie, ale druhý krát by som dala šancu možno radšej tej STU, aj keď to tam až tak nepoznám.

natalita_pp
4. jan 2022

@lindous ahoj, ja mám takú otázku, tie letné sústredenia sú dostupné aj počas pandémie? Čo sa tam konkrétne robí a kfe sú? Prax? A je to vhodné aj pre 1. ročník gymnázia? Ďakujem

maris5
4. jan 2022

@liliana02 na STU FCHPT sa v labaku nezamestnas. Povedia ti, ze si prekvalifikovana. 😄

liliana02
autor
4. jan 2022

Rozmýšľala som ešte nad farmaciou, ale tam bude asi ťažšie sa dostať do labaku

lindous
4. jan 2022

@natalita_pp ahoj, čo ja poznám z chémie, tak to je letná škola chemikov, ktorá je pre úspešných riešiteľov chemickej olympiády kategórie C a B, čiže pre prvákov a druhákov gymnázií, tá sa každý rok organizuje v inom meste na inej škole a ide o prípravu na vyššiu kategóriu chemickej olympiády a bola aj počas posledných 2 rokov, keďže v lete býva situácia lepšia a opatrenia to dovolili

Potom existujú sústredenia pre úspešných riešiteľov korešpondenčných seminárov, ktoré organizujú jednotlivé univerzity - viem, že má svoj naša UK, Karlovka v Prahe a Masaryčka v Brne + možno sú aj ďalšie, ktoré nepoznám a ešte viem o FCHPT, že má letnú školu chemického a enviromentálneho inžinierstva, ale tam neviem na základe čoho sa prihlasuje.... na všetkých sústredniach bývajú prednášky aj labáky + voľnočasový program 🙂

mamka1984
4. jan 2022

@liliana02 Hej, aj farmácia je fajn. A prax môžeš získať aj v labákoch mimo školy. Napr. na SAV-ke. Ideálne, ak sa ti časom podarí niekde dostať popri škole nejaký malý úväzok ako laborantka. Alebo sa môžeš na začiatok ponúknuť, že pomôžeš v labáku kde sa ti páči ich výskum, môžeš takto skúsiť viacero labákov, projektov...Rozkukáš sa, a uvidíš, čo ťa bude baviť... Učila som aj v zahraničí, a tam teda majú študenti hodne viac praxe a laboratórnych rotácií. U nás to strašne chýba. Tu musíš byť sama aktívna, ak chceš niečo vo vede dosiahnuť.

andrejka1974
4. jan 2022

@liliana02 zdravotnicky laborant stredna skola

dante99
4. jan 2022

@liliana02 Študujem farmáciu a na tvojom mieste by som určite zvažoval aj túto voľbu. Keď si pozrieš zoznam predmetov, ktoré tu musíš absolvovať, tak veľká časť štúdia sa točí okolo chémie, analytickej, anorganickej, organickej, fyzikálnej, neskôr farmaceutickej atď. Čiže cviká v labákoch máš požehnane. A mám aj spolužiakov, ktorí sa už počas štúdia rozhodli viac venovať tej vede a chodili na rôzne katedry tak dobrovoľne pomáhať pri výskumoch, potom niektorí riešia SOČky a v štvrtáku už riešiš aj diplomovku, ktorú si môžeš kľudne ísť robiť aj na SAVku a podobne. Človek by povedal, že farmácia, hneď do lekárne, ale fakt ja mám ten pocit že toto štúdium je celé o vede ako o nejakej príprave do lekárne zamerané. Čo môže ale tebe vyhovovať. A ako bonus je, že aj kebyže si to v budúcnosti rozmyslíš, s farmáciou máš dvere otvorené dokorán 🙂

liliana02
autor
5. jan 2022

@dante99 áno pozerala som aké sú predmety a vyzerá to fakt super 🙂 ďakujem za info

liliana02
autor
6. jan 2022

@dante99 a môžem sa ešte spýtať, je štúdium farmácie až tak náročné ako je to z každej strany počuť ? :D

dante99
9. jan 2022

@liliana02 tak štúdium farmácie je také z každého rožka troška, na iných školách je to buď o logike alebo o bifľovaní, na farmácii sú predmety (chemické, výpočty, rovnice, príklady) kde proste treba vedieť aj logicky uvažovať a zase sú predmety, kde nič iné ako sadnúť na zadok a nabifľovať sa milión vecí fakt nepomôže. ale ono sa to dá zvládnuť. ale proste treba makať aj cez semester, ja sa vždy tak pousmejem, ako vidím niektoré iné odbory, ktoré majú cez semester voľnejšie, tu proste je aj cez semester vždy čo robiť. ak by si chcela vedieť niečo viac, kľudne napíš aj súkromnú správu 🙂