Ahojte. Ani vlastne neviem, či sa chcem posťažovať alebo povzbudiť alebo asi najskôr prečítať si rady niekoho, kto to mal podobne.
Ide o to, že študujem vysokú školu a vyskytla sa mi nenormálna pracovná príležitosť, prešla som pohovorom, doteraz nechápem, že ma vybrali. Lenže tú radosť z toho, že sa mi niečo také podarilo, vystriedal strach. Je to pozícia, kde som síce brigádnik, ale v medzinárodnej firme budem mať na starosti teda dosť dôležité veci a úprimne, bojím sa. Jednak mám strach z toho, že to proste nedám, že to nebudem vedieť robiť atď, keďže je to síce práca v študovanom odbore, ale teda svetelné roky od toho čo nás učia v škole. A na druhej strane sa bojím, ako to budem zvládať so štúdiom. Študujem dosť ťažkú školu a teda, bude to riadna výzva. Ešte dodám, že rodičia mi sami vraveli, že prvoradá je škola a že nemám do toho ísť bezhlavo len kvôli peniazom, lebo proste kým študujem, tak mi budú prispievať a že dôležité je vzdelanie.
Čiže som z toho taká celá nesvoja, na jednej strane kebyže sa tam osvedčím, tak by som mala nenormálnu výhodu oproti iným absolventom ale na druhej strane je to robota na 20h týždenne s brutálne dôležitou agendou, ktorú proste keď nebudem robiť poriadne, tak by z toho bol riadny prúser.
Zatiaľ som mala prvé zaúčania a je toho na mňa teda dosť, všetko nové.
Prosím Vás, boli ste niekto v podobnej situácii? Len dodám, že fakt neštudujem nejakú ľahkú školu, ale takú, kde máme pravidelne cviká aj celý deň a kopu roboty aj počas semestra.
Ja som tiež mala počas štúdia úžasnú pracovnú ponuku, ale bola mimo môj odbor - no niečo čo by ma bavilo - neprijala som to, uprednostnila som štúdium, ktoré je v takom odbore, že vyžaduje veľa fyzickej prítomnosti v škole a bolo by to proste nezlúčiteľné...keby to bolo v odbore možno by som mala väčšiu dilemu, no a nezávidím...
Na začiatku naháňa každá nová práca trochu strachu, keď si šikovná, tak by si to určite zvládla, teraz je toho veľa nového, ale isto by si sa do toho dostala ... Len za akú cenu...Viem aké to je mať náročné štúdium, občas je to fakt na nervy a neviem si predstaviť mať k tomu ešte aj stresy z práce a byť v psychickej pohode... Ale netvrdím, že to je nezvládnuteľné, len na zváženie..
Teraz brigáduješ koľko hodín do týždňa a ako sa ti to darí skĺbiť, ako si na tom s časom aj pre seba a tak? Lebo určite aj brigáda na takej pozícii v odbore, aj keď možno v menšej firme je určite výhodou na životopise...
A cokeby si zmenila formu štúdia na externú? Tak by sa to dalo ľahšie stíhať alebo tých 20hod tiež nie je až tak veľa... Veľa študentov má počas štúdia brigády a stíhajú to 🤣
@lindous tak začala som minulý týždeň, teraz to zatiaľ nie je 20h ale po zaučení bude. no u mňa je táto práca splnený sen, vždy som po skončení školy sa chcela vydať týmto smerom. lenže nie je to taká brigáda že halabala pár hodín, ale fakt veľká zodpovednosť a praca na 20h. a presne toho sa bojím, že prídu skúšky, diplomová práca a nedopadne to dobre. na jednej strane túto prácu nemôžem robiť bez tejto školy v podstate ale na tej druhej mám strach, že ako to budem stíhať. bolo mi však už na začiatku naznačené,že ak by som sa osvedčil,tak sú pre mňa dvere otvorené aj po skončení školy a takú príležitosť nechcem premárniť.
@mamina0078 moja škola sa nedá študovať externe kvôli tomu množstvu labákov práve.
Môžem sa opýtať čo študuješ a koľko ti ešte zostáva do konca, keď hovoríš že príde diplomovka, tak asi štvrtáčka si? Lebo tiež študujem odbor, ktorý vyžaduje veľa práce v labáku a práve teraz píšem tú diplomovku a teda som v škole pondelok-piatok 8 hodín, normálne akoby som tam do práce chodila a teda robím na praktickej časti DP + ďalší čas, ktorý to doma spisujem, tých skúšok už je našťastie málo, ale zase štátnice sa blížia... Pre mňa by bolo 20h týždenne brigády úplne nereálne, žijem z doučovania a štipendií, ale keďže sa chystám na doktorát, tak má nejaká tá prax vo firme až tak nesúri... No ale mám aj spolužiakov na iných katedrách, ktorí to nemajú až takéto a skôr si už pomaly zháňajú polovičné uväzky vo firmách, kde by mohli po štúdiu pokračovať na plný ... Takže veľmi záleží, ja by som si pozisťovala ako u teba bude ten záverečný ročník presne fungovať a vyzerať, ak zatiaľ nevieš 😊... No určite ti veľmi držím prsty nech už sa rozhodneš akokoľvek, nie je to ľahká situácia
Tak vyskúšaj a keď nebudeš stíhať tak aspoň budeš mať skúsenosť z tých pár týzdňov-mesiacov, ktoré tam budeš robiť. Ale veľa ľudí ponzám čo aj napríklad popri medicíne brigádovali a zvládli štúdium všetko je len o dobrom časovom manažmente a tvojej šikovnosti ...
ja študujem učiteľstvo mat + inf, robím viac ako 20h / týždeň. Je to ťažké, niekedy naozaj hrozne, hrozne ťažké, ale dá sa. Musíš mať systém, nervy, trochu menej spať a non stop na sebe makať.
Podľana to jednoznačne vezmi. Je to skvelá príležitosť sa posunúť a ver mi, že ťa to posunie omnoho dlakj, ako štúdium na VŠ ;) ... Nie že by výška bola zlá, ale ... Prax je prax. Okrem toho po škole budeš mať omnoho väčšiu výhodu oproti ostatným, lebo v životopise už budeš mať peknú prax.
Tvoji rodičia to myslia dobre, ale ak ti smiem poradiť, tak aj keď to budeš mať zo začiatku náročné, chod do toho a myslím si, že si nájdeš systém a zvládneš to 🙂 Ja som tiež mala peknú prácu z odboru popri škole. Škola bola zrejme o čosi ľahšia, ako tvoja, no stíhala som aj prácu, aj školu, osobný život a ešte aj dobrovoľnícku činnosť pre jednu organizáciu.
Za tú prácu som bola po škole nesmierne vďačná, pretože môj životopis budil hneď inybdojem a veľmi rýchlo som si našla prácu. Okrem toho potom si môžeš vypýtať aj lepší nástupný plat. 🙂
Každopádne držím palce v rozhodovaní, ale myslím si, že nemáš čo stratiť tým, ze to zoberieš. Prinajhoršom skončíš po dajme tomu 3 mesiacoch. Kdežto ak to teraz odmietne s možno budeš neskôr veľmi ľutovať. 🙂
Ahoj, ja tiež študujem na VŠ a brigádujem. Avšak ja brigádujem už od strednej, začala som pracovať preto, že som chcela byť samostatná, mať nejaké skúsenosti, riešiť si vlastné výdavky a vlastné peniaze. Nebude to jednoduché a väčšinu času budeš unavená, ale v živote nič nepríde na zlatom podnose. Treba na sebe makať, treba si brať takéto výzvy ako máš ty… poznám ten pocit, keď máš rešpekt pred tým, čo by si mala robiť lebo sa cítiš, že to študuješ a mala by si to vedieť a absolútne nevieš 😃 myslím, že je to tak skoro v každom odbore, pretože na tom, čo naozaj vieme treba zamakať z našej strany, škola nám to na Slovensku pravdepodobne nedá. Choď do toho, budeš mať veľkú výhodu a hlavne, veľké skúsenosti… teraz je to desivé, ale predstav sa o 3-5 rokov, čo možeš mať s tými skúsenosťami a čo bez nich, a či ti to stojí za to, že to teraz bude ťažké. Sme mladé máme najviac energie podľa mňa to stojí za to😊
Ja by som v tej praci zostala, ked uz si sa uchadzala, presla pohovorom atd., tak zrejme mali dovod, ze si ta zobrali, vidia perspektivu. Vravis, ze ta vsetko zaucia, tak si ta tam asi nenechali len pre pekne modre oci, hm? Prax je 100-krat dolezitejsia ako skola.
Nedokazem si skoro ani predstavit, ktora vyska uci presne to co potrebujes pre zamestnanie, ak to zrovna nie je pravo alebo nejaky vedecky odbor a praca v labaku zavisla od vsetkej teorie, co sa naucis. Mnoho ldi si robi vysku, len aby malo vysku, bez predosleho a aj nasledujuceho zaujmu o dany odbor. Mnohe, co sa uci v skolach je teoria nepouzitelna pre prax.
Vyska nauci cloveka mysliet, komunikovat, praca ho nauci tie prakticke a pre danu firmu potrebne veci. Vzdy ked budes zacinat v novej praci, tak to bude pre teba na 50% nove. Mozno budes mat zauzivane postupy, ale trebars oblast posobenia tej novej firmy bude ina a ty sa naucis vsetko o tej oblasti...
Ahoj, bola som v podobnej situácii. Stojí to za to 🙂 Pracovala som na TPP, polovičný úväzok počas inžinierskeho štúdia, brigádovala aj predtým. Bolo to veľmi náročné, 3x do týždňa som odchádzala o 7 ráno buď do práce alebo do školy, bageta na obed v autobuse, keď som sa presúvala, vracala sa večer o 19 a robila niekoľko hodín na seminárkach a diplomovke. Ono sa to dá zvládnuť, treba si dobre zadeliť povinnosti. Nerobiť si seminárky na poslednú chvíľu, ale povedať si, že každý deň tomu dáš xy hodín, praktickú časť diplomovky vieš napísať už v 4tom ročníku 🙂 Mne pomohlo, že som začala športovať, lepšie sa potom stres zvláda 🙂 Určite to minimálne skús, krok späť sa dá urobiť vždy. Musím povedať, že tí, čo sme popri škole pracovali, sme mali obrovskú výhodu oproti iným spolužiakom. Získaš prax, pracovné návyky, určitú odolnosť voči stresu, budeš atraktívnejšia pre zamestnávateľa a nakoniec si budeš vyberať, kam po škole pôjdeš. Držím Ti palce, určite to zvládneš 🙂
Ahoj. Aktualne som v tej situacii. Koncim ucitelstvo, chodim na prax teraz na strednu skolu (gymnazium), po jarnych prazdninach na zakladnu. Vyskytla sa mi moznost ist ucit na jednu skolu, sice ako zastup, ale ide o super moznost pre mna. A tiez sa bojim, ci zvlastnem statnice, este jeden predmet (skuska) a diplomova praca. No ucit tuzim a velmi. Nesmierne ma to naplna 🙂 ale ja som sa rozhodla do toho ist. Bude to tazke, ale budes mat vyhodu, praca a skusenosti v odbore sa zijdu a nebudes iba "ta s titulom". 🙂