Pozemné stavby a architektúra na Stavebnej fakulte v Bratislave a Pedagogická fakulta externe

kinapoka
27. apr 2022

Ahojte. 🙂 Som študentkou prvého ročníka pedagogickej fakulty. Rozmýšľam, že od budúceho roka by som sa prihlásila na Pozemné stavby a architektúra na stavebnej fakulte v Bratislave a pedagogickú fakultu by som doštudovala zároveň externe. Myslíte si, že sa dá zvládnuť pri takejto kombinácii študovať tieto odbory naraz? Ak by tu bol niekto, kto má vyštudované pozemné stavby a architektúra v Bratislave bola by som vám vďačná, ak by ste mi napísali, čo štúdium zahŕňa a ako ste sa po škole uplatnili. Ďakujem.

melanta
27. apr 2022

Môj muž má vyštudované pozemné stavby, začínal ako vedúci stavby, robil ako stavbyvedúci na tuneloch (zväčša mimo SR), potom robil výkonného riaditeľa v stavebnej spoločnosti, teraz robí v predstavenstve nadnárodnej stavebnej spoločnosti mimo SR. A čo sa týka jeho spolužiakov, sú medzi nimi úspešní ľudia ale samozrejme aj takí, ktorí sa v odbore neuplatnili. Škola je to náročná, v prvom ročníku vraj veľké sito, hlavne na matematike ľudia padali.

kinapoka
autor
27. apr 2022

Taktiež sa rozhodujem, či mám najprv doštudovať bakalára na pedagogickej a následne študovať na stavebnej (skončila by som v 27 rokoch) alebo študovať obidve školy naraz (skončila by som v 25 rokoch).

skodulienka
27. apr 2022

@kinapoka Mam stavebnu,l fakultu, ale iny odbor. No narocnejsia tam matematika. Od nej sa potom odvija aj statika, mechanika... Na stavbarine sa robia z tyzna na tyzden zadania, takze to si vyzaduje cas. A vacsinu zapoctov a skusok bolo pisomnych. Takze sa treba ucit. Lebo to neobkecas ako na ustnej skuske. Narocnost pedagogickej neviem. Ale mala som spoluziakov, ktory popri skole aj pracovali. Dokonca spoluziacka mala aj malu dceru a zvladla to v pohode.

ivka225
28. apr 2022

Problem moze byt, ked budes mat na pedagogickej povinne praxe. Tam mozu byt casove kolizie s technikou.

lienka.7
28. apr 2022

@kinapoka rozmýšľala si ze co s tou školou budeš aj potom robit? Stavbyvedúci? Alebo?

skodulienka
29. apr 2022

@lienka.7 bude z projektant, ten moze byt v roznych odvetviach (pozemné stavby-domy, statik, vodné stavby, dopravne stavby,...), potom stavebny dozor, ja som mala iny odbor a robila som pripravarku(ratala som kde a kolko coho objednat) a tiez som robila rozpocty.

kinapoka
autor
29. apr 2022

@lienka.7 Najviac ma to láka k interiérovému dizajnu ale keďže uplatnenie by bolo malé uvažovala som, že pôjdem na architektúru a ako architekt by som popri iných veciach mohla robiť aj interiéri.

lienka.7
29. apr 2022

@skodulienka na pripravarku nepotrebuješ takú ťažkú školu, a zvyšné profesie su typické mužské. K dozoru potrebuješ samozrejme prax. Pre zenu velmi ťažko uplatnitelne.

sindyem
29. apr 2022

@kinapoka Manzel ma vystudovanu STU v Ba... Ma vlastnu firmu. Aby si mohla robit sama na seba,musis mat titul Ing. tj. nebudes studovat istotne len tri roky, ale minimalne 5 + nasledne prax, autorizacne skusky.... Alebo sa zamestnat potom niekde vo firme a robit pod druhym, na to ti teoreticky staci len Bc...Je to individi..niektori zamestnavatelia vyzaduju vyssie vzdelanie (ing.) aj pre kreslicov, niektorim by stacil aj ten bakalar a prax...na interiovy design asi zabudni. Ten by ta neuzivil. Na Sk urcite nie...maximalne mozes ist tak do kuchynskych,kupelnovych studii kreslit ludom linky a kupelne. Inak vacsina Slovakov nie je ochotnych za navrh interieru vyhodit peniaze...kazdy setri kde sa da. Hlavne v tejto dobe... Podla mna je architektura jedna z narocnejsich skol. A ak sa z architektury chces uplatnit, ocakava sa, ze uz popri skole budes brigadovat a kreslit pre niekoho...aby si po dokonceni studia naozaj nejaku tu prax mala. Aspon moj drahy toto vyzaduje...absolventa bez praxe, ktory realne nic co niekde stoji nenakreslil, by nevzal..na druhu stranu brigadnikov, ktorych si vie naucit a vychovat a potom ich aj riadne zamestnat..to ano. Vsade to ale funguje inak...

sindyem
29. apr 2022

Co som tym chcela povedat..podla mna rozohrat to na dvoch frontoch je hlupost...pre teba to bude narocne a nakoniec so sebou len vybabres. Treba si ujasnit, co chces v zivote robit a tomu sa venovat naplno, lebo inak sa ti moze stat, ze sa neuplatnis nikde...nehovorim, keby si chcela studovat nieco podobne naraz a usetrit tak cas..ale pedagogika a architektura su dve absolutne odlisne sfery. Keby si studovala len architekturu, venovala sa tomu a praxovala popri skole, a prides na pohovor do firmy za kreslicku, pravdepodobne ta vezmu aj ako bakalarku. Keby si tam prisla mila hola s Bc titulom a bez praxe, s vyhovorkou, ze si nemala cas brigadovat a praxovat lebo si skladala skusky aj na pedagogickej skole, asi by si sa im nepozdavala...aspon to je moj nazor.