Potrebujem radu kam na vysokú školu.

julinka155
24. feb 2020

Som pred životným rozhodnutím kam na vysokú školu . Vedel by mi niekto poradiť? Rozhodujem sa medzi prírodnými vedami v PO a v KE... skôr medziodborové štúdium, no to ešte nieje isté... ak máte nejaké informácie/skúsenosti o týchto dvoch školách budem rada ak sa podelíte.
Vopred ďakujem.

carduelis
24. feb 2020

Ja som studovala v ke, co ta zaujima?

julinka155
autor
24. feb 2020

@carduelis
Hlavne prijímačky... Pri jednoodborovom štúdiu scio testy, keďže nie som z gymnázia a že čo u nich znamená "mimoriadny prospech" vďaka ktorému berú bez scio testov... (+ Robiť ich alebo nie, keď testy majú termín aj v januári ale samozrejme vysvedčenie a maturita sú až neskôr)
No a pri medziodborovom štúdiu, konkrétne biológia a psychológia, že či sú prijímačky na základe scio testov, alebo vďaka tej psychológii prijímačky nie sú... Niečo také som počula, no neviem to nikde nájsť...
No a tak všeobecne...či sa oplatí tie prírodné vedy vôbec študovať, a že či je to uplatnenie reálne, prax a profesori....

Ďakujem za odpoveď

carduelis
26. feb 2020

Ja som študovala jednoodborovú biológiu, bola som vzatá bez prijímačiek, tak neviem aké konkrétne sú prijímačky. Čo sa týka práce, tak pri tomto štúdiu buď ostaneš vo vede (doktorandské štúdium a potom práca na fakulte alebo v labáku) alebo po magistrovi sa skúsiš zamestnať niekde v labáku ale budeš skôr laborant ako vedec. Počas štúdia som sa stretla so zopár nepríjemnými vyučujúcimi, ale ak ťa zaujíma ten predmet tak je to dobrá voľba. Ja osobne ak by som si mala vybrať, tak by som šla do Čiech napr Praha/Brno, kde už na bakalárskom štúdiu sa dá špecializovať a vieš si vybrať konkrétnu oblasť biológie, ktorú chceš študovať. Aby som to zhrnula, ak ťa nebaví biológia a chceš to študovať lebo nevieš čo iné, tak sa do toho nepúšťaj. Po výške sú obmedzené možnosti uplatnenia.

julinka155
autor
26. feb 2020

@carduelis ďakujem pekne za odpoveď

ckatka
26. feb 2020

Ja by som ti poradila asi tak. Ak sa chceš v živote naozaj uplatniť, vyber si odbor, kde nestuduje veľa ľudí, aby si mala menšiu konkurenciu neskôr...A budeš aj žiadaný odborník, ľahšie si nájdeš prácu a môžeš aj zarobiť viac.

Ja som napríklad vyštudovala technickú VŠ, nebolo to ľahké ale nemám problém sa zamestnať a dobre zarobiť. A navyše spolužiaci sami chalani, na prednáškach si ta ako jedinú babu hneď všimnú, hyckaju si ta 😂dobre to bolo. Naopak moje spolužiačky z gympla co šli na kadejaké ucitelstva, psychológie, sociálne práce....robia čašníčky alebo upratuju Rakúšanom (ak vedia jazyk).

To je ak rozmyslas racionálne.

Druha možnosť je, ak máš niečo vysnívané a drieš aby si to dostala. Vtedy chod za tým, lebo ideš na to srdcom a máš veľkú šancu ze uspejes. (Napríklad ak odmalicka snívaš o veterine, a máš k tomu vzťah, chod do toho aj ak máš trojky na vysvedcku. Ten "chtic" ti pomôže.

sheila72
16. máj 2020

Biológia je krásna veda, avšak veľmi máličko uplatniteľná - bohužiaľ. Neviem ako je to so psychológmi, kedysi nadbytok študentov no ako teraz, netuším. Keď už niečo príbuzné tak radšej biotechnológie, farmáciu, zubarinu...