Pomôžu mi kurzy pri hľadaní práce?

2. jan 2024

Ahojte, momentálne som na materskej, pred materskou som pracovala ako účtovníčka rok, predtým 4 mesiace ako pomocná ekonómka na ZŠ, takže prax nemám ani dva roky. Ide o to že v terajšej práci sa moje miesto ruší a ak by som sa chcela vrátiť ( čo som chcela od februára) bude mi ponúknuté miesto pomocnej asistentky účtovníčky (zakladať papiere) čo znamená minimálny plat. Viem že to odmietnem a budem si hľadať novú prácu. Pozerala som nejaké ponuky a všade hľadajú aspoň 2 roky praxe. Čo je podľa vás lepšie spraviť si nejak kurzy a zvýšiť kvalitu toho čo ponúkam alebo začať robiť účtovníctvo z domu súkromné. Ide o to že si všimam napríklad v inzerátoch že veľa firiem robí v programe Abra tak že by som si na to spravila kurz alebo mzdové účtovníctvo a také veci. Má šancu mi to pomôcť v hľadaní keď nebudem mať prax v tom programe napríklad

pribinak
2. jan 2024

Tým že si navysis kvalifikáciu nič nepokazis

katica06
2. jan 2024

To si ale odvážna keď si myslíš že ani nie 2r praxou a výpadkom kvôli md by si vedela robiť kompletné účtovníctvo pre firmy. Mám 25rokov praxe v odbore, pracovala som aj počas RD aj tak pri stále sa meniacej legislatíve mám dojem že viem málo v určitých oblastiach. Videla som za tie roky dosť dodrbaných účtovníctiev....

Nebolo by lepšie nadobudnúť tie chýbajúce mesiace praxe na súčasnom mieste?

autor
2. jan 2024

@pribinak to mi je jasné, skôr má zaujíma či to nejako sa berie do úvahy keď nebudem mať v tom prax len kurz, dcéra má eštelen 8 mesiacov takže sa neponáhľam do roboty ale zas už rozmýšľam čo do budúcna nechcem byť asi celé tri roky doma

autor
2. jan 2024

@katica06 ja len uvažujem, sama by som sa do toho určite hneď nepustila
Tam mi ponúkajú len pomocnú asistentku účtovníčky, zakladat papiere, vybavovať mail žiadne účtovníctvo

gemerka17
2. jan 2024

Čo si robila (napln práce) v rámci toho roka ako účtovníčka ?

autor
2. jan 2024

@gemerka17 podvojné účtovníctvo pre firmy, účtovanie faktúr, bankových výpisov, VPD, PPD, miezd,
Vyhotovenie DPH, cestných daní, hlásení o DPH
Štatistické výkazy pre audit
Fakturacia, dochádzky, uzávierky, dane

nika23t
2. jan 2024

Kurzy Ti určite pomôžu, neuškodia. Nenechaj sa znechutiť recami o tom, že niekto s 25 ročnou praxou je prekvapený zo zmien v legislatíve. Tie musí sledovať ten, čo robí účto rok a aj ten, ktorý ho robí celý život. U nás sme prijali dve ekonomky, veľká spoločnosť, vedú celofiremne účtovníctvo. Jedna mala prax 3 roky, druhá necelý rok. Samozrejme, je to makacka, ale ženy to dávajú rovnako ako tie, ktoré majú pár rokov do dôchodku. Učia sa popri práci, sledujú zákony a všetko, čo je potrebné. Držím Ti palce, nech sa Ti darí.

katica06
2. jan 2024

@nika23t to skadiaľ si vyčítala že som prekvapená zo zmien legislatívy?

gemerka17
2. jan 2024

Ak kurz tak jedine od CUS podvojné účtovníctvo expert alebo danovy specialista. Aby sa sa niečo naučila a doucila aj sama, takto sa udrzis v kondícii.
Účtovníkov hľadajú všade, nie je problém si najist prácu ako junior účtovník/samostatný účtovník
Program vôbec nerieš, ten pre získanie práce nie je problém. Priemerná doba na naučenie sa v programe je 2 týždne, ak to nie je ERP, čo u teba nehrozí. Princíp je stále rovnaký.
Robiť pomocnú uctovnicku by som nešla v tvojom prípade.

nika23t
2. jan 2024

@katica06 no Ty si tiež vyčítala, že autorka je odvážna. Veľa žien je. Ale nepísala som to osobne Tebe, skôr som chcela povzbudiť autorku. Sama viem, aké je ťažké po rodičovskej sa vrátiť do práce. Človek môže mať pocit, že vsetko zabudol (moja skúsenosť). A co sa účtovníctva týka, tam je zmien toľko a tak často, ze zbytočne to spomínať. Dôležité je vedieť pracovať v programe, ktorý daná firma využíva. Ostatné sa dá zvládnuť. To tiež píšem z vlastnej skúsenosti, aj keď prax mám len 6 rokov.

autor
2. jan 2024

@nika23t ďakujem, ja sa aj snažím sledovať zmeny a bojím sa aby som nevypadla z toho takze sa aj doma trénujem ako sa dá.
@gemerka17 ďakujem tie kurzy pozriem. Ani to nechcem ísť robiť myslím žeby ma to zbytočne zastavilo

wagea
2. jan 2024

Prekvapuje ma, koľko ľudí, keď nevie čo, chce robiť účtovníctvo z domu... Ale k tebe - s praxou, ktorú popisuješ, by som samostatne účtovníctvo z domu neviedla (maximálne tak nejaké SZČO, ktoré máš raz ročne, nič zložité, maximálne paušálne výdavky/jednoduchú, ničím špecifickú daňovú evidenciu). Prípadne si viem predstaviť menšiu s.r.o. (žiadny trojstranný obchod, veľa majetku či zamestnancov). Ale klient musí byť poriadny, nemeškať s platbou a dobre platiť, ak sa ti to má vyplatiť, inak je to otročina. Plus musíš mať nejaký účtovný program, čo nie je lacná záležitosť... Ak sa chceš tejto profesii po MD/RD venovať, baví ťa to, zaujíma, aj sama si sleduješ novinky, skús to. Kým si doma, porob si kurzy (na škodu nebude žiadny, záleží od finančných možností, keďže nebývajú najlacnejšie). Prípadne si predplať školenia a naozaj sa im venuj, čítaj si už zodpovedané otázky z praxe, odborné články... Odporúčam určite CUS - tam sú výborné školenia, kurzy, záznamy školení, bonusové materiály, čitáreň otázok a odpovedí, nejaké právne minimum pre účtovníkov som tam videla a rozbiehajú minikurzy z oblasti účtovníctva, miezd a daní. Na školenia chvália aj Tužinského (ja osobne každý rok absolvujem uňho 1-2 školenia) a Poradca podnikateľa je tiež fajn (tam som mala ale len predplatené Daňové a Mzdové centrum kedysi kvôli odborným článkom a príkladom z praxe, k inému sa neviem vyjadriť). No a ja osobne kupujem všetky možné zákony s komentárom. A keď to bude aktuálne, skús si nájsť buď prácu ako junior účtovník s možnosťou kariérneho rastu alebo vyskúšaj potroške robiť účtovníctvo svojim klientom (ako som písala vyššie). Tam ti však odporúčam dopredu si nastaviť dobré ceny, zmluvy a odkomunikovať celý proces spolupráce. Záleží aj na akého potencionálneho klienta by si natrafila (lebo bez praxe sa vrhnúť na pracovníkov v Nemecku, reštauráciu či e-shop je samovražda 😀 ).

blazargandalf
1. apr 2024

Tieto kurzy sú veľmi otázne. Tiež mám jeden za sebou :D ÚP mi preplatil cca 950 eur na programovací kurz Python. ( https://www.macrosoft.sk/sk/kurz/programator-py... ) Za 5 dní sa to mal človek naučiť :D samozrejme, nič neviem, a navyše školiteľ bol človek ktorý sa živil úplne niečím iným, bol veľmi mladý, a niekedy sám nevedel o čo ide. ( čo v podstate tak trochu práca programátora aj je) ale dialo sa to počas kurzu tak veľa krát, že posledný deň som tam už ani nešla. :D