Dobrý deň,
tento rok budem tretiačka (3.bc) v odbore Laboratórne vyšetrovacie metódy v zdravotníctve a premýšľam, kam na druhý stupeň štúdia. Môj odbor ma celkom baví, ale asi si úplne neviem predstaviť robiť v labáku celý život. Rada pracujem s deťmi a mám s tým skúsenosti aj ako dobrovoľník. Už pred vysokou školou som mala aj dosť dilemu či nemám ísť na učiteľstvo. Nakoniec som sa rozhodla inak, ale teraz ma to aj občas mrzí. Tak by som sa Vás pekne chcela spýtať - je pre mňa možnosť mať druhý stupeň štúdia v takom odbore, aby som si potom mohla spraviť pedagogické minimum na učiteľstvo biológie a chémie? Napríklad aplikovaná biológia? Alebo biológia a chémia na prírodovedeckej fakulte? Magisterské štúdium v odbore učiteľstvo biológie a chémie asi pre mňa neni možné, ak nemám z tohto odboru bakalára, že? Alebo neviete či je nejaká možnosť rozdielových skúšok alebo, že by som mala aj nejaké predmety z bakalárskeho štúdia?
Nemáte prosím niekto s mojou situáciou skúsenosti?
Vopred Vám ďakujem za Vaše odpovede, každú si jednu si budem veľmi ceniť.
Tvoj odbor ťa "celkom baví ".Tak by som spravila aj druhý stupeň v tomto odbore.Budeš mať istú prácu. Vzdelanie vysoko špecializované.
S deťmi môžeš pracovať aj v rámci mimoškolských aktivít. Môžeš viesť rôzne krúžky-samostatne alebo ako externý pracovník niekde v CVČ.
A ten odbor učiteľstvo biológie +chémie je dosť ťažké a nájsť úväzok, kde budú potrebovať presne tvoju kombináciu vôbec nemusí byť ľahké.
Aj to DPŠ pre teba je diskutabilné, lebp učiť by si mohla len predmety, z ktorých máš štátnu skúšku, a štátnicové predmety sú asi iné ako čistá biológia.
Všetko závisí od danej univerzity, ale študovať v druhom stupni učiteľský smer nebude zrejme možné. Jednou z možností je vyštudovať druhý stupeň tak ako si písala, čiže biológiu/chémiu a následne si urobiť DPŠ.