Platby ohľadom vysokej školy v Čechách

danielahamar
6. jún 2023

Ahojte, prosím Vás viete mi niekto odporučiť ako vykonávať platby bez poplatkov medzi Svk a CZ? Najlepšie by bolo v CZ mene, ale teda aj nemusí. Pripadne aký účet si otvoriť v CZ, aby študent nebol moc stratový. Ide o platby za ubytovanie a všetko súvisiace so školou? Ďakujem

maranco
6. jún 2023

Otvor si FIO bezplatný CZK účet. Naň pošleš € z hocijakej banky, pripíšu sa CZK. Potom z neho normálne bezpoplatku posielaš presnú sumu CZK.
https://www.fio.sk/bankove-sluzby/platobny-styk...

Na jednorázovú CZK platbu vieš poslať z akéhokoľvek účtu, len si musíš pozrieť kurz príjemcovej banky a poslať mu na účet €, jemu banka pripíše ako CZK. Ale kurzy sa každý deň menia tak na druhý deň mu môže pripísať menej/viac netrafíš sa do presnej sumy.

Na pravidelné platby je lepšie mať účet v CZK mene.
Pre lepší zmenárenský kurz urob prevod € > CZK cez wise.com

danielahamar
autor
6. jún 2023

@maranco ďakujem pozrieme to
Náhodou mbank niečo také nemá, nevieš?
Však toto, že napr. PB chcela za platbu v CZ 15eur🤦‍♀️, pozerala som sepu platby, to vyzerá lepšie, len ten kurz a nerada bych, aby prišiel o ubytovanie skrz par drobných.

maranco
6. jún 2023

@danielahamar SEPA platby v € sú bez poplatku z každej banky. Len je problém, že nevieš presne poslať toľko € aby sa pripísala presná CZK suma príjemcovi. Ak niečo kupuješ na bazári tak pridáš pár centov navyše a príjemcovi je jedno, že má viac ako ste sa dohodli.

Ale inštitúciám môže vadiť ak dostanú o pár korún viac ako je na faktúre, preto potrebuješ posielať platbu v CZK mene. Ak to urobíš z € účtu už je to zahraničná platba za poriadny poplatok.

Slovenská mbank nevidím na webe, žeby ponúkala vedenie účtu v mene CZK.

Ešte porovnanie konverzného kurzu, ak pošleš 500€ na CZK účet
v českej mbank kurz 22,8547 príjemca dostane 11 427,35 CZK
v slovenskej FIO kurz 22,91463 príjemca dostane 11 457,31 CZK
cez Wise kurz 23.5475 a poplatok 3.45 €, príjemca dostane 11,692.51
cez Revolut kurz 23,5048 a poplatok 1,50 €, príjemca dostane 11 717,13 CZK

smajliica
7. jún 2023

Ja som vždy posielala cez transfer wise alebo world remit medzi rôznymi krajinami/ menami. Prakticky bez poplatkov, dobré kurzy a príde ti to v priebehu pár minút

maranco
7. jún 2023

@smajliica pozrieš mi koľko CZK sa dá dostať za 500€ cez world remit ? Mne je tá stránka rozsypaná, a skúšal som cez 2 prehliadače.

Tieto zmenárne použiť len na zmenu € > CZK, poslať si to na svoj CZK účet, lebo pri platbe nepoznajú náš variabilný symbol, alebo špecifický symbol a na internáte určite nebudú dlhodobo ručne párovať prijaté platby bez VS.

danielahamar
autor
7. jún 2023

@smajliica tam sa iba zaregistrujeme a fungujeme?

danielahamar
autor
7. jún 2023

dakujem, už zaplatené

renab
7. jún 2023

Moj syn musel mat otvoreny ucet v CR, nakolko do Slovenskej banky skola nechcela posielat stipendium ani prispevky na ubytovanie.

danielahamar
autor
7. jún 2023

@renab no keď tam už bude, nech si to rieši, ale toto sme potrebovali zaplatiť bez väčšej straty. Príspevky na ubytovanie ako fungujú, kto nane ma nárok a kedy?

smajliica
7. jún 2023

@maranco vyzerá to že do ČR už neposielajú

@danielahamar zaregistrujete, pošlete fotku op na overenie totožnosti tuším a potom môžete posielať. Ale ako už @maranco spomenul, treba mať otvorený účet v ČR kde si to prepošlite a odtiaľ platíte.

Nepoznáte náhodou niekoho kto tam študuje kto by vám to zaplatil?

maranco
7. jún 2023

@renab inak vo FIO je taká zvláštnosť môžem používať slovenské aj české číslo účtu a odosielateľ nič nespozná či ho mám založený v SK FIO alebo v CZ FIO

Príklad mal by som € alebo CZK účet s IBAN SK18 8330 0000 0000 2222 1111
z neho môžem posielať CZK do Česka, použije sa kurz FIO, ak je účet v mene CZK tak bez konverzie

chcel by som prijať peniaze z Česka tak môžem uviesť odosielateľovi tieto 3 čísla účtov a stále príde platba na ten istý účet
SK18 8330 0000 0000 2222 1111 slovenský IBAN
CZ07 2010 0000 0000 2222 1111 český IBAN
2222 1111/2010 české lokálne číslo účtu
pre štipendium by som škole dal posledné číslo účtu
v mene CZK tam fungujú okamžité platby a dúfam, že do leta spustia okamžité aj v mene €.

danielahamar
autor
8. jún 2023

@smajliica nikoho práveže, preto to riešime aby to bolo aj do budúcna, sk tam ma študovať. Skúsim ešte naštudovať, či niečo neodporúčajú na škole

smajliica
8. jún 2023

Tak v budúcnosti už bude mať hádam český účet a hlavne si to bude riešiť sám 😅

danielahamar
autor
8. jún 2023

@smajliica no tak som to myslela, že ak sa tam už dostane, rieši sám a hlavne co bude výhodné pre slovaka