Platba za vysokú školu pri prestupe

mona_poe
8. okt 2023

Ahojte, prosím Vás teraz od septembra som nastúpila na VŠ. Je to prvá vysoká škola, ktorú navštevujem, ale počas štúdia som prišla nato, že s týmto zameraním si nenájdem prácu (povedali nám to aj vyučujúci). Tak ak od budúceho septembra idem na inú VŠ. Na tej prvej som bola 2 týždne, ak si teraz ukončím štúdium, tak budem musieť na ďalší rok platiť za celý rok alebo len za jeden semester? Ďakujem za odpoveď.

kaktusik007
8. okt 2023

semester zacal par dni dozadu a vyucujuci vam vravia, ze si nenajdete pracu???? 🤦‍♀️

to co je za vysoku skolu?

a ano, ak budes studovat dlhsie, platis. Za skolsky rok, nie semester.

pribinak
8. okt 2023

Prosím tá, ak to nie je tajomstvo, to je aká VS? Aký odbor?

viestta
8. okt 2023

Ked ukoncis prvy rocnik, tak na dalsiej VS ti mozu zapocitat niektore predmety.
Ale fakt ma zaujima preco vyucujuci vyucuju odbor, ktoreho absolventi su uplne zbytocni...

mona_poe
autor
8. okt 2023

@pribinak UKF - FF - prekladateľstvo a tlmočníctvo (kombinácia Anj + Sjl). Povedali nám, že do vydavateľstiev sa nedostaneme, lebo tam sa dá dostať len cez peniaze. Jediná možnosť je živnosť, ale že tam je vysoká konkurencia, takže môžeme zabudnúť.

mona_poe
autor
8. okt 2023

@kaktusik007 takže tieto dva týždne sa mi budú počítať ako celý školský rok?

duunlo
8. okt 2023

Urcite budes platit za cely akademicky rok, nakolko 2 tyzdne studovat je absolutne nic a nemas ani len ziadnu uspesne ukoncenu skusku, ktoru by ti mohli na pripadne inej skole zapocitat. Co ale nemeni nic na tom, ze tak ci tak budes platit za cely akademicky rok. Skola musi mat rovnake predmety aby ti ich zapocitala, napr. Matematiku, fyziku, chemiu, atd. Ponaucenie do buducna je nevyberat si skolu podla lahkosti studia ale uplatnenia (choroba dnesnej doby VS).

lindous
8. okt 2023

Za celý rok, ale platiť budeš až ten ročník, o ktorý budeš dlhšie na 1. stupni VŠ, čiže až v tretiaku na novej škole…ale teda ak človeka odbor baví, je v tom dobrý, maká na sebe a robí niečo naviac, tak si nájde uplatenenie aj v odboroch, kde je malo miest a veľa absolventov

mona_poe
autor
8. okt 2023

@duunlo nevyberala som si školu podľa ľahkosti, ak si myslíš, že prekladateľstvo a tlmočníctvo (ANJ + SJL) je ľahké tak sa žiaľ mýliš.

duunlo
8. okt 2023

@mona_poe OK prepac, viac podrobnosti si neuviedla. Cize vychadzal som len z toho, ze studujes na VS na ktorej uz vyucujuci hovoria studentom, ze stoji nepriamo za prd. Ale v cudzom jazyku sa uplatnit da. Pripadne pojdes ucit na skolu, SJZ a AJ.

lindous
8. okt 2023

A ešte doplním, že ak by si predsa len menila, tak školné ti môže byť z rôznych dôvodov znížené až odpustené (sociálne dôvody, výborný prospech, reprezentácia školy…)

blacki
8. okt 2023

@mona_poe ahoj, neviem preco vam toto hovoria, ale je to totalna blbost. Moj velmi blizky clovek prekladatelstvo na uk vystudoval, je takych menej v praxi a rozhodle sa uplatnili vsetci ktori dostudovali. Ano, konkurencia je velka, pretoze preklada cez zivnost kadekto nekvalifikovany, ale nie kazda firma ma urcitu uroven, takze sa s nimi rychlo aj skonci, ked je to na nizkej urovni. Navyse su druhy prekladov, na ktore treba dolozit kvalifikaciu a tam uz je vyber ludi mensi. Za mna je to velmi dobry odbor, len teda on studoval dvojkombinaciu cudzich jazykov, nie sjl, tam je presne podla mna problem. Tobolivacsinou ludia zreli akurat na ucebie, lebo viac sa tam venovali slovencine, menej cudziemu jazyku. A potom to predurcuje ist do vydavatelstva, kde je to ozaj zlozite. Ja by som len prestupila na inu dvojkombinaciu, sjl zrusit.

blacki
8. okt 2023

@mona_poe *ucenie

mona_poe
autor
8. okt 2023

Ďakujem Vám za odpovede, boli ste mi nápomocní 🙂. Predsa len pôjdem na učiteľstvo (ANJ + SJL + História), kde mám uplatnenie isté, keďže učiteľov treba stále.

blacki
8. okt 2023

@mona_poe ten clovek mi presne vravel, zena tomto odbore s kombinaciou sjl su len buduci ucitelia, ziadne ine uplatnenie sa im nepodari. A ked ucitelstvo, lepsia je podla mna pedagogicka. Ak prekladatelstvo, treba studovat 2 jazyky, aby si sa sustredila na prekladatelstvo ako take

0silvia0
8. okt 2023

@mona_poe a neda sa este v tomto roku prestupit na pedagogicku fakultu? Ved akademicky rok este len zacal...

kaktusik007
8. okt 2023

@mona_poe pozri si prednety na tom ucitelstve a pripadne tym sa venuj tento rok, by ti ich mohli uznat.

mona_poe
autor
8. okt 2023

@0silvia0 Na UKF presun medzi fakultami nie je možný

mona_poe
autor
8. okt 2023

@kaktusik007 idem sa tento rok venovať predmetom, ktoré budem mať na ďalší rok v 1. ročníku na novej VŠ.

kaktusik007
8. okt 2023

@mona_poe a v ramci fakulty, iny odbor? teda ze prekladatelstvo dvoch jazykov? ci to nemas taku dobru znalost dalsieho?

a nie je miesto, zeby niekto zanechal studium / neprisiel na zapis? Nas malo byt 45 a je nas uz len 37, a to je semester dva tyzdne....

a kto povedal ze presun medzi fakultami nie je mozny? je to v studijnom poriadku niekde?

0silvia0
8. okt 2023

@mona_poe tak pozri inu univerzitu, musis byt v Nitre? Obvolaj studijne oddelenia, Trnava ma celkom fajn pedagogicku fakultu. Ak si pohnes, mozes nieco vybavit a nestracat rok studia.

kaktusik007
8. okt 2023

@mona_poe nie len v prvom rocniku..... pozri to komplexne..... ja som prvy rocnik bc, a mame ten isty predmet co maju v mgr studiu v inom odbore 🤷🏼‍♀️ dokonca niektore predmety mame aj na inych fakultach..... tiez UKF

mona_poe
autor
8. okt 2023

@kaktusik007 bolo mi to povedané na študijnom oddelení. Ovládam ruský jazyk, ale v dnešnej situácii, to nie je dobrá voľba.

mona_poe
autor
8. okt 2023

@0silvia0 Trnavská univerzita má najlepšiu pedagogickú fakultu na Slovensku, avšak prechod už nie je možný. Kamarátka chcela ísť z BA do ZA a jej žiadosť bola zamietnutá, lebo je už október.

0silvia0
8. okt 2023

@mona_poe spytat sa mozes na studijnom. Teda ja by som sa spytala a nie sa zariadovala podla toho, co povedala kamoske uplne ina univerzita v inom meste.

0silvia0
8. okt 2023

@mona_poe dnes je bitka o studentov na vysokych skolach, kazdy student dobry. Ja by som to nevzdala bez spytania sa. Prinajhorsom ti povedia nejde to.

kaktusik007
8. okt 2023

@0silvia0 len tym ze je oktober --- financie uz su dane. Asi tam je problem.
@mona_poe asi by som skusila ucitelstvo formou samoplatcu --- na tento jeden rok. take miesto by mozno bolo. A neprisla by si o rok..... no to uz musis riesit na studijnom 🤷🏼‍♀️