Plagiátorstvo - zabudla som uviesť autora v záverečnej práce

menonetreba7
12. dec 2020

Už sa Vám stalo že ste pri záverečnej práci zabudli uviesť autora a Vaša praca bola označena ako plagiatorstvo , alebo ked ste tu vetu pozmenili a niečo dopisali ?

hettinka
12. dec 2020

@menonetreba7 mne nie, keďže som písala sama. Ale spýtaj sa Danka s Matovicom a Kollarom, že ako sa to rieši.

vilma7
12. dec 2020

Nie nestalo sa mi, že som zabudla uviesť.

deti95060810
12. dec 2020

a tvoj konzultant si nevšimol nič? nespolupracujete?

majah212
12. dec 2020

@menonetreba7 pokial ide o jednu vetu tak asi ťažko budeš plagiator. Aký rozsah mal ten neoznačeným zdroj? Aj keď pozmenis vetu/odsek, tak musíš uviesť zdroj pretože je to parafráza.

kacena4
12. dec 2020

no v kazdom pripade v zabere pisem pouzitu literaturu takze viem sa odvolat na to ze je tam uvedeny zdroj odkial som cerpala material z akej literatury, zdroja + ak nieco citujem hned pri citacii alebo parafraze ju oznacim janko mrkvicka povedal .... alebo dam do uvodzoviek a opisujem citat z knihy takze nemas sancu "zabudnut" inak je to naozaj plagiatorstvo hoci aj jednej vety ale ak si precitat kapitolu a povies ju vlatnymi slovami neviem ci sa to da povazovat za plagiatorstvo skor za zdroj /tot moj nazor/

mrmrmr
12. dec 2020

@kacena4 pokiaľ viem, v záverečnom zozname použitej literatúry sa uvádzajú len zdroje, na ktoré sa odkazuje v texte. V opačnom prípade by si mohla dať na konci práce do zoznamu použitej literatúry všetko s témou súvisiace len tak pre istotu, aby si bola chránená pred prípadným plagiatorstvom. Preto vzadu musia byť len zdroje reálne použité v texte či už ako citát alebo ako parafraza a riadne v texte aj označené. Záleží aj od stupňa kvalifikácie, kvality práce a samotnej fakulty, ale u nás napríklad toto veľmi kritizujú, ak sa to robí, teda ak sa v zozname použitej literatúry v závere uvedú zdroje reálne neoznačené/ nepoužité v texte, pretože je to nie len proti pravidlám citacie, ale aj etike akademickej práce. Len by si školiteľ alebo oponent, prípadne samotná komisia, museli dať tú námahu reálne porovnať záverečný zoznam s textom práce, u nás to veľa učiteľov robí a následne vytýka.
A čo sa otázky týka, je to samozrejme plagiatorstvo, ak sa neuvádza zdroj, aj ak sa znenia vety menia. Podstatné je, že nejde o myšlienku, o ktorej je všeobecná vedomosť, ani Vašu vlastnú, ale myšlienku niekým iným skôr vyslovenú (aj keby Vami rozvitú), takže v časti, v ktorej Vám autorstvo neprislúcha, je nutné toto označiť.
Či to bude aj označené ako plagiatorstvo je druhá vec, reálne systém na kontrolu zhody nevie zistiť, že ide o plagiát ak je veta pozmenená, alebo ak je aj doslovne opísaná zo zdroja, s ktorým neporovnáva a nemá ho v databáze. To sú prípady najmä častí papierových kníh, ktoré ešte predtým nikto nečudoval v práci nahratej v systéme, internetové databázy, ktoré systém na kontrolu originality neprehliada ale aj všetky cudzojazyčné zdroje. Takže ak je otázka, či Vám na to prídu, tak pravdepodobne nie, ak to nerozozná systém a zdroj nepozná ani školiteľ ani oponent, alebo si neuvedomia, že ide o cudziu myšlienku, ktorá nie je odcitovaná. Prišlo by sa na to jedine, že raz Vašu prácu bude niekto podrobne skúmať.
Ale na otázku, či je to plagiatorstvo, je odpoveď, že rozhodne áno. Tu teda nie je záchranou ani záverečný zoznam použitej literatúry alebo cestné vyhlásenie alebo nevedomosť, lebo je zákonník povinnosťou autora dodržať autorské práva ostatných.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kacena4
13. dec 2020

@mrmrmr dik za info toto som nevedela, ze nemusim uvazdat vsetko literaturu len tu ktoru citujem alebo parafrazujem

janulka1802
13. dec 2020

Nie, nestalo. To sa ani nedá...

mrmrmr
13. dec 2020

@kacena4 ani ja kým som nemala vlastnú skúsenosť.. ono toto si často ľudia mýlia (Ja predtým tiež), že uvedu na konci v zozname všetko z čoho akoby vychádzali.. Ale len tá literatúra, čo aj v texte cituješ alebo parafrázuješ je reálne použitá a má byť v tom zozname.. ono to dáva vlastne zmysel, lebo ak by som na konci uvádzala viac zdrojov, ako tie na ktoré odkazujem v texte, ako som ich mohla použiť a neoznačiť, to by bol plagiat.. Takže to čo použijem musím označiť a aj dať do zoznamu nič viac ani menej..

nelca84
13. dec 2020

@mrmrmr myslim, ze to bol sarkazmus 🤦‍♀️ kazdy predsa vie, ze uvadzas len to z coho si realne cerpala 😆

zuzanka.zuzu
13. dec 2020

@mrmrmr "ak by som na konci uvádzala viac zdrojov, ako tie na ktoré odkazujem v texte, ako som ich mohla použiť a neoznačiť, to by bol plagiat" - plagiát je predsa okopírovaný text a nie uvedenie literatúry nad rámec 😀 súhlasím, že by sa nemala uvádzať taká, ktorá sa tam reálne nenachádza, ale uvedenie literatúry navyše nie je plagiát, len nah*vno práca 😀 nedramatizuj