PhD štúdium

20. mar 2024

Ahojte, ma tu niekto skusenost s phd studium komensky?
Necitala som si zatial nic, ale zaujima ma, kolko ste museli byt v skole, popripade ucit, kolko vam priblizne “vyskum” zabral casu, ci sa to celkovo dalo zvladnut (aj napriklad s pracou popri?) resp ako to bolo hodnotene platovo?

“Nejde o to co ste studovali, ale celkovo pocity, rozlozenie casu a ci sa to oplatilo”

Vopred velmi pekne dakujem🙂

lindous
20. mar 2024

Ja si aktuálne robím PhD. na UK, ale teda odpovede na tvoje otázky budú veľmi veľmi závisieť od odboru… už len u byvalých spolužiakov, ktorí išli na iné katedry vidím rozdiely, aj keď sú to príbuzné odobory… tak skús upresniť, možno sa niekto nájde, ale úplne najlepšie by bolo spýtať sa starších kolegov 😊

autor
20. mar 2024

@lindous prirodne vedy🙂

autor
20. mar 2024

@lindous jasne planujem sa pytat🤗 len mi napadlo tak vsebocnejsie skusit ak tu

lindous
20. mar 2024

Tak to mi napíš kľudne správu s presným odborom, ak nechceš tu špecifikovať… ale k tomu ti viem povedať aspoň niečo málo viac 😊

mykaellle
20. mar 2024

Ahoj, ja som skončila PhD v 2010, teda dávno a ako doktorandka som nemala takmer žiaden voľný čas, robila som výskum v molekulárnej genetike, buď v ústave, alebo hľadanie podkladov na internete, príprava na cviká + u nás boli doktorandi dosť "dievča pre všetko" ale záleží od odboru, za mňa pekná skúsenosť do života

autor
20. mar 2024

@mykaellle dakujem za zdielanie skusenosti😊

zeldia
20. mar 2024

Denne štúdium je 8 hod pracovná doba denne.
Štipendium cca 800 e v čistom, po 15 mesiacoch 1000e. 60 e mesačne na výdavky (môžeš si nieco kúpiť alebo si našetris na konferenciu a pod). Doktorand je študenti nie riaditeľ inštitútu aj ked si to všetci po nástupe na PhD štúdium myslia časom sa im to vysvetlí a niektorí dokonca pochopia. Či sa to oplatí? V čom ako?

autor
20. mar 2024

@zeldia iba vseobecne ci si spokojna, ci ta to naplnalo, ci je to to ci ocakavala😊

lelelienka
20. mar 2024

Ja som koncila uz pred nejakymi par rokmi, cize mohli sa veci trochu pomenit. Vtedy sme boli oficialne studenti a bolo celkom slusne stipendium, uplne v pohode som z neho mohla zit a este som aj usetrila, ale tak zase ja nerozhadzujem len tak. Po minimovke sa stipendium zvysilo, neviem ako to je teraz. Neviem si ale vobec predstavit pracovat popri studiu, pretoze som takmer kazdy den musela byt v labaku. Zalezi velmi od odboru, ale kedze pises prirodne vedy, predpokladam nieco podobne a nie len nejake tliachanie a pisanie somarin. Uz vtedy bolo nepisane pravidlo, ze bolo treba mat ku obhajobe myslim ze minimalne 3 clanky a aspon jeden karentovany, cize naozaj bolo treba makat. Ucit som ja konkretne musela len v prvom rocniku.
Celkovo hodnotim ako pozitivnu skusenost, mna to bavilo, lahke to nebolo, ale ja mam rada vyzvy 😉
Aj ked musim povedat, ze vo vyskume som dalej nezostala, asi najviac ma odradilo prilis narocne ziskavanie penazi a casova narocnost, ono ked raz bezal experiment tak tam clovek trcal aj do vecera 😉 Najlepsia skusenost okrem samozrejme vedomosti ako takych bolo, ze som sa vyborne naucila prezentovat vdaka konferenciam a roznym prednaskam, ale z toho sme mali uz slusny trening aj pocas Mgr.studia a este ma to cele naucilo, ze az prekvapivo vela veci si clovek v pripade potreby a nedostatku financii 😁 dokaze vymysliet a spravit aj sam, v com mame obrovsku vyhodu oproti zahraniciu. Tam zase maju na vsetko peniaze tak nemusia byt taki kreativni.
Cize uzavrela by som, ak ta to laka, urcite sa na to daj, aj keby si nezostala dalej vo vede a aj keby sa ta niekto snazil presvedcit naco ti to bude - mozno aj “na nic” v zmysle ze nebudes vedecky pracovnik, ale pre svoj vlastny dobry pocit ked to chces, chod do toho 😉

zeldia
21. mar 2024

Ja som rada v laboratóriu a tato praca dáva obrovskú slobodu vo všetkom a čo je pre mňa dosť dôležité pracujem väčšinou s inteligentnými ľuďmi z celého sveta. Peniaze na výskum študent určite nerieši. V civilizovanom svete kde SR nepatrí sa to vacsinou berie tak že keď zvládneš PhD. zvládneš vsetko. Máš vybranú temu? A školiteľa?

zeldia
21. mar 2024

Ak chces prid sa ku mne pozriet, mám od septembra voľne miesto🙂

lelelienka
21. mar 2024

@zeldia tak my sme napriklad riesili aj peniaze, neviem ako teraz, ale vtedy mala UK granty pre mladych, interne sme to nazyvali “baby granty” a cez tie sa dali ziskat nejake mensie sumicky a okrem toho sme sa velkou castou podielali aj na velkych projektoch, ktore zastresovali skolitelia. Cize rozhodne to nebolo len take ze tu mas peniaze a experimentuj 😉

luci88nka
21. mar 2024

Ak chces sa ozvi do spravy, ja som si robila na PrifUK.

zeldia
22. mar 2024

@lelelienka tak potom si bola vyborna (väčšina študenti vyborna nieje, ti dobrí sú prec). Ale máš pravdu možnosti je momentálne veľmi veľa aj u nás najmä vďaka EU takže sú aj granty pre mladých, množstvo stáži, ku mne sa takí študenti žiaľ nedostanú ale rozhodne to nie je tak že školiteľ očakáva od študenta zabezpečenie financií.

autor
22. mar 2024

dakujem Vam damy za pekne odpovede😊 premyslim si to podrobne cele, aspon mam “prvotny” pohlad na cely temu phd studia😄