Phd štúdium

zuzanna822
26. sep 2023

Ahojte, mam na Vas otazku. Viete si spravit PhD v inom obore ako mate magistra/inziniera? Akurat som to precitala v nejakych zivotopisoch a chcela by som si to overit.
Priklad - mam ukoncene bakalarske a nasledne magisterske v odbore biznis a PhD si robim biochemiu.
Je toto mozne?

ivangeline
26. sep 2023

Dost pochybujem. A poznatky z biochemie by si mala odkial? Myslim,ze nejake pribuzne pendlovanie je mozne..ale taketo nezlucitelne odbory...

aaaa1111
26. sep 2023

mozne to je, ale treti stupen je zamerany na vedecku cinnost. tazko budes vedecky prinosna v biochemii, ked z nej nemas poznatky. ako pise @ivangeline, podobne vedy sa daju studovat v tretom stupni, ale pri uplne rozdielnych odboroch neprelezies ani prijimackami na studium

lula313
26. sep 2023

Poznam jedného, ktorý vyštudoval marketing a PhD robil v úplne inom smere (technickom)

zuzanna822
autor
26. sep 2023

@lula313 Predne taketo nieco podobne som videla a nevedela som pochopit ako sa to, resp ci je to vobec dovolene.

lienka.7
26. sep 2023

@zuzanna822 nie, nie je to možné, nakoľko musíš mat príslušné vzdelanie 2.stupna, aby si mohla v ňom ďalej pokračovať na 3.stupni.
Jednoducho povedané, lekár nemoze mat PhD.z matematiky a matematik zase z medicíny.
Existuje este príbuznosť odborov, napr.v rámci práva (napr.trestne a správne pravo), ale aby si mohla študovať 3.stupen právo, musíš mat skončené právo 2.stupen.
A pod.
@aaaa1111
@ivangeline keď neviete, prosím Vas netrepte tu hluposti 🙏

lienka.7
26. sep 2023

@lula313 urcite nie, pokial toto je, tak je to buď na odobratie akreditácie vysokej školy pre PhD.studium, resp. druhá možnosť je aj falošný diplom.

ivangeline
26. sep 2023

Mno....kamoska zacala studovat Mgr. v niecom inom ako ma Bc... takze z toho vychadzam... zajstra si to zistim. ;)

aaaa1111
26. sep 2023

@lienka.7 ale moze. na studium prebieha prijimacie konanie, ktore urcuje podmienky prijatia. napriklad byvaly predseda kdh jan figel mal vystudovanu vykonovu elektroniku na technickej univerzite v kosiciach a doktorandske studium si spravil na vysokej skole zdravotnictva a socialnej prace sv. alzbety, myslim v odbore socialna praca. vsetko zavisi od prijimacieho konania, ci daneho cloveka prijmu na studium alebo nie. tentokrat pises hluposti ty

marianarem
26. sep 2023

@zuzanna822 Je to normalne mozne, ak sa najde skolitel, ktory by sa ta ujal. Moj manzel je napr. vystudovany chemik a PhD. ma z matematiky. To su este relativne pribuzne obory, ale teda sedel s nim v kancli isty cas chalan, ktory vystudoval FTVS (telesna vychova) a spravil si PhD. z aplikovanej matematiky. Tiez u nas urobili PhD. z matematiky niekolki geodeti. Naopak moj student vystudovany matematik si robil PhD..v stavbarskom obore.

ruzasipova
26. sep 2023

@zuzanna822 Da sa to. Ja mam magisterske z ucitelstva biologie - chemie a PhD. z aplikovanej informatiky. Ina skola, uplne iny odbor, bez predoslych skusenosti. Ale dat sa touto cestou je strasne tazke.

ruzasipova
26. sep 2023

@lienka.7 Hluposti trepete vy. Zalezi od prijimacieho konania vysokej skoly poskytujucej PhD. Mojou podmienkou bol ukonceny 2 stupen vs ( jedno aky) a urcity pocet stran vo worde o problematika v oblasti, ktoru chcem studovat. Proste som si to musela nastudovat a predlozit uvodnu spravu na posudenie, ci chapem, co idem robit.

jan510
27. sep 2023

je zoznam pribznych odborov kde Phd mozes vykonat, najdes to bezne na nete

lienka.7
27. sep 2023

@ruzasipova netrepem, lebo je to možné len v rámci príbuznosť odborov. A VS si nemôže určovať podmienky aké chce, a ani si prijímať koho chce. Vždy sú stanovené podmienky, aké je potrebné mať ukoncene VS 2.stupna. cize napr.na právo sa nemôžeš hlásiť s ukončenou matematikou. Pokial to VS urobi, poruší zákon. A nemienim sa tu s nikým ďalej o tom dotahovat.

lienka.7
27. sep 2023

@ruzasipova netrepem, trepes ty, VS si nemôže určiť ako kritérium prijata na PhD., ze ukončenie 2.stupna - akéhokoľvek. Nech sa paci, právo UK. asi ťažko by tam vzali s tvojou matematikou, či?

ibajaanikiny
27. sep 2023

@zuzanna822 dedukujem z mojho zamerania a skoly,kde PhD. mam,ze nie…to nedava ani zmysel,ved dizertacna praca ma byt vysledkom tvojich nadobudnutych vedomosti,zrucnosti a hlavne,ma to byt vedecka cinnost,cize nie teoria ako pri Bc.,Mgr.,ale realne robis vyskum,ktorym potvrdzujes/vyvratis hypotezy. Plus v ramci PhD. pises odborne clanky,prednasas,riesis konferencie…odkial mas mat na to vedomostnu kapacitu,ked si to nestudovala?

zuzanna822
autor
27. sep 2023

@ibajaanikiny samozrejme, preto som zalozila tuto temu, lebo som narazila na par zivotopisov, kde to tak bolo, co mna samu prekvapilo. Aj to ze damy vyssie sa tiez s niecom podobnym stretli. Sice to pre mna nedava zmysel (jedine zeby si dotycne osoby nieco studovali a ucili sa pocas mastra, aby mohli zmenit phd odbor)
Kazdopadne dakujem🙂

ivangeline
27. sep 2023

Je to mozne. ;) Kamoska skocila bc totálne nieco ine a teraz robi mgr probacna a mediacna praca... (na portale vs pisu blbosti.. :D) ...je mozne,aby skola dovolila studovat aj takymto.. cezpolnym.. ;D ...tento odbor nema ani bc o_O A moj znamy sa pridal,ze jeho kamarat tiez robil phd z uplne ineho odboru...