Ahojte, mam na Vas otazku. Viete si spravit PhD v inom obore ako mate magistra/inziniera? Akurat som to precitala v nejakych zivotopisoch a chcela by som si to overit.
Priklad - mam ukoncene bakalarske a nasledne magisterske v odbore biznis a PhD si robim biochemiu.
Je toto mozne?
mozne to je, ale treti stupen je zamerany na vedecku cinnost. tazko budes vedecky prinosna v biochemii, ked z nej nemas poznatky. ako pise @ivangeline, podobne vedy sa daju studovat v tretom stupni, ale pri uplne rozdielnych odboroch neprelezies ani prijimackami na studium
Poznam jedného, ktorý vyštudoval marketing a PhD robil v úplne inom smere (technickom)
@lula313 Predne taketo nieco podobne som videla a nevedela som pochopit ako sa to, resp ci je to vobec dovolene.
@zuzanna822 nie, nie je to možné, nakoľko musíš mat príslušné vzdelanie 2.stupna, aby si mohla v ňom ďalej pokračovať na 3.stupni.
Jednoducho povedané, lekár nemoze mat PhD.z matematiky a matematik zase z medicíny.
Existuje este príbuznosť odborov, napr.v rámci práva (napr.trestne a správne pravo), ale aby si mohla študovať 3.stupen právo, musíš mat skončené právo 2.stupen.
A pod.
@aaaa1111
@ivangeline keď neviete, prosím Vas netrepte tu hluposti 🙏
Mno....kamoska zacala studovat Mgr. v niecom inom ako ma Bc... takze z toho vychadzam... zajstra si to zistim. ;)
@lienka.7 ale moze. na studium prebieha prijimacie konanie, ktore urcuje podmienky prijatia. napriklad byvaly predseda kdh jan figel mal vystudovanu vykonovu elektroniku na technickej univerzite v kosiciach a doktorandske studium si spravil na vysokej skole zdravotnictva a socialnej prace sv. alzbety, myslim v odbore socialna praca. vsetko zavisi od prijimacieho konania, ci daneho cloveka prijmu na studium alebo nie. tentokrat pises hluposti ty
@zuzanna822 Je to normalne mozne, ak sa najde skolitel, ktory by sa ta ujal. Moj manzel je napr. vystudovany chemik a PhD. ma z matematiky. To su este relativne pribuzne obory, ale teda sedel s nim v kancli isty cas chalan, ktory vystudoval FTVS (telesna vychova) a spravil si PhD. z aplikovanej matematiky. Tiez u nas urobili PhD. z matematiky niekolki geodeti. Naopak moj student vystudovany matematik si robil PhD..v stavbarskom obore.
@zuzanna822 Da sa to. Ja mam magisterske z ucitelstva biologie - chemie a PhD. z aplikovanej informatiky. Ina skola, uplne iny odbor, bez predoslych skusenosti. Ale dat sa touto cestou je strasne tazke.
@lienka.7 Hluposti trepete vy. Zalezi od prijimacieho konania vysokej skoly poskytujucej PhD. Mojou podmienkou bol ukonceny 2 stupen vs ( jedno aky) a urcity pocet stran vo worde o problematika v oblasti, ktoru chcem studovat. Proste som si to musela nastudovat a predlozit uvodnu spravu na posudenie, ci chapem, co idem robit.
je zoznam pribznych odborov kde Phd mozes vykonat, najdes to bezne na nete
@ruzasipova netrepem, lebo je to možné len v rámci príbuznosť odborov. A VS si nemôže určovať podmienky aké chce, a ani si prijímať koho chce. Vždy sú stanovené podmienky, aké je potrebné mať ukoncene VS 2.stupna. cize napr.na právo sa nemôžeš hlásiť s ukončenou matematikou. Pokial to VS urobi, poruší zákon. A nemienim sa tu s nikým ďalej o tom dotahovat.
@ruzasipova netrepem, trepes ty, VS si nemôže určiť ako kritérium prijata na PhD., ze ukončenie 2.stupna - akéhokoľvek. Nech sa paci, právo UK. asi ťažko by tam vzali s tvojou matematikou, či?
@zuzanna822 dedukujem z mojho zamerania a skoly,kde PhD. mam,ze nie…to nedava ani zmysel,ved dizertacna praca ma byt vysledkom tvojich nadobudnutych vedomosti,zrucnosti a hlavne,ma to byt vedecka cinnost,cize nie teoria ako pri Bc.,Mgr.,ale realne robis vyskum,ktorym potvrdzujes/vyvratis hypotezy. Plus v ramci PhD. pises odborne clanky,prednasas,riesis konferencie…odkial mas mat na to vedomostnu kapacitu,ked si to nestudovala?
@ibajaanikiny samozrejme, preto som zalozila tuto temu, lebo som narazila na par zivotopisov, kde to tak bolo, co mna samu prekvapilo. Aj to ze damy vyssie sa tiez s niecom podobnym stretli. Sice to pre mna nedava zmysel (jedine zeby si dotycne osoby nieco studovali a ucili sa pocas mastra, aby mohli zmenit phd odbor)
Kazdopadne dakujem🙂
Je to mozne. ;) Kamoska skocila bc totálne nieco ine a teraz robi mgr probacna a mediacna praca... (na portale vs pisu blbosti.. :D) ...je mozne,aby skola dovolila studovat aj takymto.. cezpolnym.. ;D ...tento odbor nema ani bc o_O A moj znamy sa pridal,ze jeho kamarat tiez robil phd z uplne ineho odboru...
Dost pochybujem. A poznatky z biochemie by si mala odkial? Myslim,ze nejake pribuzne pendlovanie je mozne..ale taketo nezlucitelne odbory...