Phd štipendium

misisisi12
24. okt 2024

Ahojte, rozmýšlam, že sa po vš dám na doktorandské štúdium. Chcela by som sa spýtať, ako to funguje so štipendiom? Dostáva sa iba cez semester, alebo aj mimo semestra? A čo cez leto? Ak máte niekto skúsenosti, budem rada ak sa o ne podelíte 🙂)

ivka225
24. okt 2024

Dostáva sa stále.

lindous
24. okt 2024

Celý rok, ale teda aj pracujem celý rok, nie podľa harmonogramu semestrov a skúškového… nárok máme na 40 dni pracovného voľna 😊

misisisi12
autor
24. okt 2024

@lindous ďakujem, viem, že včelami záleží od fakulty a oboru, ale je pravda, že väčšina veci sa dá robiť mimo fakulty, že tam nemusí doktorand byt stále prítomný aj keď neučí?

misisisi12
autor
24. okt 2024

@ivka225 ďakujem🙂

timilv
24. okt 2024

@misisisi12 my sme museli byť na fakulte aj keď sme neučili. Akurát piatok bol taký deň, že sme mohli zostať doma. Ale pondelok - štvrtok sme chodili aspoň na tých 5-6 hodín aj keď sme neučili
Ono zasa ak si robíš PhD. s nejakou normálnou náročnosťou, tak veľa času stráviš aj v knižnici a na konzultáciách. A zasa mali sme priebežne aj nejaké predmety a skúšky ktoré sme museli absolvovať aby sme mali dostatok kreditov+ semestrálne práce

misisisi12
autor
24. okt 2024

@timilv môžem sa spýtať o akú fakultu sa jednalo?🙂

lindous
24. okt 2024

@misisisi12 toto ti neviem povedať, keďže ako hovoríš, záleží od odboru a ja práve pre svoju prácu potrebujem byť v labáku, čiže ja na fakulte byť musím… keď treba veci spisovať, mám možnosť HO a zostávam doma 😊

ivanaks
24. okt 2024

Na našej univerzite sa už v rámci prijímacích pohovorov na dennú formu doktorandského štúdia upozorňuje, že doktorand musí byť prítomný na pracovisku aspoň 4 dni v týždni (mimo terénneho/archívneho výskumu - tam však tiež treba vydokladovať, kedy, kde a či reálne si bol/a). Vedie sa evidencia dochádzky doktorandov. Ešte predminulý rok to na našej fakulte takto nefungovalo, bola väčšia voľnosť doktorandov. Doktorandi z prírodovedeckej fakulty sa však sťažovali, že oni musia byť stále na pracovisku, v labákoch atď. a naši majú rôzne brigády aj TPP, hoci študujú interne, tak sa to takto zmenilo...

luliu
24. okt 2024

@misisisi12 závisí na fakulte, u nás sú doktorandi stále, rovnako ako zamestnanci. Aj cez leto, doma sú len v rámci študijného voľna (ako zamestnanec dovolenka), ktorý je určitý počet dní ročne

timilv
25. okt 2024

@misisisi12 ja som chodila na UKF na filozofickú fakultu. Ale napríklad spolubývajúci si robil doktorandské na SPU a bol tam od pondelka do piatku. Veľakrát chodil domov o šiestej večer. Najlepšie spravíš ak nájdeš niekoho, kto chodí priamo tam, kam chces ísť a zistíš si aktuálne ako to tam je. My sme sa napríklad normálne pípali- príchod/ odchod ako štandardný zamestnanci. Takže mali reálny prehľad koľko tam sme. Plus sme mali pevnú linku v kancelárii a často sme mali telefonáty aj od vedenia alebo z dekanátu, tak keby nezdvíhame, vedeli by že tam reálne nie sme

matkahelka
25. okt 2024

@misisisi12 stipendium poberas pocas celeho roka. ja som sice bola doktorandom uz davnejsie, ale fyzicky na fakulte sme museli byt denne, sekretarka katedry robila evidenciu. v nejakych vynimocnych pripadoch sa s veducim katedry dalo dohodnut na volne, ale to boli tak 2-3 dni za cely rok. inak sme cerpali len studijne volno.