PEVŠ právo

dahlia25
31. jan 2022

Ahojte,

Viem, že tu také otázky už boli, ale pri žiadnej som nenašla dostatočné množstvo informácii. Preto ju skúsim zopakovať.
Prosím len tých, ktorí majú skúsenosť s Paneurópskou VŠ, ideálne s právnickou fakultou (prípadne ak aj poznáte ľudí, kt. tam študovali).
Chcem sa spýtať, ako ste vnímali náročnosť štúdia a celkovú úroveň. Ako by ste hodnotili prístup profesorov?

Pýtam sa aj preto, lebo na túto konkrétnu školu sú názory veľmi rozdielne. Kým si ju jedna skupina chváli, nadreli sa tam, na trhu práce sú žiadaní, druhá tvrdí, že je to jednoduchá škola pre lenivých zbohatlíkov (zaujímavé, že to hovoria práve tí, ktorí si ju nemôžu dovoliť - toť len môj poznatok).

Za každý rozumný komentár budem rada.

eriksonka1234
31. jan 2022

@dahlia25 za mňa nie z viacerých dôvodov

dahlia25
autor
31. jan 2022

@eriksonka1234 vieš prosím napísať, z akých?

dahlia25
autor
31. jan 2022

@eriksonka1234 máš osobnú skúsenosť? 🙂

oblecenie99
31. jan 2022

@dahlia25 keď sme boli na seminároch pre koncipientov, prednášajúci zo SAK u nás vyzvali, nech dá hore ruku ten, kto je z tej školy. Aj keď tam boli viacerí (napr. aj moja spolubyvajuca) nikto tu ruku hore nedal.. Neviem, prečo. Na druhej strane, boli to koncipienti, čiže so zamestnaním problém nemali. Aj na štátnej to je tak, že niekto sa nadrie, niekto berie lavou zadnou, závisí to od prístupu študenta k štúdiu..

dahlia25
autor
31. jan 2022

@oblecenie99 nevieš, či bola spolubývajúca spokojná na škole?

oblecenie99
31. jan 2022

@dahlia25 Bola. Chválila. S právom vo všeobecnosti je to také biedne, najmä na východe sa ťažko zháňa práca.. Teda v roku 2013,ked som končila ja, to bola katastrofa. Bola som ochotná vtedy cestovať na pohovory aj do najväčšej diery, či na opačný koniec republiky, len aby som prácu zohnala. Vtedy si myslím ze je aj jedno, na ktorej fakulte si skončila. Zase je pravda, že môj zamestnávateľ sa pýtal, kde som skončila... Aj tému diplomovky, aj predmety štátnic a známky a aj ma skúšali na pohovore z obchodu a pracovného práva.

dencii
31. jan 2022

@dahlia25 a chceš tam ísť z nejakého konkrétneho dôvodu ci len sa bojíš, že na štátnu sa nedostaneš? Z mojej skúsenosti je určite lepšia voľba Trnava alebo UK BA, nielen co sa týka vedomostí, ale aj uplatnenia na trhu práce (videla som niekoľko inzerátov, kde bolo vyslovene zdôraznene, že uchádzači o zamestnanie z pevs a Sládkovičova žiadosti ani nemajú posielať). Na druhej strane mam kamaratov/kolegov, ktorí majú pevs a nikdy na túto školu krivé slovo nepovedali, ale treba povedať, že sú to po väčšine ľudia zo "solídnych" rodín, ktorí si proste vybrali tu ľahšiu cestu (ale hlúpi určite nie sú). Kto má záujem a chce sa učiť, bude sa učiť aj na súkromnej, kto nemá, tak sa určite natrapi na tejto škole menej..

lindous
31. jan 2022

Poznám viac ľudí, ktorí chodili/chodia na Paneurópsku, ale nie konkrétne právo, takže skôr všeobecne - veľa ľudí chváli, že vyučujúci sú často ľudia z praxe a hodiny s nimi im veľa daváju, iní s týmto až tak spokojní nie sú, lebo keď má človek učenie len tak naokraj, nevenuje mu až toľko... Ale to záleží vždy od konkrétneho vyučujúceho a takéto rozdiely medzi vyučujúcimi sú aj na verejných školách... Ale teda skoro všetci sa zhodli, že na nich niektorí ľudia ( aj na pohovoroch napr.) pozerajú cez prsty... Či oprávnene alebo nie, ja objektívne posúdiť neviem, ale brala by som to ako fakt... Inak súhlasím s tým, čo napísala @dencii na záver

eriksonka1234
31. jan 2022

@dahlia25 osobnú nie ale z blízkej rodiny mam. Naozaj tam zväčša študujú ľudia, ktorí na to majú, resp. si vyberú tu ľahšiu cestu. Na 90% ti múdrejší idú študovať na štátnu.

malinoismum
31. jan 2022

@dahlia25 Ajoj, ja som túto školu úspešne skončila ako doktorka práv. Stretla som sa TAM len s názormi že ide o kvalitnú školu – pretože naozaj tam nie je nič zdarma, resp. ako na každej škole pár voliteľných predmetov bolo ľahších…
S opačným názorom, že ide o školu, za ktorú si len “zaplatíš” A vraj kúpiš titul– som sa stretla len u jedincov, ktorí školu nikdy nenavštevovali, alebo s ňou nemali absolútne žiadnu osobnú skúsenosť, okrem tej “že jedna pani povedala”…
Ja svoje rozhodnutie študovať na tejto škole neľutujem rovnako ani moji bývali spolužiaci.
Osobne som nevidela absolútne žiadny problém pri hľadaní si zamestnania či už počas školy alebo po štúdiu, nielen u mňa – ale aj u spolužiakov. Keď chceš, kľudne mi napíš 🍀

dahlia25
autor
31. jan 2022

@malinoismum ďakujem za info 😊 keď sa môžem spýtať, hľadala si si potom prácu priamo v BA?

dahlia25
autor
31. jan 2022

@dencii
Mne sa tá škola páči čo sa vybavenia týka + že na súkromných školách majú profesori skrátka lepší prístup. Čo sa týka kvality štúdia, počula som chválu. Preto ma to láka. Nepatrím medzi tých, čo k školnému navyše strčia profesorom do vrecka €€, chcem vzdelanie.

dahlia25
autor
31. jan 2022

@oblecenie99 jedného dňa by som chcela mať vlastnú kanceláriu, čiže mimo koncipientskej praxe + prípadne pár rokov na rozbeh mi “problém so zamestnaním” neprekáža.

dencii
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
oblecenie99
31. jan 2022

@dahlia25 Asi nerozumiem, chceš mať vlastnú kanceláriu mimo (teda bez) praxe?