Pedagogika verzus dejiny umenia

blabla1169
24. feb 2021

Ahojte! Momentálne som v treťom ročníku na strednej a už je správny čas myslieť na vysokú. Neviem sa rozhodnúť medzi dvoma odbormi - pedagogika alebo dejiny umenia. V oboch oblastiach si myslím, že by som bola spokojná (aj keď je pravda, že k umeniu mám väčšiu vášeň), no zaujíma ma najmä otázka uplatnenia sa. Priateľka, aj viacerí mi radia, že by som sa mala vydať cestou pedagogiky, keďže to je "jednoduchšia" cesta a nebudem mať problémy uplatniť sa. Ale aj tak by som sa spýtala skôr na názor väčšiny, veľmi by mi pomohlo, ak by sa sem ozval niekto, kto je momentálne v procese štúdia alebo už má tieto dva odbory za sebou 🙂.

catlyn
24. feb 2021

Ahoj. Vyber si pedagogiku - mas lahsie uplatnenie. Podla mna vie byt clovek uspesny v akejkolvek oblasti ak je jeho vasnou a snom. Ak clovek vystuduje dejiny umenia, spoji to so znalostou jazyka, chutou vycestovat a dalej sa vzdelavat ma sancu to dotiahnut daleko - Pariz, Vieden, Londin atd. Myslim ale, ze toto nie je Tvoj pripad. A myslim si to preto, ze zvazujes i druhu moznost. V kazdom pripade zelam vela uspechov!

blabla1169
autor
24. feb 2021

@catlyn ďakujem 🙂.

catlyn
24. feb 2021

@catlyn oprava Londyn 🙂

phulakova
24. feb 2021

dejiny 🙂

janedoe
24. feb 2021

Ja si nemyslim, ze pedagogika je "jednoduchsia" cesta 😊 Mozno z hladisla memorovania ano. Ale neviem.... uplatnenie 🤷‍♀️ Velmi realne si neviem predstavit uplatnenie z oboch odborov. Podla mna su oba odbory dost uzko specializovane a uplatnenie male. Ale mozes mat stastie a v oboch smeroch dosiahnut vela, zalezi od tvojej povahy, huzevnatosti a moznych prilezitosti . Mozno tie dejiny umenia zneju zaujimavejsie, ale mozes skoncit i ako kustod galerii, co az tak zaujimave (pre mna) nie je. Ale kto vie. Mojej byvalej ucitelky je to splneny sen, ja by som sa uzrala nudou 😊 Vyhoda pedagogiky je, ze ju studujes v kombinacii, takze mozno sirsie uplatnenie.

K comu viacej inklinujes ty? Vies si seba predstavit ako ucitelku? Ale zase vacsina ludi, co vystuduje vysoku skolu, sa nedrzi odboru, takze chod na ten odbor, ktory ta obsahovo zaujal, pozri si ake su predmety, nech ta skola bavi. Vietor ta moze zaviat uplne niekam inam 😊 (Ja mam teda vystudovanu pedagogiku, od MS, ZS, SS po VS a mna studium velmi bavilo, prax uz az tak nie 😊)

lucia851
24. feb 2021

Pedagogiku si vyber

blabla1169
autor
24. feb 2021

@janedoe Ja by som povedala že je to tak 60/50, tie dejiny umenia ma predsa len viac lákajú, ale viem si samú seba predstaviť ako učiteľku. Len je ťažké byť o tom presvedčená, keď mi celé okolie pchá na oči, že sa nikde neuplatním a aj keď, tak len s ťažkosťami a zázrakom. Samozrejme viem, že mám myslieť sama za seba a nevšímať si druhých, no aj tak je toto téma, pri ktorej sa zíde aj názor druhých ľudí. To je to že pre niektoré indivíduá nemá uplatnenie žiadny odbor 🤷 .

janedoe
24. feb 2021

@blabla1169 a pedagogiku by si chcela jednoodborovu (skor ten vedecky smer), alebo v kombinacii?

Ono je dobre pocuvat aj ostatnych, ale aj srdce. Mna moja mama prosila, nech nejdem na specialnu pedagogiku, sla som... a bola to najlepsia volba.

Ale je dolezite aj vediet aka si. Ja napr. som nepriebojna, takze uplatnenie nic moc. Ale mam kopec spoluziakov, i studentov, ktori az tak dobri studenti neboli, ale uplatnenie maju dobre. Nezabaju tisice, ale robia, co ich bavi, v com vidia zmysel a su to odbornici, na ktorych nazor su ludia zvedavi 😊

Ale osobne si myslim, ze ta pedagogika ma lepsie uplatnenie, teda ucitelsky smer v kombinacii. Drzim palce, nech sa spravne rozhodnes.

blabla1169
autor
24. feb 2021

@janedoe skôr v tej kombinácii. A ďakujem, za všetko 🙂.

julie19
24. feb 2021

Ahoj, ja mám vyštudované dejiny umenia v Brne na MUNI ... a poviem tak že keby som išla robiť školu znova už by som to študovať nešla 🤷‍♀️ Škola bola super, všetko ma bavilo, rada som chodila na prednášky...ale škola skončila... mala som jednu výstavu ako kurátor... a tam to skončilo 🙄 ... nakoniec som si ešte dorábala externe mamažment cestovného ruchu a v cestovnom ruchu aj pracujem už niekoľko rokov... úprimne, na dejiny umenia sme nastupovali asi 30 alebo viac prvákov... po prvákmi sa to výrazne zredukovalo... bakalára sme robili asi 12 ľudí, z toho asi 6 pokračovalo na mgr... ja som na mgr riešila už ten cestovný ruch ... ale samozrejme tých pár ľudí čo boli fakt zanietení a šli do toho tak v tom našli uplatnenie ... viem asi o 3 ... ale nie som v kontakte zo všetkými 🤷‍♀️

saimaa
24. feb 2021

vybrala by som dejiny umenia pre to studium , ktoré by ma bavilo, ale zvazovala by som naprikla daj inu vš (popri?) , ktorá by mi dala niečo do rúk - jazyky, cest.ruch, tu pedagogiku? este by som sa zamyslela, co presne s pedagogikou....predskolskú a elementárnu pedagogiku? chcem učiť? v mš, zš? prečo?

janedoe
24. feb 2021

@blabla1169 tak ma napadlo... neviem, ci je to este stale, ale kedysi, pred nasim letopoctom, ked som studovala ja 🙈 Bola aj kombinacia pedagogika + vytvarna vychova. Mozno to by bola cesta, ked mas vztah k umeniu 😊

barb0renka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lumarque
24. feb 2021

Ahoj, ja mam bakalara z dejin umenia. Studium bolo zaujimave, aj ked narocne. S uplatnenim moze byt neskor problem. Ja som si pri samotnom studiu uvedomila, ze Lovkyna tajomstiev zo mna nebude a hrabat sa v mestskych archivoch, pre mna nie je prave orechove. Nakoniec robim ucitelku :D