Pedagogické štúdium

11. jan 2024

Čaute ženy 😃
Roztrhlo sa vrece s prihláškami na VŠ. Máte dobré pripomienky a názory tak snáď poradíte aj mne.
Rozhodujem sa medzi odbormi na VŠ.
Uvažujem či si dať učiteľstvo biológia a geografia (prípadne ešte občianska náuka) - učiť na strednej, gymnázium alebo ZŠ 2. stupeň.. Toto je snom, učiť starších žiakov tieto predmety ale uplatnenie je vraj mizerné.
Alebo si dať primárnu pedagogiku (viem, že najprv si musím dať Bc. elementárnu a predškolskú pedagogiku) a učiť na ZŠ prvý stupeň, prípadne v škôlke. Na týchto pozíciách ja uplatnenie už asi lepšie.
Ktoré by ste si vybrali a prečo? Alebo naopak, ktoré neodporúčate a prečo? Resp. čo si myslíte o týchto odboroch?
Áno najlepšie by bolo asi učiteľstvo matiky, slovenského jazyka, cudzieho jazyka a podobne avšak na to nemám vlohy..

venom19
12. jan 2024

Ja by som navrhovala kombinaciu jedneho z uvedenych s jazykom. Ak mas cosi v hlave a mas odhodlanie, zvladnes to. A zalezivaj kde planujes zit, niekde je pretlak ucitelov. Jazykarov ale hladaju, msylim si, skoro vsade.

vkatush
12. jan 2024

Tak uplatniť sa s kombo Bio-Geo (Obn) bude naozaj ťažké, keďže dotácia je tam malá a väčšine škôl na to stačí jedna učiteľka, na gymnáziu na bio možno dve. Mnoho učiteľov keď zakotví na dobrej škole, je tam už do dôchodku, a teda dlhodobo nehľadajú nikoho.
Čo som mala spolužiačky, všetky mali kombo jedného z toho s k tomu ANJ alebo SJL. Takže z praktického hľadiska by som nešla tou cestou.

Čo sa týka prvého stupňa, normálne študuješ tiež 5 rokov na Mgr. primárnu pedagogiku. A robotu budeš mať pomaly istú (učiteľky na prvý stupeň hľadajú stále, vieš ísť aj do škôlky, neriešiš tam dotáciu predmetov ako by si riešila pri Bio-Geo).

Otázka je, ako si na tom so vzťahom k deťom a s trpezlivosťou (hlavne k rodičom v dnešnej dobe).
A radila by som urobiť si aj angličtinu k tej primárnej a máš flek istý 😁

sella38
12. jan 2024

Ale toto nie je ani tak o tom, kde je vacsie uplatnenie, kedze ucitelov je dnes vsade malo, ako o tom, k comu ta to viac taha. Lebo je obrovsky rozdiel ucit na prvom stupni a ucit deviatakov. Ja som prvostupniarka a pri zastupe na druhom stupni sa mi jezia chlpy. Neucila by som tam ani za 3000€ cisteho....

venom19
12. jan 2024

Veruze ucitelov vobec nie je vsade malo. Su regiony kde su kvanta vystudovanych a robotu najst tazko, hlavne prvy stupen

autor
12. jan 2024

@venom19 ako pozerám ponuky, je tu toho dosť

kaktusik007
13. jan 2024

autorka, studujem prvym rokom specku, robim asistentku na druhom stupni. Zopar raz som suplovala na prvom - druhaci, tretiaci, stvrtaci...... Zvaz si svoj vztah k detom, ten je tam zasadny - mne osobne sa lepsie komunikuje so starsimi.... Prvaci su deticky hrave, primarna pedagogika je super, ale osobne neviem ci by som mala trpezlivost ich ucit pisat....... a k geo / bio --- presne ako pisu dievcata, jedna ucitelka na zakladnu staci a ked sa jej na skole paci, je tam roky rokuce az do dochodku, castokrat aj este aj ked ho pobera...

bubinkaaa
17. jún 2024

@kaktusik007 ahoj môžem sa Ťa opýtať,ako si zvládla 1. ročník Špeciál. pedagogiky??ako je to náročné pre externistov,a aj kde presne študuješ,,?

kaktusik007
17. jún 2024

@bubinkaaa no ja velmi dobre, uz mam vsetko hotove ;) studujem na UKF, tento rok som mala zapisanych 77 kreditov... tazko sa vyjadrit ci je to tazka skola ci nie, ja nemozem povedat pol kriveho slova, skusky som vzdy urobila na prvy krat a najhorsiu znamku mam C... spoluziacky niektore davaju kazdu skusku na druhy - treti krat a su stastne, ak za E.... a stale este nemaju ukoncene 🤷🏼‍♀️ ale teda skuskove je az do 15.07., takze je este mesiac skoro

kaktusik007
17. jún 2024

@bubinkaaa ono je to o detoch - ako ich mas stare, a potom o prioritach - netrvat na tak upratanej domacnosti ako doteraz.... lebo teda to studium vidno, resp ze mam priority inde 🤷🏼‍♀️ a moje deti v pohode mozu uz byt cez sobotu ako mam skolu same doma, ohreju si obed bez problemov... aj toto je dolezite ;)