Pedagogické minimum

brna1989
8. mar 2021

Ahojte, potrebovala by som od vás radu.Chcela by som na jar podať prihlášku, urobiť si pedagogické minimum v Leviciach.Ak máte konkrétne skúsenosti v akej oblasti sa uplatním s ped.minimom a na čo potrebujem už VŠ.lebo prakticky ešte neviem,či chcem ísť robiť do MŠ/či chcem ísť robiť asistenta..trošku mi poraďte v rozhodovaní.
Lebo už som počula aj také,že ped.minimum je už nanič a aj tak už vyžadujú dorobenie si VŠ.
Poraďte ,ak máte skúsenosť
Ďakujem a pekný sviatok nam ženám ☺️

nafka0483
8. mar 2021

@brna1989 Pedagogicke minimum sluzi na to aby si mohla ucit predmety, z ktorych mas urobena statnicu. Je to akoby "doplnok" k vysokolskemu studiu nepedagogickeho smeru.

Takze uplatnenie zalezi na tom aku VS mas vystudovanu a z akych predmetov mas statnicu. Takze zakladna skola, stredna odborna skola, gymnazium...
Napr. ak mas vystudovanu ekonomiu a dorobis si pedagogicke minimum, tak mozes vyucovat ekonomicke predmety. Ak mas vystudovanu veterinu, mozes ucit biologiu, chemiu.

ibrunova
8. mar 2021

Ak nemáš VŠ, tak minimum ti je nanič. Nie je to náhrada vysokej školy, môžeš s ním učiť predmety, z ktorých máš štátnu skúšku.

brna1989
autor
8. mar 2021

Aha , tak ste ma vyviedli z omylu.ja VŠ nemám.tak jedine už len cesta VŠ mi ostáva

brna1989
autor
8. mar 2021

Ak by som chcela robiť asistenta pre dieťatko v MŠ, s nejakym hendikepom.tam tiež musím mať VŠ?

ibrunova
8. mar 2021

@brna1989 Možno stačí aj nadstavba pedagogický asistent, ale na tento účel určite neslúži pedagogické minimum.

brna1989
autor
8. mar 2021

@ibrunova ďakujem, takže som si to predstavovala ľahko.a vidím ,že mám medzery.musim si to teda naštudovať poriadne, čo na čo slúži.dakujem

nafka0483
8. mar 2021

Kvalifikacne poziadavky na pedagogickeho asistenta su specifikovane vo vyhlaske:

Vyhláška MŠ SR č. 437/2009 Z. z.
Časť XVII. Pedagogický asistent
Kvalifikačné predpoklady

A. Vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa
1. v študijnom programe v študijnom odbore predškolská a elementárna pedagogika
2. v študijnom programe v študijnom odbore učiteľstvo akademických predmetov, učiteľstvo profesijných predmetov a učiteľstvo umelecko-výchovných a výchovných predmetov
3. v študijnom programe v študijnom odbore pedagogika
4. v študijnom programe špeciálna pedagogika učiteľský, vychovávateľský alebo neučiteľský smer
5. v študijnom programe zameranom na vychovávateľstvo
6. v neučiteľských študijných programoch a doplnenie pedagogickej spôsobilosti

D. Úplné stredné odborné vzdelanie
1. v odbore vzdelávania zameraného na učiteľstvo a vychovávateľstvo
2. úplné stredné vzdelanie a doplnenie pedagogickej spôsobilosti
3. úplné stredné vzdelanie a špecializačné kvalifikačné štúdium asistentov učiteľa v metodicko-pedagogickom centre skončené do 31. augusta 2010

brna1989
autor
8. mar 2021

Baby ,takže som to naštudovala a vôbec sa nejedná o ped.minimum ,ale o učiteľstvo pre materské školy a vychovávateľstvo
Je to stredná odborná škola pedagogická.v Leviciach . Ďakujem za váš čas 🤷😁 trúbka som

nafka0483
8. mar 2021

@brna1989 Tak tym padom bdues moct ucit v MS a robit vychovavatelku ;)

ibrunova
8. mar 2021

@brna1989 Tak super, to by bolo fajn 👍

brna1989
autor
8. mar 2021

@nafka0483 ďakujem ☺️

brna1989
autor
8. mar 2021

@ibrunova ďakujem ☺️