Pedagogické minimum

lienka_9
25. mar 2022

Ahojte, je tu niekto kto ma vyštudovane pedagogické minimum alebo ho práve študuje? Mala by som pár otázok 🙂

mariet24
25. mar 2022

@lienka_9 ja mám, ale je to už 5 rokov dozadu

dievcacitajucelist
25. mar 2022

@lienka_9 Aj ja mám

lienka_9
autor
25. mar 2022

@mariet24
@dievcacitajucelist dievčatá a kde ste studovali? Na kolko vas to vyslo? A aké máte VŠ? Študovali ste to este v rámci VŠ alebo az po skončení? Uplatnili ste sa s tym?

mariet24
25. mar 2022

@lienka_9 no tak ja v Nitre, dorabala som si hned po statniciach (jednoodborova psychológia) a zároveň počas prvej materskej to bolo. Platila som 300€ semester x 4 semestre. Pomohlo mi to dostať sa pracovať do školstva, časom som dostala vďaka tomu už ponuku v odbore.... A mala som spolužiakov ktorí si robili DPS súbežne s Mgr štúdiom.

akzuzs
25. mar 2022

Ahoj,ja mam a je tomu už pár rôčkov. Vyštudovala som VS sociálna práca a potom 2 roky pedagogické minimum.Potom som sa dostala do školstva a 7 rokov som pracovala ako asistentka uciteľa. Popri tom som opäť začala študovať učiteľstvo biológie a aj učím biológiu a ešte aj pár hodin aj asistencie. Teraz som na MD.Pedagogicke minimum som študovala externe v ZA na inštitúte priemyselnej výchovy 2 roky. Garantom vzdelania bola UMB v Banskej Bystrici, odtiaľ nám aj chodili na prednasky a v BB som mala aj štátnice.A aj niektoré skúšky a všetky konzultacky boli v BB.Inak prednášky v ZA

mmoonna
25. mar 2022

Ja si robím aktuálne DPŠ v Banskej Bystrici externe. Semester 380 eur.

lienka_9
autor
25. mar 2022

@mariet24
@akzuzs
@mmoonna ja som pred 5 rokmi skončila II. Stupeň na SPU v Nitre a momentálne budem na materskej a rozmýšľam žeby som si dorobila pedagogické minimum len sa trošku bojim ci pri malom drobcovi to zvládnem. Mám vyštudovanú fakultu agrobiologie a potravinových zdrojov a zaujimalo by ma či po vyštudovaní minima by som mohla učiť v MŠ alebo I. stupeň základných škôl?

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzanockamt
25. mar 2022

@lienka_9 nie, nemôžeš učiť v MŠ ani na 1.stupni

lienka_9
autor
25. mar 2022

@zuzanockamt čiže správne tomu chápem ze musela by som najskôr vyštudovať predškolskú a elementárnu pedagogiku 4r?

zuzanockamt
25. mar 2022

@lienka_9 samozrejme a do MŠ stačí aj maturita na PaSA, na 1.stupeň ZŠ treba zodpovedajúcu VŠ (Mgr.)

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
blaazi
25. mar 2022

@lienka_9 ahoj lienka, ak by si chcela robiť v MŠ môžeš si urobiť externe nadstavbu v strednej pedagogickej škole. Potom môžeš byť učiteľka v MŠ, ale s nižšou kvalifikáciou ako učiteľska s Bc. štúdiom. S pedagogickým minimom môžeš robiť vychovávateľku v školskom klube detí na ZŠ

dievcacitajucelist
25. mar 2022

@lienka_9 Ja som si spravila nemčinu a angličtinu ale až pár rôčkov po VŠ....na Pedagogickej v Prešove...uplatnenie mám celkom v inej oblasti ja som si to robila ako plán B

mela7
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mela7
27. mar 2022

@lienka_9 A na MŠ ti staci si dorobit pomaturitne studium ucitelstvo MŠ a vychovavatelstvo

mela7
27. mar 2022

@lienka_9 ak chces ucit na 1. stupni musis si dorobit DPŠ a ked mas Mgr. titul, tak si mozes dorobit potom rozsirujuce studium 1. stupna (https://www.fedu.uniba.sk/studium/celozivotne-v...). Spolu by to boli 4 roky... Ina cesta nie je, bud to alebo od znova studovat. Ak nemas Mgr titul, ale Ing. tak rozsirujuce studium 1. stupna si nikde nevies dorobit. Bez rozsirujuceho, teda iba s DPS mozes ucit statnicove predmety a iba na strednej skole.

cajka13
22. sep 2022

@akzuzs môžeš sa spýtať, či to bolo náročné? Dalo sa to zvládnuť?

akzuzs
24. sep 2022

@cajka13 nuz...keď sa na to pozriem spetne, tak áno...neľutujem to ale bolo to náročné.Na VS som nastúpila,keď malo prvé dieťa 1 rok a študovala som 9 rokov vkuse.Popri tom sa mi narodilo aj druhé. Najhoršie boli pedagogické štátnice (ale za to som si mohla sama), lebo v tom období som nastúpila do roboty,robila som si vodičak a este popri tom som si privyrabala pečením tort, syn bol druhák, samozrejme popri tom rodina,deti,domácnosť a ja som sa zrútila...ale najťažšie na učenie bolo štúdium biológie...ak si toho nevezmeš na seba veľa (teda ako vol na rohy) a dobre sklbis,tak to dáš...ja som si povedala,ze uz nikdy viac,ale podala som si prihlášku na šp.pedagoga, ale toho roku to neotvorili...takže by som išla do toho opäť

monika_em
28. apr 2024

@mmoonna Ahoj prosím ťa, mohla by si napísať viac k DPŠ v PF UMB? Ako často za semester máš prednášky ? Si v 1.roč./ základ. module? Koľko máš predmetov? Aký je systém , keď sa potrebuješ dostať k nej.info, sú zo študijného ochotní? Ste ako študenti včas informovaný o priebehu výuky, skúškach a pod.?Budeš pokračovať na Rozš.štúdium tu na UMB? Je prosím v 2.roč. profilácia na Didaktiku konkrétného predmetu? Ďakujem.

mmoonna
28. apr 2024

@monika_em ja som už skončila. Študovala som cez covid,takže všetky prednášky,aj skúšky sme mali online. Koľko bolo predmetov si už moc nepamätám,ale bolo to okolo 7.

monika_em
30. apr 2024

@mmoonna Ahoj, ďakujem, a koľko si absolvovala semestrov? Počas štúdia si si vyberala predmet, kt.budes učiť alebo aj viac? Pokračovala si na na Rozširujúce vzdelávanie? Mali ste vždy relevantné informácie od referentov, učiteľov? DPŠ si ukončila zav.prácou a skuškami? Ďakujem.