Ahojte dievcata. Chcela by som pocut Vas nazor co by ste si vybrali vy:
Studium:
Osetrovatelstvo 3 roky denna kombinovana bc.
- financne narocnejsie
- plat po dostudovani cca 1800 v hrubom
- praca ambulancia 8 hodin alebo nemocnica 12 h, sviatky atd.
Studium:
Specialna pedagogika 2 roky mgr.
- financne ok
- plat okolo 2200 v cistom
- praca 5 hodin denne, prazdniny a sviatky doma
Co by ste si vybrali co je podla Vas lepsie?
Neviem sa rozhodnut
@sisa_s hovorim to priblizne. Zalezi kde robis. SP kde by ma vedeli zobrat ucitelky zarabaju tolkoto
otázka je či sa chceš starať o starých v ošetrovateľstve alebo v špeciálnej pedagogiky pracovať s deťmi
školstve si napríklad nemôžeš vziati dovolenku kedykoľvek sa ti zachce a máš zodpovednosť že musíš naučiť deti
Na obidve tieto povolania treba mať v prvom rade predpoklady, vedieť byť nápomocný a mať s nimi súcit, lebo sú to dosť vyčerpávajúce povolania, ak ich robí niekto len pre plat.
@petronelag ja mam obidve vzdelania ale potrebujem k tomu este toto
Nepravdive info
Špeciálna pedagogika je odbor budúcnosti. V dnešnej dobe je čoraz viac detičiek s postihnutím alebo oneskorením. Sama som špeciálny pedagóg - máš široký záber, nemusíš pracovať len v školstve. Napríklad poradne, základné školy, kde budeš ako školský špeciálny pedagóg. Ja pracujem v súkromnom sektore s deťmi s autizmom. Dovolenka kedy potrebujem, v lete pracujeme, úžasná pracovná doba a finančne je to lepšie ako v škole, práca s deťmi 1:1.
Musíš to však brat ako poslanie a naozaj musíš mať veľkú dávku trpezlivosti a lásky k svojej práci. 🙂
Som sice PA,ale plat v hrubom tolko nemam .a to pracujem od roku 2011
@anika co je podla teba nepravdive info? Robim v tychto oblastiach takze viem ako to vychadza platovo. Praca ma u oboch bavi ale chcem sa zamerat iba na jednu.
Jedna sa o pracu s mentalne postihnutymi detmi. A mam moznost tam nastupit ked si urobim SP. Preto sa neviem rozhodnut co je lepsie
Kde zarobí SP 2200€ v čistom? Kde robí iba 5 hodín denne? Kde je počas všetkých prázdnin doma?
@zuzanockamt tiez by ma to zaujimalo.... akoze studujem specku, a uprimne, az doteraz som ani len netusila ze je to az takto lukrativny odbor
V platovych podmienkach su to nepravdive info, ziaden absolvent nema takyto plat ani v jednej z tychto oblasti
@anika ale ja nie som absolvent
To si musíš zvážiť sama.
Ja som špeciálny pedagóg ale fakt úprimne uvažujem, kde sa dá zarobiť toľko v čistom (nie som absolvent), napadá ma len nejaké špecializované pracovisko, súkromný sektor alebo odbor väzenskej a justičnej stráže :D ale tá pracovná doba mi nesedí..no každopádne ja som so svojou prácou spokojná.
Specialna pedagogika je odbor buducnosti, ale otazne je, kto to bude v tej buducnosti platit. Ekonomika smerujem tam, kde smeruje, statny sektor ma tolko financii, kolko bude mat zdecimovana slovenska demografia a rodicia postihnutych deti maju co robit, aby sa financne drzali nad hladinou. Kedze nikde nie su peniaze, tento sektor nebude zial nikdy nejakou prioritou verejneho priestoru, nalejme si cisteho vina 🤷♀️ Tie sukromne centra su, ale otazne je, kolko ich je a kolko specialnych pedagogov to pojme.
Podla mna osetrovatelstvo je odbor buducnosti, lekarov je malo a som si ista, ze tak ako na zapade, sestry dostanu vacsie kompetencie casom uz len kvoli tomuto. Chori ludia budu stale a zdravie ma vzdy prioritu nad vzdelavanim, bohuzial je to tak.
@kolobezkabicykel Studovali ste SP v BA? Zistujem si info o studiu a v BA je tusim zameranie na mentalny postih, nie? Nechybali vam potom pri detoch s PAS vedomosti? Dakujem pekne za info
@kast Ahoj, áno, študovala som na UK v Bratislave. Vieš čo, chýbali, praxe bolo malo, ale už počas VŠ som začala pracovať a dobrovoľnícit s deťmi s Pas a nakoniec som si získala toľko skúsenosti, že teraz už viac ako 8 rokov robím s deťmi s Pas.
@kast ahojko ja koncim teraz uz podla noveho, t.j. uplne prekopali studijny plan, praxe je malo najma ak studujes externe to je pravda ale predpoklada sa ze si z oboru takze to tak aj beru, teraz sa robia statnice z PAS takze je viac zamerania na tento obor, okrem toho si v mgr vyberas 2 zamerania nejake postihnutie napr. zrakove, sluchove, mentalne, telesne, NKS+VPU alebo poradenstvo+diagnostika. a z tychto predmetov su potom statnice + mozes si zvolit dalsi statnicovy predmet PAS
@kacena4 Dakujem za priblizenie. Cize napr keby som si vybrala NKS a VPU, k tomu sa da vybrat poradenstvo a diagnostika? Ci zle to chapem? A PAS potom jedine navyse? A ked predpokladaju, ze tam studuju ludia z oboru, tak kde sa da pracovat v tomto obore bez skoly? Nejak tomu nerozumiem. Dakujem
@kacena4 Aha, takto ste to mysleli. A niekde sa studuje ako neucitelsky? Myslela som, ze specialna pedagogika je vzdy ucitelsky odbor. Cize to maju skor pedagogovia ako rozsirenie specializacie? Na to nesluzi rozsirujuce studium? Prepacte ze sa tak pytam, tie nastavenia okolo pedagogiky su pre mna spanielska dedina.
Ja som špeciálny pedagóg, mám 20 rokov praxe s deťmi s autizmom, pracujem na plný úväzok a 2200€ nemám ani v hrubom, nie to v čistom. To kde majú taký plat za 5 hodín?
Som nevedela, ze sestricky maju nastupny plat 1800e a ucitelky 2200 v cistom dokonca