Ošetrovateľstvo - externé štúdium

16. sep 2023

Dobrý deň aký máte skúsenosti s externým štúdiom ošetrovateľstvo? Je to náročné aké sú nevýhody? Ďakujem pekne

leeaaa
29. sep 2023

Ja som akurát nastúpila do BB, od budúceho roka majú ale podmienku na prijatie ukončenú szš a minimálne 1 rok praxe (my máme v triede aj nezdravotníkov, za to píšem tie podmienky). Sme prví, čo majú Bc. už 3 roky, ale teda keby som nevyšla szš, tak to nedám😃 (hovorím samozrejme za seba) Učiva je veľa, keďže museli znížiť zo 4 na 3 roky štúdia, tak sa musíme učiť aj spolu s druhákmi. Máme povinnú 90hod prax, čo musíme absolvovať v roosveltke, potom musíme absolvovať za mesiac 180hod, čož ak si zamestnaná v nemocnici alebo na ambulancii (nemože to byť DSS, domov dovhodcov, ADOS a im podobne), tak máš len výhodu, tých 180hod si odmakáš na svojom pracovisku. Ak pracuješ na úplne inej pozícii, ako zdravotníctvo, tých 180hod si musíš za ten mesiac odmakať v roosveltke. Bavíme sa len o zimnom semestri. Nehovorím o tom, že máme 9 skúšok za semester. V letnom semestri to vyzerá podobne, len pribudne letná prax 120hod, prebieha rovnako ako tých 180hod.
Týmto ťa samozrejme nechcem odrádzať, skôr informovať, keďže po prvom týždni u nás odišlo 20 ľudí, pretože boli nedostatočne informovaní a dozvedeli sa to až v škole, kedy už im nemožno vrátiť peniaze (je to všetko tak “šifrovane” na stránke školy písané) Ani za pána nechcú z praxe zvoľniť.
Ale čo som sa teda za ten čas na tej škole dozvedela je, že napr v Rožňave to majú omnoho omnoho jednoduchšie.

Snáď som ťa neodradila😅 máme jednu spolužiačku, ktorá pracuje úplne mimo zdravotníctva, ale teda zapálená je riadne🙂

autor
29. sep 2023

@leeaaa Ja mám ukončené gymnázium s maturitou, nemám žiadnu prax ani zdravotnú školu. Malá by som záujem o externé štúdium, to by malo byť bez prijímacích skúšok ak som dobre čítala.

leeaaa
29. sep 2023

Asi aj bude bez prijímačiek, ale externe ťa zoberú len po szš a po ročnej praxi ako ps/za. Asi presne kvoli tomu, čo som vyššie spomínala, že všetky tie predmety, čo boli rozvrhnuté na 4 roky, sú aj budú už len na 3 roky. Ako hovorím, toho učiva je extrémne veľa, nestihli nám ani všetky témy na danom predmete vysvetliť, iba zbežne povedať, čo sa nestíha a nabudúce tomu povenujeme 15 min a musíme bleskovo ísť na ďalšie témy. Keďže nepracuješ v zdravotníctve a máš gympel, tak napr trepnem, cievkovanie - zavedenie katétra do moč. mechúra ti takto zbežne nebude stačiť vedieť. Na sš sme sa to naučili prakticky na bábkach a tak sme išli “do terénu”, mali sme viac času sa témam venovať, čo mi momentálne uľahčuje život na výške😃
Ale takto to je v bb, neviem ako na iných. Čo viem, tak tá Rožňava je benevolentnejšia😅 ale to je tiež len že jedna babka povedala..
Alebo napr skús na stránke pozrieť rozvrhy a podľa predmetov začni čítať danú literatúru, nech si minimálne v obraze… každopádne, držím prsty pri prípadnom výbere 🙂

autor
29. sep 2023

@leeaaa aký bol vlastne dôvod to skrátiť na 3 roky? A môžem urobiť prijímačky na externé štúdium? Dá sa kúpiť na univerzite knižky kde budú témy ktoré sa mám naučiť

autor
29. sep 2023

@leeaaa vy chodíte externe či denne?

leeaaa
29. sep 2023

Predpokladám, že kvoli menšiemu záujmu o štúdium😅 ale všetky vš mali 4 roky bc a skracovalo sa to na 3 roky (externé štúdium), takisto mgr externe.
Podľa tých podmienok, čo budú od budúceho ak. roka, čo nám hovorili, tak v bb nebudete mocť študovať externe ošetrovateľstvo. Knihy som si kupovala sama cez net, takže neviem či sa priamo na škole da kupiť, ale je tu knižnica a požičať sa dajú.
Ja chodím externe

euprogresba
24. máj 2024

Dobrý deň, Hľadáme kvalifikovaného garanta pre Adosku v Bratislave. Požadované kvalifikácie: Vysokoškolské vzdelanie na úrovni bakalára (BC) alebo magistra (Mgr.) v oblasti ošetrovateľstva. Skúsenosti s ošetrovateľskou praxou sú výhodou, ale nie sú podmienkou. Schopnosť komunikovať s pacientmi a ich rodinami s empatiou a profesionalitou. Zodpovednosť, spoľahlivosť a ochota učiť sa nové veci.
Ak máte záujem o túto pracovnú pozíciu, prosím, kontaktujte nás na e-mailovej adrese janka.kucharova@euprogres.sk. Radi Vám poskytneme ďalšie informácie.