Oplatí sa viac študovať farmácia alebo prírodné vedy?

studentkakatka
9. dec 2024

Dobry den, bola by som rada za nejake osobne skusenosti alebo ak viete o niekom, kti sa pohybuje v tychto odboroch. Som v 3. rocniku na gympli. Rozhodujem sa kam dalej no a kedze ma bavi biologia, matika rozmyslam nad studiom prirodnych vied (mikrobiologia, genetika, biochemia atd) neskor by som chcela robit v labaku, som si vedoma toho, ze lepsie upkatnenie je vo farmacii, avsak k chemii nemam vybudovany nejaky extra vztah. Takze mojou otazkou je ,ako by ste sa rozhodli na mojom mieste. Sli by ste cestou farmacie s tym, ze prekusnete tolku chemiu alebo by ste sli na prirodovedecku aj ked je to v sfere uplatnenia horsie?

martina7578
9. dec 2024

Určite farmácia - uplatnenie v práci je základ.

bublinka1426
9. dec 2024

asi farmacia podla mna..

prirodne vedy a co dalej? tam mas 1 a 2 rocnik vseobecny...

lindous
9. dec 2024

Ja som na prírodných vedách, ale chemik a ja len že ak sa rozhodneš vyhnúť farmácii, kvôli chémii, tak ani biochémia tu nebude úplne pre teba, baklára sme mali prakticky skoro všetko spolu a aj ako biochemička si musíš prejsť všetkými chémiami 🙂

bublinka1426
9. dec 2024

@lindous ja som neznasala anorganicku chemiu...organicka chemia a biochemia bola super.

123miaa123
9. dec 2024

@studentkakatka farmácia má lepšie uplatnenie za mňa...ale teda neviem ako chceš prekusnut toľko chémie...dá sa to? 🙂 Každopádne držím palce aby si sa rozhodla správne

merlinja
9. dec 2024

tak z hľadiska uplatnenia a finančného ohodnotenia jednoznačne farmácia.

maranta_leuconeura
9. dec 2024

Ked ta bavi matika, skoda ta na biologii podla mna... Skus nejake bioinzinierstvo, biotechnologie, ale pozri si uplatnenie. Chces byt v labaku, co to znamena? Do labakov na muklovanie beru najradsej absolventov strednej skoly laboratorne metody. Ci chces robit nieco kreativne? Tak potom vyskum, ale ten skor v zahranici, ak opat nechces driet v state za almuznu.

maranta_leuconeura
9. dec 2024

Este mas moznost medicina, uplatnenie je vsestranne, nie len ,,pri pacientoch", labakovy odbor napriklad specializacia patologia.

ivangeline
9. dec 2024

Nič sa neoplatí, keď ta to nebude napĺňať.

ankapal
9. dec 2024

farmacia , ak by som si znova mohla vybrat odbor po gympli a rozmyslala tak jednoznacne by som si vybrala farmaciu 🙂

mimuska328
9. dec 2024

@studentkakatka ja keby sa mozem vrátiť v čase pri vybere VŠ idem bud na farmaciu, laborant zdravotnicky alebo hygiena potravín. Máš to platovo celkom fajn a hlavne po skole uplatnenie okamžite

nin12345
10. dec 2024

@studentkakatka z vlastnej skusenosti radim ze ak nemas vztah ku chemii na farmaciu naozaj nechod. Ja som ju milovala aj mi isla ale aj tak som mala problemy niekedy lebo to su neskutocne kvanta uciva. To je z tristvrtiny skola o chemii. Prirodne vedy su lahsie a je to aj zabavnejsie studium co mi opisovali kamosky

melanta
11. dec 2024

Tento rok som obsadzovala pre klientov niekoľko pozícií, kde som u kandidáta riešila vzdelanie v oblastiach - jadrová chémia, biotechnológie, genetika a molekulárna biológia, geofyzika. Všetky pozície boli mimo Euŕopy, ale všetci kandidáti boli Európania, všetko mzdy nad 10000 usd, krásne bývanie pre celú rodinu, platené súkromné školy pre deti, letenky viac krát ročne pre celú rodinu domov a iné benefity. Čiže všetko odbory prírodovedeckej fakulty. Tam je množstvo odborov, ktoré majú obrovskú budúcnosť. Ak je v rámci tých odborov niečo, čo ťa zaujíma, vôbec by som nad farmáciou nepremýšľala. Tieto odbory majú určite oveľa väčší potenciál.

loliki
5. jan 2025

@nin12345 Kde si študovala?
@melanta Tak teda, čo sa oplatí študovať, aby si človek našiel uplatnenie? Po farmaceutoch je dopyt aj na SK. Neviem, ako je tu v zahraničí.