Oplatí sa urobiť si opatrovateľky kurz na male deti?

23. feb 2022

Oplatí sa urobiť si opatrovateľky kurz na male deti?
Ahoj, mam 3 deti,..6r ,3,5r a 8m ... Som v podstate stále doma na materskej no uvažujem uz,co budem robiť ked skončí rodicak.

V podstate ma baví,byt s deťmi, rada sa učím a vzdelávam nové poznatky ohľadom výchovy, co zlepšiť atd. A tak dlhšie premýšľam nad kurzom a ze možno potom by som sa zaujímala o prácu opatrovateľky alebo vychovávateľky v jasliach napríklad. Alebo len dona opatrovať,... Myslíte ze sa to v dnešnej dobe oplatí?

h2
23. feb 2022

Či sa to oplatí, to síce neviem, skúsenosť nemám, ale viem, že po takýchto službách je určite dopyt. Takže smelo do toho.

ivkazba
23. feb 2022

Určite je po takýchto službách dopyt. Ak sa nemýlim, podľa zákona doma sa môžeš starať maximálne o 3 deti. A potrebuješ na to oprávnenie, čiže over si, či kurz ktorý máš vyhliadnutý má akreditáciu na tento typ podnikania. Ale význam to určite má, ja som z BA, jaslí a škôlok je žalostne málo, tisícky detí sa každoročne v BA nedostanú do jaslí a škôlok. Takže podľa mňa kopec žien by toto využilo, mať dieťa v domácom malom kolektíve.

diamond007
23. feb 2022

Neviem z ktorej si lokality ale treba rátať že v súkromných škôlkach a jasliach je žalostne malý plat, v TT núkali štyri roky dozadu v čistom 490€.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
23. feb 2022

Ďakujem vám za odpovede. Velmi nad tym dumam no pravdupovediac, vidim sa v tom.

Zárobok je mozno menší,ale mne ide prioritne o to,zeby ma to naplnalo a bavilo,potom sa človek vie posunúť aj dalej,ked ho niečo bavi,to si myslím.. 🙂. Držím palce
@ptmt1011

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nique
23. feb 2022

Ja som mala doma opatrovateľku 4 roky. Man dobre platenu pracu, mohla som si ju dovolit. Volila som radsej opatrovatelku ako jasle. A platili sme jej za 6h uvazok 700€/ mesuac + zdravotne. Bola skvela a my sme boli velmi spokojni s tymto modelom. Nasla som ju na domelia.sk

elizabet173
23. feb 2022

@diamond007 nie je to tak všade, známa pár rokov dozadu mala v súkromnej škôlke v TT takmer 1000 v čistom. Je rozdiel, či je to súkromná materská škola, kde treba učiteľku s pedagogickým vzdelaním, alebo materské centrum, kde stačí kurz. Ale autorka témy chce deti opatrovať doma, nemyslím, že sa chce zamestnať.

diamond007
23. feb 2022

@elizabet173 kde píše že doma? Práca opatrovateľky alebo vychovávateľky v jasliach

diamond007
23. feb 2022

@elizabet173 ale som rada že existuje aj také, kde lepšie platia. Mňa vtedy prekotilo skoro zo stoličky

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
23. feb 2022

@ptmt1011 ano toto mi hovorila aj riaditeľka škôlky ked sme sa raz rozpravali, že stačí kludne kurz ale platovo to bude nižšie ako ked je škola

autor
23. feb 2022

Mne by sa páčilo opatrovať v súkromných jasliach,v nejakom centre alebo normálne byť oficiálne opatrovateľka detí a bud u seba doma( priestor by bol) alebo opatrovať doma u klientov.

elizabet173
23. feb 2022

@ptmt1011 áno

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elizabet173
23. feb 2022

@diamond007 sorry, prehliadla som tie jasle

palicka
23. feb 2022

Neviem, ktorá riaditeľka MŠ zaradenej do siete si dovolí zamestnať učiteľku s kurzom. Je nekvalifikovaná bez potrebnej odbornosti. A v prípade kontroly má pani riaditeľka iste % nekvalifikovanej výučby, môže prísť až o 15% rozpočtu, čo je dosť! Ten kurz slúži len na domáce opatrovanie. Ak už, asi by som svoju pozornosť raka na pomaturitné štúdium na strednej pedagogickej škole, resp. 1. stupen VS. Podľa novej vyhlášky pokial to bude tvoje prvé pracovné zaradenie v školstve a dorábať si kvalifikáciu (nie kurzom), môžeš sa z tento čas rátať ako kvalifikovaná a budeš tak aj platovo zaradena

deginko
23. feb 2022

@palicka ten kurz je určený NATO,aby sa zamestnali v jasliach ako vychovávateľky/učiteľky deti do 3rokov..tu sa nebavíme o materskej škôlke,kde sa vyžaduje pedagogické vzdelanie..ale o Jasliach,kde je potrebný absolvovany kurz nič viac netreba..to nie sú učitelia,ale opatrovatelky

palicka
23. feb 2022

@deginko pokial chce pani prevádzkovať jasle, teda správne zariadenie pre starostlivosť pre deti do 3 rokov, musi mat VS vzdelanie 2. Stupna. Kurz, a nie hocijaký, ale akreditovaný v rozsahu najmenej 220 hodín, potrebuje minimálne ako zamestnanec. Take kurzy zvyknú ponukatbaj rôzne súkromne inštitúcie, no pokial nie sú akreditované, sú na dve veci- na nič a ešte jednu

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
23. feb 2022

@ptmt1011 myslím ze chcem robiť rovnaký kurz aký opisujes 🙂230vyuc. Hodín 🙂

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
deginko
23. feb 2022

@palicka áno tie kurzy sú akreditované a áno bavíme sa o zamestnancoch...teda opatrovateľka/vychovávatelia deti do 3 rokov,ktorej stačí akreditovaný kurz,aby mohla robiť ,,učiteľku,, v jasliach ...to už o riaditeľke jasiel neviem,tiež si myslím,že kurz NATO nestačí...ale autorka nechce byť riaditeľka,ale opatrovateľka v jasliach

autor
23. feb 2022

@ptmt1011 presne ten mam v pláne urobiť 😍 daj info keď ho budeš robiť 🙂 ides akou formou? Denná ci večerná? Externá?

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
palicka
23. feb 2022

@ptmt1011 Prepac, otvoriť jasle s kurzom nemôže. Pozri si novelizáciu vyhlášky. Jedine, že ich má ako zariadenie na opatrovanie… niečo čo nie je ofiacialne vedené ako zariadenie pre deti… ( bývalé jasle)

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
24. feb 2022

@ptmt1011 výborné, určite sa do toho dostaneš rýchlo, držím palce 🙂 ja teda ešte som s malým doma a nechcem sa ukrátiť o cas strávený snim a plus kojim. , no určite ako dovŕši aspon 1,5r tak by som sa prihlásila .. a veru neviem, píšu ze sa dá aj externe,ti by mi Asi vyhovovalo no musím zistiť info

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz