Oplatí sa študovať psychológiu - 3. stupeň?

noemia2
2. jún 2023

Ahojte 😊
Máte niekto skúsenosť, či sa oplatí robiť 3. stupeň (phd) v odbore psychológia?

Som 1 rok preč zo školy, neviem sa v odbore uplatniť a stále viac mám pocit, že robiť psychológa ani nechcem. A teraz je otázka čo s tým... jedna vec, ktorú mi ľudia poradili je HR, ale čo poznám ľudí, čo HR robia, tak sú strašne vyčerpaní, chodia domov večer a sú to psychické trosky, pretože je toho priveľa. Ale ak by škola nevyšla, šla by som touto cestou.

Teraz ale k tej vš.. bude mi to phd k niečomu? Čo s ním vlastne môžem robiť? Asi na SR nie je nejaký výskum a veda v oblasti psychológie, aspoň mne to znie odveci :D Tak môžem učiť? A dá sa takto uživiť? Dá sa dostať niekde na katedru?

Neriešil niekto niečo podobné, alebo mi neviete k tomu niečo povedať, prosím?
Veľmi by každá rada a názor k veci (ideálne od ľudí so skúsenosťou, nie komplet mimo odboru :D) veľmi pomohol.

54tinka54
2. jún 2023

@noemia2 nevieš sa uplatniť? A ani psychológ v nejakom centre sociálnych služieb, detskom domove alebo v domove dôchodcov ťa neláka? Prípadne cpppap, školský psychológ alebo aj úrady práce majú psychológov.
Čo sa týka phd - to sa ti oplatí hlavne ak chceš robiť nejaký výskum alebo ak chceš učiť vš študentov. Výskumná činnosť je u nás dosť zle platená (a áno existuje aj u nás na SK, napr SAV v BA má svoj výskumný ústav psychológie). akože prežiť prežiješ, ale žiadne veľké peniaze od toho nečakaj. Počas phd štúdia dostávaš “plat”, neviem koľko je to aktuálne, ideálne ak by si sa vedela nakontaktovať na nejakého phd študenta z danej školy.
A áno čo sa týka HR, aj ja mám takú skúsenosť že je to dosť hektická práca, človek na to musí byť stavaný aby za krátky čas nevyhorel 😅 (viem porovnať, robila som v HR a aj v CSS).

divokykonik
2. jún 2023

@noemia2 Môj muž má doktoráty z práva. On išiel na PhD., lebo ho právo zaujímalo a mal len 23, keď skončil Mgr. Sem tam chodí prednášať na výšku, sem tam ide na nejaké sympózium mimo SR, aj podcasty s ním raz za čas robia. Ale hovoril mi, že PhD. sa nejak extra neoplatí robiť.

liliana212
2. jún 2023

@noemia2 na psychológii je super to, že si človek vie nájsť zo širokého poľa pôsobnosti vždy niečo. Veď prečo ste to išla študovať ? Ja osobne by som na PhD. nešla, pre mňa je prax zaujímavejšia. Tuším, že som na UK v BA aj videla nejakú ponuku, resp. vždy tieto podmienky aj ponuky sú uvedené na stránke- treba pozrieť. Neviem v akej oblasti hľadáte, ani kraj, ale ja teda vidím ponuky na prácu stále nejaké, hlavne na FB.

ivka225
2. jún 2023

Uvazovala si pocas posledneho roku studia vazne o doktorandskom studiu? Poznas aspon tri spickove svetove casopisy zo svojej oblasti? Mas aspon pribliznu predstavu o vyskumnej teme? Vies dobre po anglicky? ... ak nie su na vsetky otazky odpovede ANO, tak sa na doktorandske studium nehlas.

sajmonka_1216
2. jún 2023

môžeš to učiť na VŠ keď budeš mať phd...
ja študujem externe, síce nie psychológiu ale tiež mám spolužiačku, ktorá je psychologička a začala študovať učiteľstvo pre mš, lebo sa nedokázala uplatniť..
jedna vec je že sú psychológovia potrební, ale realita je taká že je ťažko niečo nájsť...

luccija
2. jún 2023

@noemia2 ak si nevieš nájsť prácu a ani Ta príliš nebaví tak nie.